Τα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή πριν από το καλοκαίρι, προβλέπει νομοσχέδιο που οριστικοποίησε ο υφυπουργός Βασ. Κεγκέρογλου. Με βάση το νομοσχέδιο:
1. Καθιερώνεται η “κοινωνική επιταγή” που θα ενσωματώνει δικαίωμα “αγοράς” υπηρεσιών ή αγαθών. Ο επωφελούμενος πολίτης, θα επιλέγει φορέα παροχής υπηρεσιών βάσει προσωπικών κριτηρίων και αναγκών.
2. Θεσμοθετείται για οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας (κάτω από 6.000 ευρώ το χρόνο) μηνιαία οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ η οποία θα αυξάνεται για τον/ την σύζυγο κατά 70 ευρώ και 50 ευρώ για κάθε παιδί. Το πρόγραμμα θα προβλέπει ένταξη σε προγράμματα στήριξης και θα λειτουργήσει πιλοτικά φέτος σε 2 περιοχές με προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ αν και καταβάλλεται προσπάθεια να διευρυνθεί, “εφόσον εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι”.
3. Συστήνεται Πανελλαδικό Δίκτυο Κοινωνικής Φροντίδας και Αλληλεγγύης το οποίο θα συγκροτείται από το σύνολο των φορέων κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης και πιστοποιημένους φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Για την εξασφάλιση διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης καθιερώνεται η δημόσια λογοδοσία των φορέων και η υποχρέωση ανάρτησης ετήσιου οικονομικού απολογισμού ενώ θα χρηματοδοτούνται δράσεις και όχι φορείς.
4. Δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και παροχής εθελοντικών υπηρεσιών σε Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας σε φοιτητές ή σπουδαστές οικογενειών με χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες.
5. Προωθείται, παράλληλα με τη στέγαση αστέγων, η ασφάλιση όσων ανασφάλιστων – αποδεδειγμένα οικονομικά αδύνατων δεν “καλύπτονται” (έχει παραταθεί η “κάλυψη” μακροχρόνια ανέργων έως τις 28/2/2015, δίδονται παροχές για 2 χρόνια από τη διακοπή της ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ελεύθερων επαγγελματιών ενώ μέσω δήμων εκδίδεται βιβλιάριο ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων).
(Πηγή: Ημερησία)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: