To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Πώς επενδύει κανείς σε δολάριο, χρυσό και πετρέλαιο

Τρόικα ...κερδών έχουν αποκομίσει όσοι το τελευταίο διάστημα «πόνταραν» στην άνοδο του χρυσού και του πετρελαίου αλλά και στην πτώση του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ.

Από τη μία η αβεβαιότητα που συνεχίζει να επικρατεί στις διεθνείς αγορές και από την άλλη η ένταση στη Μέση Ανατολή και κυρίως στο Ιράν έχουν εκτινάξει τις τιμές.

Και από την άλλη, η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να ανακοινώσει χαμηλό κόστος χρήματος για το δολάριο μέχρι και το 2014 έδωσε νέο «καύσιμο» στην κούρσα του ενιαίου νομίσματος αντί του δολαρίου.

Ο χρυσός διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από τα 1.700 δολάρια ανά ουγγιά ενώ οι τιμές του πετρελαίου έχουν ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Όσο για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, βρίσκεται πάνω από το 1,30, ενώ αναλυτές κάνουν λόγο και για άνοδο μέχρι το 1,38.

Εντούτοις, ως προειδοποίηση προς εκείνους που είναι διατεθειμένοι να «τζογάρουν», πολλοί είναι εκείνοι που «χτυπούν καμπανάκι» για έντονη κερδοσκοπία προειδοποιώντας τους επενδυτές για βίαιο «ξεφούσκωμα» των τιμών.

Προσοχή στην κερδοσκοπία
Πάντως, δεν λείπουν και οι «φωνές της λογικής» που τονίζουν ότι η κούρσα του χρυσού - αλλά και του πετρελαίου- οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και σε διεθνή κερδοσκοπία, χτυπώντας καμπανάκι στους υποψηφίους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μια και υπάρχει περίπτωση οι τιμές του χρυσού να «ξεφουσκώσουν» εξίσου βίαια και απότομα με τον τρόπο που ανέβηκαν.

Στον αντίποδα, σε «τρενάκι» του τρόμου είχαν μεταβληθεί οι τιμές του πετρελαίου, ξεπερνώντας τα 150 δολάρια το βαρέλι πριν από περίπου μία διετία, για να προσγειωθούν ανώμαλα κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, προτού σκαρφαλώσουν εκ νέου στα σημερινά επίπεδα των 100 δολαρίων.

Πώς επενδύει κανείς σε δολάριο, χρυσό και πετρέλαιο
Το να επενδύσει κανείς στην άνοδο και την πτώση του δολαρίου είναι αρκετά απλή υπόθεση. Αν εκτιμά ότι το αμερικανικό νόμισμα θα ανέβει, δεν έχει παρά να αγοράσει δολάρια και να περιμένει. Αν πάλι «βλέπει» συνέχεια στην κούρσα του ευρώ, μπορεί να «ποντάρει» στο ενδεχόμενο αυτό μέσα από κάποια πλατφόρμα επένδυσης στις ισοτιμίες.

Αντίστοιχα για ένας επενδυτής που θέλει να αγοράσει χρυσό στη φυσική του μορφή, για επένδυση ή για ασφάλεια, θα πρέπει να απευθυνθεί στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι η μόνη τράπεζα που διαθέτει το πολύτιμο μέταλλο, σε βάρος από 5 γραμμάρια έως 1 κιλό. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος να υποστεί αρκετές διαδικασίες ελέγχου προκειμένου να αποκτήσει την ποσότητα που θέλει.

Μεγαλύτερα κέρδη, αλλά με αντίστοιχα μεγαλύτερο ρίσκο, προκύπτουν για εκείνους που «ποντάρουν» στις διακυμάνσεις του πολύτιμου μετάλλου μέσω των χρηματαγορών.

Για όποιον ενδιαφέρεται, διεθνώς αλλά και μέσω ελληνικών χρηματιστηριακών εταιρειών, υπάρχει μια σειρά από προϊόντα, όπως παράγωγα και αμοιβαία κεφάλαια, που επενδύουν στην πορεία του πολύτιμου μετάλλου ή εξαρτώνται από την τρέχουσα τιμή του στις διεθνείς αγορές. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα υπάρχει η δυνατότητα της μόχλευσης, ενώ οι προμήθειες είναι σαφώς μικρότερες και η γραφειοκρατία κατά πολύ περιορισμένη σε σχέση με την επένδυση σε χρυσό στη φυσική μορφή του. Εντούτοις, αν κάποιος αγοράσει άυλες μορφές επένδυσης, δεν έχει την ασφάλεια που προσφέρει το πολύτιμο μέταλλο, ενώ αντίστοιχα αν κάνει μόχλευση μπορεί να χάσει περισσότερα χρήματα από την αρχική του επένδυση.

Αντίστοιχα, με δεδομένο ότι κανείς δεν αγοράζει βαρέλια πετρελαίου για να τα βάλει στο ...υπόγειο του σπιτιού του, η επένδυση σε «μαύρο χρυσό» γίνεται επίσης μέσω χρηματιστηριακών παραγώγων. Ουσιαστικά, αυτό που κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να αγοράσει συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης. Η τιμές τους καθορίζονται με τις διεθνείς εξελίξεις και ανάλογα με τα κέρδη ή τις ζημιές, μπορεί κανείς να τα «κλείσει» όποτε θέλει. Το καλό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί κανείς να «παίξει» και στην πτώση των τιμών, τόσο του χρυσού όσο και του πετρελαίου, εξασφαλίζοντας σημαντικά κέρδη και στο «σκάσιμο της φούσκας».

(Πηγή: bankingnews.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: