Αφού έχετε πια βρει τι ακριβώς θέλετε να κάνετε, ακολουθώντας τα βήματα που αναλύσαμε στα 3 προηγούμενα μέρη του αφιερώματός μας, ας πάμε σε μερικές πιο πρακτικές συμβουλές.
Οι 5 πιο λανθασμένοι τρόποι για να βρείτε δουλειά είναι και οι πιο διαδεδομένοι. Με σειρά... αποτυχίας (σε παρένθεση ένα κατά προσέγγιση ποσοστό του πόση πραγματικά πιθανότητα έχετε να βρείτε δουλειά έτσι), αυτό που θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε είναι:
Να ψάχνετε για αγγελίες στο Internet (5 με 7%)
Δεν λέμε να μην ψάχνετε και το Internet. Λέμε να μην κάνετε μόνο αυτό. Η ανεύρεση εργασίας αποκλειστικά μέσω Internet λειτουργεί καλύτερα, βέβαια, για όσους κάνουν κάποια σχετική δουλειά (ΙΤ, web developers, web designers κλπ), αλλά για τις περισσότερες ειδικότητες δεν είναι και τόσο αποδοτική. Ο βασικότερος λόγος είναι γιατί το Internet λειτουργεί με λέξεις-κλειδιά. Κι αυτό που εσείς μπορείτε να κάνετε καλά, δύσκολα θα ορίζεται από μια λέξη-κλειδί.
Όταν ένας εργοδότης ανεβάζει μια αγγελία, οφείλει να προσδιορίσει τη θέση που χρειάζεται. Γράφει: Νοσοκόμος, οδηγός, πωλήτρια, γραμματέας. Σε έναν άλλο τομέα καταχωρεί άλλα χαρακτηριστικά: Καλή γνώση υπολογιστών, άριστα αγγλικά, εμφανίσιμος, το πολύ 25 ετών κλπ. Καταχωρεί όσο περισσότερα μπορεί, προκειμένου να πάρει τα ιδανικά αποτελέσματα. Σε καμμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να καταχωρήσει την ακριβή περιγραφή του εργαζόμενου που έχει στο μυαλό του. Και που μπορεί να είναι 26 ετών και όχι 25 ή να μην ξέρει άριστα αγγλικά, αλλά να είναι τόσο καλός στις ξένες γλώσσες που να τα έχει μάθει σε ένα μήνα. Επίσης, στο Internet θα βρείτε μόνο τις θέσεις που ο εργοδότης νομίζει ότι χρειάζεται. Μήπως χρειάζεται και κάτι άλλο που μπορείτε να το καλύψετε εσείς; Απαντώντας online στην αγγελία του μάλλον δεν θα το μάθετε ποτέ.
Να στέλνετε το CV σας σε τυχαίους εργοδότες (6%)
Πιο πολύ εκνευρίζετε έναν πιθανό εργοδότη, παρά τον εντυπωσιάζετε. Αυτοί που θα πετύχουν είναι οι λίγοι τυχεροί (και άξιοι) που θα στείλουν ένα εντυπωσιακό βιογραφικό ακριβώς την στιγμή που αδειάζει μια θέση που μπορούν να καλύψουν. Όσο όμως η κρίση και η ανεργία αυξάνεται, τόσο η πιθανότητα αυτή θα μικραίνει.
Να ψάχνετε τις αγγελίες στα κλαδικά έντυπά (7%)
Γιατί τόσο μικρό ποσοστό όταν αυτές οι αγγελίες είναι καλά στοχευμένες; Γιατί πολύ απλά είναι ελάχιστες και για την ίδια θέση παλεύουν χιλιάδες άλλοι. Φυσικά και θα πρέπει να κοιτάζετε τα κλαδικά έντυπα, αλλά να μην στηρίζεστε σε αυτά.
Να ψάχνετε τις μικρές αγγελίες στις εφημερίδες (10%)
Συνήθως εκεί εμφανίζονται εργοδότες που ψάχνουν υπαλλήλους για πολύ χαμηλόμισθες θέσεις. Γενικά, είναι μάλλον δύσκολο να βρείτε αυτό που ψάχνετε, μόνο διάφορες θέσεις σε τομείς που δεν σας ενδιαφέρουν με απολαβές που δεν θέλετε καν να ακούσετε.
Να δώστε το CV σας σε κάποια εταιρεία head hunting (15%)
Εδώ ισχύει το αντίθετο από τις αγγελίες των εφημερίδων. Επειδή συνήθως σ' αυτές τις εταιρείες απευθύνονται επιχειρήσεις που χρειάζονται υψηλόβαθμα στελέχη, οι δουλειές που έχουν να προσφέρουν είναι για ειδικά προσόντα και εξειδικευμένους εργαζόμενους.
Αν αυτοί οι πέντε τρόποι ήταν οι μόνοι που χρησιμοποιούσατε ως τώρα, μην απογοητεύεστε. Στο επόμενο μέρος του αφιερώματός μας θα δούμε πιο αποδοτικές μεθόδους ανεύρεσης εργασίας.
(Πηγή: mensguide)