To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Οδηγίες του ΔΝΤ για τη δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο

Έμφαση στα «εύσημα» έδιδε χθες το ΥΠΟΙΚ ανακοινώνοντας αποσπάσματα από την -αδημοσίευτη ακόμη- έκθεση του ΔΝΤ, η οποία εγκρίθηκε χθες μαζί με την εκταμίευση της δόσης των 3,41 δις ευρώ. Όσο για το ίδιο το ΔΝΤ στην -σύντομη- ανακοίνωσή του, προχώρησε πέρα από τα εύσημα, σε σαφείς συστάσεις για νέα μέτρα: αλλαγές στο εργασιακό, στους πλειστηριασμούς και τα κόκκινα δάνεια, στο δημόσιο, στις αποκρατικοποιήσεις, στις αγορές αλλά και στην λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.




Το ΔΝΤ στην δήλωση του κ. Shinohara, Αναπληρωτή Διευθύνωντος Συμβούλου και Αναπληρωτή Προέδρου (σημ. αφού η κα. Lagarde ήταν απούσα) έκανε σαφή λόγο για σημαντική πρόοδο, παραδέχτηκε την επίτευξη πλεονασμάτων ταχύτερα από ότι είχε προγραμματιστεί και πολύ υψηλό κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές πλεόνασμα.

Ωστόσο, ανάμεσα στις γραμμές φάνηκαν και οι νέες πιέσεις για μέτρα. Το ΔΝΤ σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Shinohara εδωσε έμφαση σε 10 πεδία:

1. Πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή «μέσω διαρκούς και υψηλής ποιότητας μέτρων».

2. «Αναζωογόνηση» των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων που υπάρχει ως όρος του μνημονίου.

3. Αντιμετώπιση του πολύ υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ρεαλιστικές εκ των προτέρων παραδοχές στις τράπεζες για τις μελλοντικές ζημιές από ανάκτηση ή μη δανείων. Ταχεία ενίσχυση του πλαισίου διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

4. Διατήρηση του αποθεματικού του ΤΧΣ για «την αντιμετώπιση απρόβλεπτων δαπανών που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να χρησιμοποιήσει το αποθεματικό για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μετά το 2015.

5. Επιτάχυνση στις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

6. Διορθωτικά μέτρα για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

7. Διορθωτικά μέτρα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

8. Ενίσχυση των προσπαθειών για την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων.

9. Μέτρα είναι αναγκαία για να αρθούν τα ρυθμιστικά εμπόδια στον ανταγωνισμό

10. Ταχύτερη αδειοδότηση των επενδύσεων

Τα παραπάνω μέτρα, πιθανότατα, δεν θα είναι τα μόνα. Πλήρης εικόνα θα υπάρξει όταν δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες η έκθεση του ΔΝΤ και μαζί της, ως παραρτήματα, τα δύο από τα κείμενα του μνημονίου που θα ορίζουν την πορεία της χώρας έως και το πρώτο τρίμηνο του 2016 που προβλέπει το ΔΝΤ δόσεις για την Ελλάδα. Γνωστό είναι προς το παρόν μόνο το τρίτο κείμενο του μνημονίου που έχει ανακοινώσει η Κομισιόν στην αντίστοιχη δική της έκθεση τον Απρίλιο.

Οι προαναγγελίες του ΥΠΟΙΚ

Μόνο που χθες, προαναγγελία των όσων θα πει το ΔΝΤ στην έκθεσή του υπήρξε, αλλά για της …. τεθλασμένης. Πριν καν δημοσιοποιηθεί έστω και η λιτή δήλωση του ΔΝΤ για την πορεία της Ελλάδας, ο ΥΠΟΙΚ Γ. Στουρνάρας έσπευσε σε διπλή δήλωση- προαναγγελία της έκθεσης και των όσων προβλέπει για τη χώρα.

Τι μάθαμε δια μέσου ΥΠΟΙΚ:

- Εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε σε δήλωσή του εμμέσως ότι υπάρχει στην έκθεση του ταμείου δημοσιονομικό «κενό» για τα επόμενα έτη αλλά δεν «αθροίζεται», είπε, σε 7 δις ευρώ (σημ. η Ε.Ε. προέβλεπε κενό 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017).

- Λίγη ώρα πιο πριν το ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του έδωσε έμφαση στα εύσημα της έκθεσης για τα επιτεύγματα της οικονομίας και της χώρας και επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα την ανάγκη να συνεχιστεί η απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που έχει επιταχυνθεί από την Κυβέρνηση επειδή θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα προσελκύσει επενδύσεις, οδηγώντας στην δημιουργία πάνω από 100.000 νέων θέσεων εργασίας κάθε χρόνο από το 2015 και μετά».

(Πηγή: capital.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: