Η μία στις τρεις πιστωτικές κάρτες δεν παίρνει «πράσινο φως» για ανανέωση, καθώς «κόβεται» λόγω κακής βαθμολογίας στη «λευκή» λίστα του Τειρεσία.
Οι τράπεζες, πριν προχωρήσουν στην ανανέωση των πιστωτικών καρτών που λήγουν, συμβουλεύονται ενδελεχώς τη «λευκή λίστα» του Τειρεσία και σταθμίζουν τη βαθμολογία φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας που έχει ο κάθε πελάτης. Ανάλογα με το σκορ του κάθε πελάτη, η τράπεζα προχωρά στην ανανέωση ή μη της κάρτας του. Ήδη το 30% των καρτών δεν ανανεώνονται, ενώ σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, σύντομα το ποσοστό των μη ανανεώσεων θα φτάσει το 50%.
Ο δανειολήπτης που θα «πιαστεί» από το σύστημα να έχει καθυστερήσεις στο ενεργητικό του, στις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων δανείων και καρτών, παίρνει -αναλόγως- «κίτρινη» ή «κόκκινη» κάρτα από την τράπεζα του.
«Κίτρινη κάρτα» σημαίνει ότι περιορίζεται το πιστωτικό του όριο. Η τράπεζα τον ενημερώνει με επιστολή ότι λόγω της οικονομικής συγκυρίας μειώνεται το όριο για πραγματοποίηση αγορών ή ανάληψη μετρητών. Τα πιστωτικά όρια στις περισσότερες κάρτες έχουν συρρικνωθεί στα 2.500- 3.000 ευρώ, από 5.000-8.000 ευρώ, που ήταν στο πρόσφατο παρελθόν.
Μάλιστα την τελευταία τριετία με κάθε ανανέωση «ψαλιδίζονται» τα πιστωτικά όρια.
Ο κάτοχος της κάρτας έχει δικαίωμα να δηλώσει την αντίθεση του, στον περιορισμό αυτό, επικοινωνώντας με την τράπεζα σε διάστημα 30 ημερών, διαφορετικά σημαίνει ότι αποδέχεται τη μείωση του πιστωτικού ορίου.
«Κόκκινη κάρτα» δείχνουν οι τράπεζες σε εκείνους τους κατόχους πιστωτικών καρτών, που είτε βρίσκονται μόνιμα σε υπέρβαση του πιστωτικού ορίου, είτε καθυστερούν την αποπληρωμή μιας ή περισσότερων δόσεων της κάρτας τους, είτε άλλου δανείου, αφού η συναλλακτική συμπεριφορά του κάθε δανειολήπτη καταγράφεται στη «λευκή λίστα» του Τειρεσία. Στις περιπτώσεις αυτές οι πιστωτικές κάρτες δεν ανανεώνονται αμέσως, αλλά αφού ο δανειολήπτης γίνει και πάλι «ενήμερος» στο σύνολο των υποχρεώσεων του, κυρίως προς την τράπεζα που εκδίδει την κάρτα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 2005 και μετά οι τράπεζες προκειμένου να εγκρίνουν την χορήγηση κάποιου δανείου ή πιστωτικής κάρτας ζητούσαν την έγγραφη συναίνεση του πελάτη προκειμένου να ενημερώνουν την λευκή λίστα σχετικά με τα «ανοίγματα» που είχε σε τράπεζες, και την εξυπηρέτηση τους.
Σήμερα στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν περί τα 3,5 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες, από σχεδόν 6 εκατομμύρια πιστωτικές πριν από την κρίση, ενώ διαρκώς αυξάνει το ποσοστό των πιστωτικών καρτών που βρίσκονται στο «κόκκινο» και σε ορισμένες τράπεζες ξεπερνά ακόμα και το 30%.
(Πηγή: capital)