To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Σαρωτικές διασταυρώσεις στοιχείων σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με όχημα το «πλαστικό χρήμα»

Σε σαρωτικές διασταυρώσεις στοιχείων σε εμπορικές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με όχημα το «πλαστικό χρήμα» προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, για να εντοπίσει περιπτώσεις πλασματικών δηλώσεων ΦΠΑ και εισοδήματος. Παράλληλα, συστήνεται νέο σώμα αδιάφθορων που θα ελέγχει το «πόθεν έσχες» γενικών διευθυντών, διευθυντών, προϊσταμένων, ελεγκτών, εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων και θα διενεργεί προκαταρκτικές έρευνες, ένορκες διοικητικές εξετάσεις και ανακρίσεις για πειθαρχικά παραπτώματα που αφορούν απάτες, κακοδιοίκηση, διαφθορά, χρηματισμό και εκβιασμό φορολογουμένων.
Στα pc της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έχουν εισαχθεί όλες οι συναλλαγές με κάρτες που έγιναν πέρυσι, με στόχο ο τζίρος μέσω αυτών να αντιπαραβληθεί κατ' αρχάς με τις δηλώσεις ΦΠΑ και στη συνέχεια με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Την ίδια ώρα, για την πάταξη της διαφθοράς στην κρατική μηχανή αναλαμβάνει δράση η νέα Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στα πρότυπα της Οικονομικής Αστυνομίας των ΗΠΑ, που θα διενεργεί στοχευμένους ελέγχους για το πόθεν έσχες δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών για πειθαρχικά παραπτώματα και θα αξιοποιεί στοιχεία και πληροφορίες για το χτύπημα της φοροδιαφυγής.

Δεν υπέβαλαν δήλωση
Από τους πρόσφατους ελέγχους προέκυψε ότι πάνω από 120.000 επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν προσωρινή δήλωση ΦΠΑ.

Σαρώνουν τζίρο 4 δισ. με κάρτες
Με βάση τα στοιχεία από τις τράπεζες, ο τζίρος μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών το 2011 έφτασε τα 4 δισ. ευρώ
Με όχημα τον τζίρο των 4 δισ. ευρώ από πλαστικό χρήμα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε σαρωτικές διασταυρώσεις στοιχείων σε εμπορικές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες για να ελέγξει την ειλικρίνεια των δηλώσεων ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος.
Στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έχουν ήδη εισαχθεί όλα τα στοιχεία συναλλαγών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που έγιναν πέρυσι με βάση το αρχείο που έχουν αποστείλει οι τράπεζες. Ο τζίρος μέσω καρτών θα αντιπαραβληθεί κατ' αρχάς με τις δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν στην Εφορία οι επιχειρήσεις για να διαπιστωθεί αν αποδόθηκε ο πραγματικός ΦΠΑ και στη συνέχεια τα έσοδα από τις πωλήσεις αγαθών και την παροχή υπηρεσιών θα διασταυρωθούν με τα εισοδήματα των φορολογικών δηλώσεων.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν βάσιμες υπόνοιες για πλασματικές δηλώσεις ΦΠΑ από επιχειρήσεις που αποκρύπτουν ένα μέρος του τζίρου τους από πιστωτικές κάρτες για να βάλουν στην τσέπη τον ΦΠΑ και ταυτόχρονα να μειώσουν τα ποσά του φόρου εισοδήματος που πρέπει να καταβάλουν στην Εφορία. Οπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, από τους μέχρι στιγμής ελέγχους στην αγορά διαπιστώθηκε ότι πολλές επιχειρήσεις παρακρατούν τον ΦΠΑ για να αντισταθμίσουν μέρος των ζημιών από την καθίζηση της κατανάλωσης και μάλιστα το φαινόμενο έχει προσλάβει μαζικές διαστάσεις λόγω της κρίσης.

10% έως 30%
Το υλικό για τους ελέγχους συγκεντρώθηκε από τις τράπεζες οι οποίες μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων απέστειλαν με τη μορφή ηλεκτρονικών δεδομένων το σύνολο του τζίρου που έχει πραγματοποιηθεί το 2011 με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ανά επιχείρηση. Ο τζίρος αυτός αποτελεί για τις ελεγκτικές αρχές σημαντική ένδειξη του πραγματικού τζίρου μιας επιχείρησης, καθώς οι πωλήσεις με πιστωτικές κάρτες αποτελούν ένα ποσοστό των συνολικών εσόδων που κινείται σε ένα εύρος 10%-30%.
Με βάση την παραπάνω αναλογία και με τη χρήση πλέγματος αντικειμενικών κριτηρίων θα προσδιορισθεί η πραγματική φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, οι φορολογικές αρχές σε πρώτη φάση θα ελέγξουν αν οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες έχουν αποδώσει τον ΦΠΑ που εισέπραξαν από τις πωλήσεις αγαθών και την παροχή υπηρεσιών με πιστωτική κάρτα.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παρακράτηση ΦΠΑ, τα στοιχεία θα αποσταλούν στις εφορίες για την επιβολή των προβλεπόμενων από τον νόμο προστίμων, προσαυξήσεων και κυρώσεων για μη απόδοση ΦΠΑ.
Σε δεύτερο στάδιο ο τζίρος των επιχειρήσεων με πιστωτική κάρτα θα χρησιμοποιηθεί ως κριτήριο για τον έμμεσο προσδιορισμό του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων με βάση τη σχετική διάταξη του νόμου για τα νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια και τεχνικές. Η επιχείρηση μαζικών φορολογικών διασταυρώσεων για τον ΦΠΑ με πυξίδα το πλαστικό χρήμα ξεκινά μετά τη διαπίστωση του υπουργείου Οικονομικών ότι η μη απόδοση του φόρου έχει προσλάβει διαστάσεις επιδημίας στην αγορά με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να έχει μετατρέψει τον ΦΠΑ σε κεφάλαιο κίνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους πρόσφατους ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων προέκυψε ότι πάνω από 120.000 επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν προσωρινή δήλωση ΦΠΑ, ενώ δεκάδες χιλιάδες δήλωσαν μικρότερα από τα πραγματικά με βάση τον τζίρο τους ποσά.

Το κόλπο με τον συμβιβασμό
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από τις αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ δεν καταλήγουν στο Δημόσιο Ταμείο αλλά στη τσέπη των επιχειρηματιών και επιτηδευματιών.
Ενα από τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις είναι ότι δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ και όταν εντοπίζονται ζητούν να τους διενεργηθεί προσωρινός φορολογικός έλεγχος και να τους καταλογισθεί ο οφειλόμενος ΦΠΑ. Με τον καταλογισμό κάνουν χρήση της ειδικής ρύθμισης μέσω συμβιβασμού που προβλέπει ότι μπορούν να πληρώσουν το 20% του οφειλόμενου ΦΠΑ και να εξοφλήσουν το υπόλοιπο σε έως και έξι δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 300 ευρώ. Επίσης, μέσω του συμβιβασμού με την Εφορία καταβάλλουν το 60% των προστίμων και των προσαυξήσεων.
Μια άλλη μεθόδευση των επιχειρήσεων είναι να αποδίδουν κάθε μήνα ή τρίμηνο (ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων που τηρούν) ένα μικρό ποσό ΦΠΑ σε σχέση με αυτό που θα πρέπει να αποδώσουν, με στόχο να μην εντοπισθούν από τον έλεγχο.

Σε τρεις μήνες
Μαύρη τρύπα 577 εκατ.
Tην κατιούσα που έχουν πάρει τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ δείχνουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα οποία η υστέρηση έναντι του στόχου ήταν της τάξης των 293 εκ. ευρώ. Μάλιστα, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2011 οι εισπράξεις από ΦΠΑ ήταν μειωμένες κατά 577 εκ. ευρώ, ενώ ο πήχης για ολόκληρο το τρέχον έτος έχει πέσει στα 15,687 δισ. ευρώ από 16,887 δισ. ευρώ, δηλαδή χαμηλότερα κατά 1,2 δισ. ευρώ.

Τι δείχνει μελέτη του ΟΟΣΑ για το 2011
Ισοδύναμο της... φοροκλοπής νέοι φόροι και περικοπές μισθών

Τεράστιες είναι οι απώλειες του Δημοσίου από τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ, καθώς το προηγούμενο έτος υπολογίζεται ότι οι διαρροές άγγιξαν τα 10 δισ. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η αποδοτικότητα της συλλογής των εσόδων από ΦΠΑ στην Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι άλλων χωρών του Οργανισμού. Ειδικότερα στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 0,51, ενώ στις υπόλοιπες χώρες το 2008 ο μέσος όρος ήταν 0,71, γεγονός που «αποδίδεται στην ανεπάρκεια του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού και στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων» όπως αναφέρεται στην έκθεση.
Με βάση τα παραπάνω, αν η Ελλάδα το 2011 πετύχαινε τη μέση αποδοτικότητα των χωρών του ΟΟΣΑ, τότε οι ετήσιες εισπράξεις από τον ΦΠΑ θα ήταν υψηλότερες κατά 9,8 δισ. ευρώ ή 4,6% του ΑΕΠ και συνεπώς δεν θα χρειαζόταν να περικοπούν μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και να επιβληθούν νέοι φόροι σε εισοδήματα και ακίνητα.
Μάλιστα ενώ οι συντελεστές ΦΠΑ αυξήθηκαν από το 19% στο 21% το 2009 και στο 23% τον Μάρτιο του 2010, η φορολογική αποδοτικότητα (ισούται με τις εισπράξεις ΦΠΑ προς την ιδιωτική κατανάλωση) περιορίστηκε στο 0,45 το 2011 από 0,50 το 2009 και 0,48 το 2010. Αν η Ελλάδα το 2011 διατηρούσε την αποδοτικότητα στη συλλογή ΦΠΑ του 2008 (0,51), με τους τρέχοντες συντελεστές ΦΠΑ θα είχε επιπλέον ετήσιες εισπράξεις περίπου 2,3 δισ. ευρώ (1,1% του ΑΕΠ).
10 δισ. ήταν το 20111 οι απώλειες του Δημοσίου από τη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ
6,5 δισ. ήταν οι επιπλέον φόροι για να αυξηθούν τα έσοδα
3 δισ. ήταν οι περικοπές στους μισθούς.

(Πηγή: Εθνος)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: