To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Να εξαιρεθούν οι μικροαποταμιευτές από το "κούρεμα" ζητά η κυβέρνηση


Μείζον θέμα παραμένει το μέλλον των ομολόγων που κατέχονται από φυσικά πρόσωπα. Τα ομόλογα αυτά υπολογίζονται σε περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Η υπαγωγή τους στο κούρεμα σε περίπτωση που περάσουμε σε υποχρεωτική διαδικασία εγείρει σοβαρά θέματα και νομικά και πολιτικά και ηθικά, κάτι που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση εισηγείται την εξαίρεση των ομολόγων φυσικών προσώπων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά πρόσωπο, κάτι που όμως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, απορρίπτει σθεναρά η τρόικα.

Αναζητώντας εναλλακτική με στόχο να μην ζημιωθούν τα φυσικά πρόσωπα που στο παρελθόν επένδυσαν στην πλέον συντηρητική και ασφαλή τοποθέτηση, δείχνοντας εμπιστοσύνη στη χώρα τους, εξετάζονται προτάσεις αντιστάθμισης των απωλειών, όπως εξετάζονται και αντίστοιχες για τα ασφαλιστικά ταμεία. Μεταξύ αυτών έχει αναφερθεί η δυνατότητα συμψηφισμού της ζημιάς με φορολογικές υποχρεώσεις μελλοντικών ετών ή αντί της πληρωμής των ομολογιούχων να υπάρξει υποχρεωτική πενταετής κατάθεση.

Το θέμα αυτό θα κριθεί πιθανότατα, αφού ξεκαθαρίσει το αν η διαδικασία θα παραμείνει ή όχι εθελοντική κάτι που συναρτάται άμεσα με το ύψος της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα αλλά και ευρύτερα με την ασφαλή κάλυψη του στόχου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που απαιτεί τελικώς και πρόσθετα κεφάλαια, ώστε να φθάσουμε σε επίπεδο χρέους 120% του ΑΕΠ το 2020.

Εν τω μεταξύ, το εκ Βρυξελλών πράσινο φως μένει για να ανακοινωθεί η επίτευξη συμφωνίας για τους όρους του PSI. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ουσιαστικά κλείσει όλα τα τεχνικά και νομικά ζητήματα που απέμεναν, ενώ προσέγγιση έχει επιτευχθεί και για το κουπόνι που διαμορφώνεται σε 3,6% - 3,8% κλιμακούμενο ανάλογα με τον χρόνο αλλά και την εξέλιξη του ΑΕΠ, οδηγώντας σε ζημιές καθαρής παρούσας αξίας της τάξης του 70%.

Τα τελευταία ζητήματα έκλεισαν χθες ύστερα από συναντήσεις του επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα και του επιτελείου του με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και των τραπεζών που συμμετέχουν στην ομάδα διαπραγμάτευσης. Χθες, ο κ. Νταλάρα συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο, ενώ όλα τα μηνύματα και από το εξωτερικό και το εσωτερικό έκαναν λόγο για άμεσα επικείμενη συμφωνία.

Το απόγευμα χθες, ο υπουργός Οικονομίας κ. Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με την τρόικα όπου συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, δήλωσε: «Είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση του PSI» και πρόσθεσε ότι η δημόσια αναγγελία για το PSI πρέπει να γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου. Αλλος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι «γίνεται προσπάθεια για συμφωνία επί της αρχής, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε αυτή τη συμφωνία μέχρι το απόγευμα της Κυριακής».

(Πηγή: Κέρδος)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: