Και δεν εννοούμε κάτι πονηρό με αυτό το "διευκολύνετε". Εννοούμε το πολύ απλό: Να τού δείξετε ειλικρινώς και σαφώς ποια χαρακτηριστικά σας θα τού φανούν χρήσιμα και να αφήσετε εκείνον να κρίνει αν προτιμά τα δικά σας ή αυτά που επιδεικνύει κάποιος άλλος υποψήφιος. Πρέπει όμως να ξέρετε ότι συνήθως όλοι οι υποψήφιοι διαφημίζουν τους εαυτούς τους ως ικανούς να κάνουν τα πάντα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Μπείτε τώρα στην θέση ενός εργοδότη που κάνει 4-5 interviews την ημέρα και όλοι του λένε πόσο σπουδαίοι είναι. Δεν θα αισθανθείτε καχύποπτος; Δεν θα μειώσετε τη σημασία που δίνετε στην αυτοδιαφήμιση του κάθε υποψηφίου; Εκτός αν...
Πώς θα φθάσετε ως εδώ
Πριν όμως αναλύσουμε το πώς θα δείξετε τα καλύτερά σας χαρακτηριστικά με τέτοιο τρόπο ώστε να έλξουν έναν εργοδότη, ας κάνουμε μια παρένθεση: Πολύς κόσμος δεν φθάνει καν στο σημείο να κληθεί για να πάει στην συνέντευξη για δουλειά, όπου θεωρητικά θα έδειχνε τον καλύτερό του εαυτό. Στο αφιέρωμά μας για την απασχόληση έχουμε ασχοληθεί ως τώρα αναλυτικά με τους πιο λάθος και τους πιο σωστούς τρόπους για να προσεγγίσει κανείς έναν πιθανό εργοδότη (μαντέψτε: όλα όσα κάνατε ως τώρα ήταν λάθος!) και έχουμε εξηγήσει γιατί είναι πολύ πιθανό να μην σάς απαντήσει ποτέ κάποιος που έβαλε μια αγγελία, στην οποίαν ανταποκριθήκατε με ένα βιογραφικό που περιείχε όλα όσα ήθελε. Αν, λοιπόν, το πρόβλημά σας δεν είναι τι θα πείτε στο interview, αλλά ότι δεν καταφέρνετε καν να περάσετε από interview, τότε ξαναδιαβάστε από την αρχή τα επτά πρώτα κεφάλαια του αφιερώματός μας στην απασχόληση:
Ανεργία: Υπάρχουν πάντα δουλειές εκεί έξω...
Ανεργία: Μερικές φορές μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία
Εργασία: Πώς να βρείτε τη δουλειά που σας εκφράζει
Οι 5 πιο λανθασμένοι τρόποι για να βρείτε δουλειά
Οι πέντε πιο αποδοτικοί τρόποι να βρείτε δουλειά
Αναζήτηση εργασίας: Γιατί η αποστολή ενός βιογραφικού δεν αρκεί...
Μείνατε άνεργοι. Πώς θα ξαναβρείτε δουλειά;
Ποιο είναι το προσωπικό σας στυλ στην δουλειά;
Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, με την "αυτοδιαφήμιση" ενός υποψηφίου. Κατ' αρχάς θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι γι' αυτήν, πριν πάτε στην συνέντευξη για την δουλειά. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να δώσετε μερικές ειλικρινείς απαντήσεις στον εαυτό σας. Αν δεν γνωρίσετε πρώτα πολύ καλά τον εαυτό σας, δεν πρόκειται ποτέ να πείσετε έναν πιθανό εργοδότη ότι του αξίζετε. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε καλά τι άλλο ζητάει ένας εργοδότης εκτός από τα προσόντα που περιγράφονται στην αγγελία και για τα οποία επέλξε το δικό σας βιογραφικό μεταξύ τόσων πολλών.
Μια πρώτη λίστα με πράγματα που θέλει να ξέρει για εσάς ένας εργοδότης:
Πόσο καλός είστε με την διαχείριση του χρόνου.
Πόσο πρόθυμος είστε να αλλάζετε το πρόγραμμά σας για χάρη της δουλειάς.
Πώς χειρίζεστε τα συναισθήματα των συναδέλφων σας και των πελατών.
Πόσο αντέχετε να σάς λένε τι πρέπει να κάνετε.
Πόσο αντέχετε να υπόκειστε σε συνεχή έλεγχο.
Πώς χειρίζεστε τις κρίσεις.
Πόσο παρορμητικός, αυθόρμητος ή αυτοελεγχόμενος είστε στις αντιδράσεις σας.
Σε όλα αυτά δεν χρειάζεται να απαντήσετε τώρα, άμεσα. Μπορείτε να το κάνετε έμμεσα, δίνοντας πολύ πιο ειδικές απαντήσεις στον εαυτό σας, ώστε να ανακαλύψετε πραγματικά αν η απάντηση που θέλατε να δώσετε στην (θεωρητική) απορία του πιθανού σας εργοδότη θα ήταν ειλικρινής. Προσοχή: Η παραπάνω λίστα με όσα θέλει να ξέρει για εσάς ο εργοδότης δεν περιέχει "σωστές" και "λάθος" απαντήσεις. Κι αυτό γιατί δεν είναι όλοι οι υπάλληλοι ή όλες οι δουλειές ίδιες. Μπορεί ένας εργοδότης να χρειάζεται οπωσδήποτε κάποιον εργαζόμενο με φοβερό αυτοέλεγχο, ενώ ένας άλλος να θέλει έναν αυθόρμητο υπάλληλο. Μην βιαστείτε. λοιπόν, να δώσετε μια απάντηση. Αντ' αυτού, δείτε την παρακάτω λίστα με χαρακτηριστικά και αποφασίστε ποια από αυτά τα διαθέτετε κι εσείς:
Ακριβής
Ανεξάρτητος
Ανοικτόμυαλος
Ανταγωνιστικός
Αξιόπιστος
Αποτελεσματικός
Ασυνήθιστος
Αυθόρμητος
Γερός
Διακριτικός
Διπλωματικός
Δραστήριος
Δυναμικός
Έμπειρος
Ενθουσιώδης
Εξαντλητικός
Εξουσιαστικός
Εξωστρεφής
Επαγγελματίας
Επαινετικός
Επιμελής
Επίμονος
Ευαίσθητος
Ευέλικτος
Ευπροσάρμοστος
Ήρεμος
Καινοτόμος
Καπάτσος
Λογικός
Μανιακός με την λεπτομέρεια
Μεθοδικός
Οικονομικός (με την έννοια ότι γλιτώνετε περιττά κόστη)
Οξυδερκής
Παρορμητικός
Πιστός
Πολύπλευρος
Προνοητικός
Προσεκτικός
Προστατευτικός
Ρεαλιστής
Σβέλτος
Συνεργατικός
Τυπικός σε θέματα χρόνου
Τυχοδιώκτης
Υπεύθυνος
Υπομονετικός
Υποστηρικτικός
Η λίστα είναι εκτενής, αλλά ενδεικτική. Μπορείτε να σκεφθείτε κι άλλα χαρακτηριστικά που έχετε; Μπράβο. Συγκεντρώστε τα 5-10 πιο δυνατά από αυτά, τα πιο... "χαρακτηριστικά" χαρακτηριστικά σας και προσπαθήστε να θυμηθείτε μια ιστορία από κάποια προηγούμενη δουλειά σας που τα συνδυάσατε για να πετύχετε κάτι σπουδαίο. Αν δεν έχετε μια τέτοια ιστορία, ίσως να δουλεύατε στον λάθος τομέα τόσο καιρό. Σε ένα χώρο που δεν ταίριαζε στα χαρακτηριστικά σας. Το να πάτε να γυρέψετε δουλειά, υπό τέτοιες δύσκολες συνθήκες, με μόνο όπλο την προϋπηρεσία σας, δεν θα είναι πολύ αποτελεσματικό. Καλό είναι να ξαναψάξετε από την αρχή, να βρείτε τι σάς ταιριάζει πιο πολύ.
Αν πάλι έχετε μια ιστορία -κι ας μην είναι συναρπαστική- γράψτε την. Διαβάστε την. Σκεφθείτε τρόπους που θα μπορούσατε να την πείτε στο επόμενό σας interview. Μπορεί να μην είναι αυτό ακριβώς που θέλει να ακούσει ο πιθανός εργοδότης σας. Αλλά μπορεί και να είναι. Σ' αυτήν την περίπτωση, έχετε ήδη ξεχωρίσει σε σχέση με τους άλλους 20 που περιμένουν για συνέντευξη έχοντας γραμμένα στο βιογραφικό τους ακριβώς τα ίδια με εσάς. Να θυμάστε ότι δεν είναι μόνο θέμα ικανοτήτων και προϋπηρεσίας. Είναι πάνω απ' όλα θέμα προσωπικού στυλ. Και ο εργοδότης θέλει να έχει δίπλα του κάποιον του οποίου το στυλ τού ταιριάζει...
(συνεχίζεται)
(Πηγή: mensguide.gr)