Σύμφωνα με την Ημερησία, οι νέες τιμές ζώνης που θα καθοριστούν για όλα τα ακίνητα θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα ισχύσει το 2014 και ενδεχομένως να ληφθούν υπόψη για την επιβολή του νέου «χαρατσιού» του 2013 για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ. Το οικονομικό επιτελείο, αποφάσισε να ενεργοποιήσει σχέδιο-εξπρές για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μετά την απαίτηση της τρόικας για εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών.
Για το σκοπό αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας υπέγραψε απόφαση με την οποία συστήνεται άλλη μια επιτροπή η οποία αναλαμβάνει να καθορίσει μέσα σε τρεις μήνες τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε όλη τη χώρα και να τις παραδώσει μέχρι τις 8 Ιουλίου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Το σχέδιο αναμένεται να συνοδευτεί με την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε κάθε... γωνιά της Ελλάδας και ενδεχομένως με τη μείωση του φόρου μεταβίβασης.
Το σχέδιο
Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα διαμορφωθούν με τα στοιχεία που παρήγαγαν οι επιτροπές του 2005 και θα γίνει αναγωγή στα σημερινά δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι βάση για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα αποτελέσουν οι «πραγματικές τιμές» που είχαν καταγραφεί από τις αρμόδιες επιτροπές το 2005. Πάνω στις τιμές αυτές θα εφαρμοστούν συγκεκριμένοι «δείκτες», οι οποίοι θα αποτυπώνουν τις εκτιμώμενες ποσοστιαίες μεταβολές που επήλθαν από το 2005 μέχρι το 2013 στις αγοραίες αξίες των ακινήτων. Με την εφαρμογή των δεικτών αυτών θα προκύψουν οι εκτιμώμενες νέες πραγματικές τιμές που ισχύουν το 2013. Θα γίνει δηλαδή μια αναγωγή των τιμών του 2005 σε τιμές του 2013.
Παράλληλα, η επιτροπή θα εφαρμόσει την ίδια διαδικασία αναγωγής και επί των πραγματικών τιμών που είχαν συλλέξει οι εν ενεργεία επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών από το 2009 και μετά. Στη συνέχεια, θα προχωρήσει στη σύνθεση όλων των παραπάνω τιμών που θα έχει υπολογίσει, ώστε να προκύψουν οι νέες αναπροσαρμοσμένες Τιμές Ζώνης, που θα λαμβάνονται υπόψη για τον αντικειμενικό προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων όλης της χώρας.
Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί σε αυτή τη λύση βλέποντας ότι ο χρόνος «τρέχει» και ακόμη δεν είναι έτοιμη η «Τράπεζα Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων» που θα επέτρεπε την αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα ακολουθούσαν τις τιμές που επικρατούν στην αγορά.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι αυξημένες καθώς παρά την κατακόρυφη πτώση των τιμών στην αγορά την τελευταία τριετία, η «ψαλίδα» αντικειμενικών-εμπορικών παραμένει ανοιχτή. Ωστόσο, σε περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές έχουν υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα των τιμών ζώνης, οι αντικειμενικές αξίες θα μειωθούν.
Αυξήσεις, αλλά και μειώσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που προωθείται προβλέπει:
Αυξήσεις αξιών, που μπορεί να φθάσουν και στο 40%, σε περιοχές που ακόμη και σήμερα οι αντικειμενικές τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις αγοραίες.
Μειώσεις στις τιμές ζώνης σε πολλές αστικές περιοχές και κυρίως στα ακριβά προάστια της Αττικής (Γλυφάδα, Ψυχικό, Διόνυσο Κηφισιά κ.λπ.) που σήμερα εφαρμόζονται υψηλές αντικειμενικές αξίες οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς. Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων οι τιμές που γίνονται οι αγοραπωλησίες έχουν υποστεί καθίζηση και πλέον οι εμπορικές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.
Μειώσεις τιμών για τα εμπορικά ακίνητα όπου οι αγοραίες τιμές έχουν μειωθεί εξαιτίας και της συρρίκνωσης της ζήτησης. Ταυτόχρονα μεγάλες επιβαρύνσεις θα υποστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα. Εκατοντάδες οικισμοί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περιοχές σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδο ακόμη και στην Αττική θα υπαχθούν στο νέο σύστημα.
Παράλληλα, συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με αντικείμενο την μελέτη και διαμόρφωση της νέας διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών. Στο πλαίσιο του έργου της η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή θα μπορεί να καλεί και να συμβουλεύεται άλλους φορείς της αγοράς, με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο, όπως ενδεικτικά, εκπροσώπους της Ένωσης Μεσιτών Ελλάδος, της Ένωσης Ιδιοκτητών Ελλάδος, της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Ελλάδος, του Συλλόγου Συμβολαιογράφων.
Έργο της Επιτροπής είναι να παρουσιάσει ένα νέο νομικό πλαίσιο υπολογισμού των Αντικειμενικών Αξιών Ακινήτων, που θα βασίζεται στη δημιουργία «Τράπεζας Πληροφοριών Αξιών Ακινήτων» με τη συλλογή στοιχείων από τις μισθώσεις, τις μεταβιβάσεις και τις εκτιμήσεις σε όλη την επικράτεια.
Ακριβές - φθηνές περιοχές
• Αυξήσεις αξιών, που μπορεί να φθάσουν και στο 40%, σε περιοχές που ακόμη και σήμερα οι αντικειμενικές τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις αγοραίες. Μειώσεις στις τιμές ζώνης σε πολλές αστικές περιοχές και κυρίως στα ακριβά προάστια της Αττικής (Γλυφάδα, Ψυχικό, Διόνυσο, Κηφισιά κ.λπ.) που σήμερα εφαρμόζονται υψηλές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς.
• Μειώσεις τιμών για τα εμπορικά ακίνητα όπου οι αγοραίες τιμές έχουν μειωθεί εξαιτίας και της συρρίκνωσης της ζήτησης. Ταυτόχρονα μεγάλες επιβαρύνσεις θα υποστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της επέκτασης του συστήματος των αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα.
• Εκατοντάδες οικισμοί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται περιοχές σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Ρόδο ακόμη και στην Αττική θα υπαχθούν στο νέο σύστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: