Από πλευράς τους, οι τράπεζες Εθνική και Eurobank βάζουν «πρόσω ολοταχώς» για τη συγκέντρωση του στόχου του 10%. Ηδη, η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε χθες τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου που είχε διακοπεί το βράδυ της Τρίτης και προχωρεί κανονικά τον δρόμο προς την ανακεφαλαιοποίηση ύψους 9,7 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας αποφάσισε χθες τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας για την Παρασκευή, 19 Απριλίου 2013, με θέματα:
1. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας μέσω α) αύξησης της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών της Τράπεζας και μείωσης του συνολικού αριθμού αυτών με συνένωση των εν λόγω μετοχών (reverse split) και β) μείωσης της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών, όπως θα έχουν διαμορφωθεί μετά το reverse split, με σκοπό τον σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού.
2. Εκδοση ομολογιών μετατρεψίμων υπό αίρεση σε κοινές μετοχές, με δικαίωμα εξαγοράς αυτών από την Τράπεζα (Cocos) συνολικού ποσού έως 1.900 εκατ. ευρώ.
3. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας για άντληση κεφαλαίων μέχρι ποσού 9.756 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης νέων κοινών μετά ψήφου μετοχών.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαρτία που απαιτείται στην έκτακτη γενική συνέλευση θα συγκληθεί στις 24 Απριλίου η πρώτη επαναληπτική συνέλευση και στις 29 Απριλίου 2013, στη 1 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μελά επί της οδού Αιόλου 93, στην Αθήνα, η δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση, η οποία και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.
Η πρόσκληση για τη σύγκληση της έκτακτης γενικής συνέλευσης και των επαναληπτικών, σύμφωνα με τον νόμο, θα αποσταλεί σήμερα Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στο Χρηματιστήριο, στις θεσμικές Αρχές και θα είναι διαθέσιμη και στην ιστοσελίδα της Τράπεζας.
Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου γίνεται στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών. Το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης, όπως έχει προσδιοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, ανέρχεται για την Εθνική Τράπεζα σε 9.756 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, η Εθνική πρέπει να εξασφαλίσει ελάχιστη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση κατά 975,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή το γνωστό 10%. Σύμφωνα με τα θέματα της ημερησίας διάταξης, όπως θα αναφέρονται αναλυτικά στην πρόσκληση που δημοσιοποιείται σήμερα, η γενική συνέλευση καλείται να αποφασίσει για την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (Cocos) μέχρι του ποσού των 1.900 εκατ. ευρώ.
Κατά συνέπεια, οποιοδήποτε ποσό Cocos εκδοθεί μέχρι των 1.900 εκατ. ευρώ, μειώνει αντίστοιχα το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των 9.756 εκατ. ευρώ και κατά αντιστοιχία και το απαιτούμενο ποσό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Συμπερασματικά, εάν εκδοθούν Cocos 1.853 εκατ. ευρώ, το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των 9.756 εκατ. ευρώ με μετρητά διαμορφώνεται σε 7.903 εκατ. ευρώ και κατά συνέπεια η ιδιωτική συμμετοχή ανέρχεται σε 790,3 εκατ. ευρώ.
Το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, σύμφωνα με τον νόμο, θα εξουσιοδοτηθεί από τη γενική συνέλευση για να αποφασίσει τόσο το εύρος του reverse split όσο και την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών, τον χρόνο άσκησης του δικαιώματος των μετόχων να μετάσχουν στην αύξηση, τη διάθεση δικαιωμάτων που τυχόν δεν θα ασκηθούν και άλλα συναφή θέματα.
ΓΙΑ ΤΗ ΕUROBANK
Η Eurobank, από την πλευρά της, δεν έχει ακόμη προσδιορίσει πότε θα γίνει νέο διοικητικό συμβούλιο, αλλά έχει λάβει απόφαση για γενική συνέλευση στις 30 Απριλίου. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι επειδή θα γίνει μόνο μία γενική συνέλευση, υπάρχει η ευχέρεια χρόνου, ώστε η επίσημη ανακοίνωση-απάντηση της Τράπεζας προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να γίνει προσεχώς, εντός του Απριλίου φυσικά, παράλληλα με την παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την κάλυψη του 10% από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται και πιο... ριζοσπαστικοί τρόποι που θα μπορούν να κατοχυρώσουν τον ιδιωτικό χαρακτήρα της Εurobank. Υπενθυμίζεται ότι το 15% των μετοχών της Eurobank είναι σε διασπορά.
Ριζοσπαστικοί ή όχι, τα επιτελεία και των δύο τραπεζών των οποίων η ανακεφαλαιοποίηση, ή καλύτερα η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα και του μάνατζμεντ, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να εξεύρουν το πολυπόθητο 10% που για την Εθνική είναι 975 εκατ. ευρώ και για τη Eurobank 570 εκατ. ευρώ. Το θετικό είναι ότι επικρατεί μία σχετική αισιοδοξία και στις δύο τράπεζες ότι θα τα καταφέρουν. Αν μη τι άλλο, το προσπαθούν με κάθε τρόπο.
Τα ταμεία της Εθνικής
Αν και τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, προβλήματα έχουν ανακύψει στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΚΑ - το οποίο και κατέχει τις περισσότερες μετοχές με 6% συμμετοχή - έχει αναθέσει σε εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίου, με την οποία συνεργάζεται, να του υποβάλει σχετική εισήγηση, ώστε να διαμορφώσει την τελική στάση του. Ο ΟΑΕΕ φέρεται να επικαλείται οξύ πρόβλημα ρευστότητας και ως εκ τούτου η συμμετοχή του κρίνεται μάλλον απίθανη.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την κυβέρνηση «τα ταμεία έχουν αυτονομία στη λήψη αποφάσεων». «Ως κυβέρνηση δεν θα κατευθύνουμε σε καμία περίπτωση κανένα ταμείο να προβεί ή να μην προβεί σε καμία ενέργεια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι έχουν τη δυνατότητα μόνα τους να αποφασίσουν σχετικά, στο πλαίσιο πάντα και των διαθεσίμων τους, αλλά κυρίως του συμφέροντος του ασφαλιστικού ταμείου τους και των ασφαλισμένων τους», έχει ήδη επισημάνει ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης. Πάντως, τα ταμεία, τα οποία δεν έχουν πει ακόμη τον τελικό λόγο και εξετάζουν κάποιες εναλλακτικές, έχουν συμμετοχή της τάξεως του 12,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας.
(Πηγή: Κέρδος)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: