To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Τι προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τη μείωση των φόρων

Τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με τα μέτρα ελάφρυνσης να αναμένεται να παρουσιασθούν στα μέσα Ιουλίου στην τρόικα, όταν οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέφουν για τον έλεγχο υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, ώστε να δώσουν το «πράσινο φως» για την καταβολή των δύο υποδόσεων ύψους 2 δισ. ευρώ.




Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, στον τομέα της φορολογίας η κυβέρνηση θα ζητήσει από την τρόικα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αλλαγή του νόμου Παπακωνσταντίνου για τις ποινικές διώξεις όσων οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο, νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, κίνητρα για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, τη σταδιακή μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας για τα αυτοκίνητα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει:

Σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, με τον ανώτατο φορολογικό συντελεστής να μην υπερβαίνει το 33% από 42% που ανέρχεται σήμερα.

Για τις επιχειρήσεις ο βασικός φορολογικός συντελεστής από 26% - 33%, που επιβάλλεται σήμερα, εξετάζεται σε πρώτη φάση να μειωθεί στο 20% και αργότερα να διαμορφωθεί στο 15% για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες επιχειρήσεων.

Επίσης εξετάζεται η σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που επιβαρύνει κάθε χρόνο με συντελεστή από 1% έως 4% τους φορολογούμενους με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Στο κομμάτι αυτό προβλέπεται είτε την αύξηση του εισοδηματικού ορίου των 12.000 ευρώ μέχρι το οποίο δεν επιβάλλεται η εισφορά είτε τη μείωση των συντελεστών της εισφοράς.

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 15% από 23%, αφού, όπως τονίζει η εφημερίδα, δεν μπορεί να υποχωρήσει κάτω από το 15% μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Συν όλων των άλλων η κυβέρνηση σχεδιάζει την απαλλαγή από το ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 25.000 ευρώ. την κατάργηση του φόρου πολυτελείας που επιβλήθηκε το 2010 στα καινούργια Ι.Χ. αυτοκίνητα και μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις πισίνες και τα σκάφη αναψυχής που κατέχουν οι φορολογούμενοι.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή η κυβέρνηση θα θέσει ως θέμα τη θέσπιση νέας ευνοϊκότερης ρύθμισης για όσους οφείλουν στο ελληνικό Δημόσιο, με την τρόικα σε όλες της τις εκθέσεις να εμφανίζεται αρνητική σ' αυτό το ενδεχόμενο.

Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην τρόικα το σχέδιο για την επιστροφή στις ελληνικές τράπεζες καταθέσεων που βρίσκονται στο εξωτερικό, με τους πιστωτές να έχουν αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο χαριστικών ρυθμίσεων, αφού φοβούνται ότι μια τέτοια ρύθμιση θα ανοίξει το ασκό του Αιόλου οδηγώντας όσους έχουν αδήλωτα εισοδήματα στην Ελλάδα να τα βγάλουν στο εξωτερικό και να τα επαναπατρισθούν με ευνοϊκούς όρους.

Τέλος τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης επεξεργάζονται αλλαγές στις ποινές φυλάκισης που προβλέπει σήμερα η νομοθεσία για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 5.000 ευρώ, ώστε να μην καταλήγουν στη φυλακή όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους.




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: