To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Σε καταργήσεις δημοσίων φορέων και απολύσεις προσωπικού επιμένει η τρόικα

Νέα δέσμη σκληρών μέτρων θα πρέπει να υιοθετήσει «εδώ και τώρα» η κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει η υλοποίηση του PSI και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ.

Η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι υπάρχουν εκκρεμότητες για παρεμβάσεις που θα έπρεπε να έχουν ήδη θεσμοθετηθεί.

Στο δε υπόμνημά της προς την κυβέρνηση, που έφερε χθες στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος», γίνεται λόγος για «προαπαιτούμενες δράσεις» επί των οποίων θα πρέπει να υπάρξει πλήρης συμφωνία έως τις 13 Φεβρουαρίου (όπως είχε γράψει η εφημερίδα στις 24 Ιανουαρίου) και να προχωρήσει υλοποίησή τους άμεσα, εντός του Μαρτίου.

Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι καταργήσεις δημόσιων φορέων - οργανισμών και οι συνεπακόλουθες απολύσεις προσωπικού, περικοπές πρόσθετων αμοιβών στις ΔΕΚΟ, ψαλίδισμα επικουρικών συντάξεων, μείωση μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 25% και πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Στην τρόικα μιλούν για αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου προγράμματος και μάλιστα η απαίτησή τους είναι να γίνουν πράξη από τη σημερινή κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η διαπραγμάτευση επί των παρεμβάσεων αυτών βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πιθανό η τρόικα να δεχθεί να «απαλείψει» κάποια από τις απαιτήσεις.

Αλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιούνται επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής της τρόικας σε καθημερινή βάση. Χθες συναντήθηκαν νωρίς το απόγευμα και στο τραπέζι έπεσαν όλα τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει έτοιμο σχέδιο. Μάλιστα χθες ο υπουργός Επικρατείας κ. Παντελής Καψής τόνισε πως δεν τίθεται θέμα αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Το βέβαιο είναι ότι ΔΝΤ, Ε.Ε. και ΕΚΤ έχουν συμπεριλάβει στο 10σέλιδο υπόμνημά τους το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο θα εξακοντίσει στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων, προσδιορίζοντας όχι μόνο το ποσοστό ανόδου αλλά και την αναδρομική ισχύ του από 1ης Ιανουαρίου 2012.

Εκεί που σίγουρα δεν κάνουν πίσω είναι οι καταργήσεις φορέων, κυρίως Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και δημοτικών επιχειρήσεων με απολύσεις των εργαζομένων σε αυτές. Εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα μπει «λουκέτο» σε περίπου 100 οργανισμούς και θα αποχωρήσουν 8.000 με 10.000 εργαζόμενοι. Επίσης ζητούν μετ΄ επιτάσεως μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ.

Οσον αφορά τα κλειστά επαγγέλματα, παραμένουν, σύμφωνα με την τρόικα, και σήμερα, δύο χρόνια σχεδόν μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, στρεβλώσεις στην αγορά. Αυτές σχετίζονται με τις αμοιβές επαγγελμάτων όπως οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι λογιστές, οι μεσίτες κ.ά.

Τέλος για την πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή του 2012 ώστε να καλυφθούν οι αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011 απαιτούνται περικοπές αμυντικών δαπανών και δαπανών υγείας ύψους 2,1 δισ. ευρώ.





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: