To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Ενίσχυση της εργασιακής ευελιξίας ζητεί η τρόικα


Τη διευκόλυνση σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων στα πλαίσιο του Ν. 4024/2011 ζητούν τα στελέχη της τρόικας από την Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εργασιακής ευελιξίας.

Σημειώνεται πως με το Ν. 4024/2011 επήλθαν σημαντικές μεταβολές στην εργατική νομοθεσία δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην διευκόλυνση σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων.

Επιπλέον, προσδιορίστηκαν οι προϋποθέσεις και οι όροι σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν ως στόχο την εύκολη και γρήγορη σύναψη αυτών, εφόσον πλέον ο εργαζόμενοι μπορούν να εκπροσωπηθούν από τις Ενώσεις Προσώπων, όταν δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο.

Σύμφωνα με το νόμο, Ένωση Προσώπων συστήνεται τουλάχιστον από τα 3/5 των εργαζομένων στην επιχείρηση, ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού εργαζομένων σε αυτήν και χωρίς η διάρκειά της να υπόκειται σε χρονικό περιορισμό.

Οι δε Ενώσεις Προσώπων αναγνωρίζονται ως συνδικαλιστικές οργανώσεις προσωρινού χαρακτήρα βάση του Ν. 1264/1982, που δεν έχουν νομική προσωπικότητα αλλά και ικανότητα σύναψης ΣΣΕ.

Ο ίδιος νόμος ξεκαθαρίζει πως οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν επιτρέπεται να έχουν όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζομένους από τους όρους εργασίας της ΕΓΣΣΕ. Συνεπώς η μείωση των αποδοχών δε μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το κατώτατο όριο μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Πάντως, μετά την υπογραφή της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας η μείωση αποδοχών καθώς και οι άλλοι όροι θα ισχύουν για το σύνολο του προσωπικού και όχι για τα 3/5 της Ένωσης Προσώπων.

(Πηγή: in.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: