To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Μονομερής μείωση φόρων και προστίμων

Μονομερώς αποφασίζει το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση των προστίμων και το νέο ευνοϊκότερο καθεστώς στον φόρο υπεραξίας, μετά τις έντονες διαφωνίες της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα εμφανίζεται αντίθετη σε οποιαδήποτε αλλαγή που οδηγεί σε μείωση φόρων και προστίμων. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε χθες ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει μονομερώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, ενώ άλλο στέλεχος ανέφερε για το ίδιο θέμα ότι η τρόικα «παίζει» καθυστερήσεις όπως κάνει κάθε φορά ακόμα και αν καταλαβαίνει ότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις σε κάποιο νόμο. Η πίεση αυτή ασκείται με στόχο να «κερδίσει» η τρόικα σε κάποιο άλλο πεδίο της διαπραγμάτευσης.




Η ίδια τακτική είχε ακολουθηθεί και τον περασμένο Δεκέμβριο με την τρόικα να μην τοποθετείται επισήμως στο θέμα της παράτασης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Και τότε η κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε μονομερή παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (13%) στην εστίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές της χώρας διαφωνούν στη μείωση των προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων και εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ στα 250 και 500 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά και διπλογραφικά βιβλία αντίστοιχα, από 1.000 και 2.500 ευρώ που ισχύει σήμερα. Επίσης, οι πιστωτές της χώρας δεν δέχονται την απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας με συντελεστή 15% των παλαιών ακινήτων άνω των 25 ετών, ενώ διαφωνούν με το νέο σύστημα υπολογισμού της τιμής κτήσης των ακινήτων προκειμένου να προσδιορισθεί ο φόρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο που όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσει να κατατεθεί στη Βουλή δεδομένου ότι προστίθενται συνεχώς νέες διατάξεις, θα προβλέπει τα εξής για τα πρόστιμα και φόρο υπεραξίας:

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μείωση έως 80% των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων και για τη μη έκδοση αποδείξεων.

Ειδικότερα:

1. Μειώνεται στα 250 ευρώ από 1.000 ευρώ το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας).

2. Μειώνεται στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ το πρόστιμο που επιβάλλεται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας).

3. Για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται, θα καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου, το οποίο θα οριστεί στις 30.000 ευρώ.

Αλλαγές προωθούνται και στον τρόπο υποβολής της δήλωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρεωστική περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού. Το ποσό του οφειλόμενου ΦΠΑ θα βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης και για την εξόφλησή του στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ θα εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής». Η υποβολή θα μπορεί να γίνει χωρίς την πληρωμή των 10 ευρώ.

Φόρος υπεραξίας

Απαλλάσσονται τα ακίνητα άνω των 25 ετών από τον φόρο υπεραξίας ακινήτων. Για τα υπόλοιπα ακίνητα θα εφαρμόζεται ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης που θα «αποπληθωρίζει» την αξία του κάθε ακινήτου. Ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιείται η τιμή κτήσης (κόστος αγοράς) του ακινήτου, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές πώλησης. Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά ο φόρος υπεραξίας, ενώ θα είναι σωστότερος ο τρόπος υπολογισμού του φόρου. Ο συντελεστής θα διατηρηθεί στο 15%. Επίσης διατηρείται η απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας για όσους έχουν κέρδος από την πώληση έως 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται και θα βεβαιώνεται από τις εφορίες και οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.

(Πηγή: Καθημερινή)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: