To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Συντάξεις: Ριζικές αλλαγές στα όρια ηλικίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης»φέρνει» ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος (Ν. 3863/10) για όσους υπάγονται στα Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών. Οι συγκεκριμένοι ασφαλιστικοί φορείς υπάγονται πλέον στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, αλλά παραμένουν σε ισχύ οι καταστατικές διατάξεις τους.

Οι ανατροπές στα όρια ηλικίας για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους (που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι και το 1992) ξεκινούν φέτος και θα ολοκληρωθούν σταδιακά. Ωστόσο, δεν επηρεάζονται δύο κατηγορίες ασφαλισμένων:

Οσοι έχουν ασφαλιστεί πριν από το 1983 σε οποιονδήποτε φορέα ασφάλισης ή το Δημόσιο. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν σύνταξη με βάση το «παλαιό» καθεστώς.

Οσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010.

Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που ειδικεύεται σε θέματα Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου, στα λεγόμενα «ειδικά ταμεία» η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση των απαραίτητων ετών ασφάλισης αλλά και του ορίου ηλικίας που κάθε φορά προβλέπεται. Ετσι όποιος μέχρι το τέλος του 2010 έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης και το αντίστοιχο όριο ηλικίας δεν επηρεάζεται καθόλου από τις εφαρμοζόμενες από την 1η Ιανουαρίου αλλαγές.

Οι ασφαλισμένοι που δεν έχουν κατορθώσει να συμπληρώσουν 25ετία μέχρι το τέλος τους προηγούμενου έτους αποκτούν το δικαίωμα αναγνώρισης των σχετικών πλασματικών χρόνων που ο ασφαλιστικός νόμος προβλέπει. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προχωρήσουν άμεσα στη θεμελίωση δικαιώματος και να αποφύγουν τις αυξήσεις που προβλέπονται για τα επόμενα έτη.

Να υπενθυμίσουμε πως αυτοί οι χρόνοι πέρα από τη στρατιωτική θητεία περιλαμβάνουν πλέον τον χρόνο σπουδών, τον χρόνο κενών εργασίας, τον πλασματικό χρόνο των τέκνων και για τους δύο γονείς (1 έτος για το πρώτο παιδί και από 2 για το δεύτερο και τρίτο παιδί), τον χρόνο μαθητείας (Stage) κ.ά. Το κόστος στις περισσότερες περιπτώσεις διαμορφώνεται στα 165 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς. Το «Εθνος - Συντάξεις» δημοσιεύει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που έχουν «μεταφερθεί» στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Αναλυτικά:

Συνταξιοδότηση με 35 έτη ασφάλισης στα 58 έτη

Η θεμελίωση δικαιώματος γίνεται με τη συμπλήρωση αθροιστικά τόσο του χρόνου ασφάλισης όσο και του αντίστοιχου ορίου ηλικίας. Eτσι οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 58 ετών θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010 το όριο ηλικίας αλλά και 35 έτη ασφάλισης.

Oσοι προσπαθήσουν να συμπληρώσουν τα αντίστοιχα όρια εντός του 2011 μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλασματικά έτη για να φτάσουν στην 35ετία εφόσον έχουν ήδη συμπληρώσει το 58ο έτος τους.

Σημειώνεται πως με τον τελευταίο νόμο τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά 12 μήνες τον χρόνο, έως ότου φτάσουν τα 40. Η αύξηση αυτή ξεκίνησε φέτος και θα ολοκληρωθεί το 2015.

Οσον αφορά το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, θα αυξηθεί σταδιακά κατά μία διετία, ώστε να πάει από το 58ο στο 60ό έτος. Η αύξηση ξεκινά την επόμενη χρονιά και ολοκληρώνεται το 2014.

Συνταξιοδότηση με 15 έτη ασφάλισης

Το όριο ηλικίας παραμένει στο 65ο έτος για τους άντρες αλλά αυξάνεται για τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένες που δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν δικαίωμα θα δουν την ηλικία συνταξιοδότησης να πηγαίνει σταδιακά από το 60ό στο 65ο έτος.

Σημειώνεται πως η θεμελίωση δικαιώματος γίνεται με τη συμπλήρωση αθροιστικά τόσο του χρόνου ασφάλισης όσο και του αντίστοιχου ορίου ηλικίας. Ετσι οι ασφαλισμένες που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν οφείλουν πέραν της 15ετίας να έχουν συμπληρώσει και το 60ό τους έτος.

Αντίστοιχα το δικαίωμα θα θεμελιώνετε για το όριο ηλικίας που κάθε φορά ισχύει. Ετσι εάν ασφαλισμένη που έχει 15 έτη ασφάλισης συμπληρώσει τα 60 το 2013, τότε μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 63 ετών.

Συνταξιοδότηση με 25 έτη ασφάλισης

Κοινό θα είναι το όριο ηλικίας για άντρες και γυναίκες από το 2015 και μετά, καθώς η... έξοδος θα γίνεται στο 65ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 60ό έτος για μειωμένη. Αυτό ισχύει ήδη για τους άντρες ασφαλισμένους, ενώ για τις γυναίκες προβλέπεται η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας κατά δώδεκα μήνες τον χρόνο.

Στο ενδιάμεσο ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Και στην περίπτωση αυτή η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση των 25 ετών ασφάλισης και του αντίστοιχου ορίου.

Ειδικά για τις ασφαλισμένες που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη δικαιούνται εξόδου για το έτος που θα ισχύει κατά την ημερομηνία συμπλήρωσης του 55ου τους έτους. Αντίστοιχα το δικαίωμα για πλήρη θα θεμελιώνετε για το όριο ηλικίας που κάθε φορά ισχύει.

Ετσι ασφαλισμένη που έχει 25 χρόνια ασφάλισης και θα συμπληρώσει το 55ο έτος το 2012, θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη στα 57 και με πλήρη στα 62.

Συνταξιοδότηση εργαζομένων στον ΟΑΠ - ΔΕΗ με ασφάλιση στα βαρέα
Δεν προβλέπονται στον τελευταίο νόμο αλλαγές στο καθεστώς συνταξιοδότησης όσων εργάζονται σε βαρέα επαγγέλματα και καλύπτονται από τον ΟΑΠ - ΔΕΗ. Η θεμελίωση γίνεται με τη συμπλήρωση του αντίστοιχού χρόνου ασφάλισης για το όριο ηλικίας που θα ισχύει τη συγκεκριμένη στιγμή.

Συνταξιοδότηση με 37 έτη ασφάλισης
Καταργήθηκε από την 1η Ιανουαρίου η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37 έτη ασφάλισης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Μόνο στην περίπτωση που κάποιος είχε συμπληρώσει μέχρι το τέλος του προηγούμενου έτους 37 έτη ασφάλισης μπορεί να κάνει χρήση της εν λόγω διάταξης. Δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμη εάν μπορεί να το πράξει εξαγοράζοντας μέχρι 31/12/2013 τη στρατιωτική υπηρεσία.

Συνταξιοδότηση νέων ασφαλισμένων
Οσοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 ακολουθούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των νέων ασφαλισμένων που είναι κοινές για όλα τα Ταμεία.

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης

Tραπεζικοί υπάλληλοι
Το ασφαλιστικό καθεστώς των τραπεζικών υπαλλήλων ακολουθεί τα τελευταία χρόνια μια περίοδο προσαρμογής. Από τη μια είναι οι αλλαγές στα όρια ηλικίας που προβλέπονται σε μια σειρά ασφαλιστικών νόμων και από την άλλη είναι η ένταξη των λεγόμενων «ειδικών Ταμείων» στο ΙΚΑ.

Μπορούμε να διαχωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες τους ασφαλισμένους των Ταμείων των τραπεζών. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν όλοι εκείνοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και για τους οποίους ισχύουν τα όρια ηλικίας και οι γενικές διατάξεις του ασφαλιστικού φορέα.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν ασφαλιστεί στα Ταμεία των τραπεζών μέχρι την ένταξή τους στο ΙΚΑ το 2008. Τα κυριότερα από αυτά είναι το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας, το Ταμείο Συντάξεων και Πρόνοιας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας και τα αντίστοιχα Ταμεία της πρώην Ιονικής - Λαϊκής και της ΕΤΒΑ.

Οι συγκεκριμένοι ασφαλιστικοί φορείς με τον νόμο 3655/2008 εντάχθηκαν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, διατήρησαν όμως τις καταστατικές τους διατάξεις όσον αφορά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης.

Υπάλληλοι ΔΕΚΟ
Οι φορείς ασφάλισης των δύο μεγαλυτέρων ΔΕΚΟ -δηλαδή ο ΟΑΠ - ΔΕΗ και το ΤΑΠ - ΟΤΕ- εντάχθηκαν και αυτοί πλέον στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Ωστόσο προβλέπεται η διατήρηση των καταστατικών τους διατάξεων και η συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων με τις προϋποθέσεις, αλλά και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης που ίσχυε και πριν.

Οι συγκεκριμένοι φορείς ασφαλίζουν το προσωπικό της ΔΕΗ (πρώην ΟΑΠ - ΔΕΗ) και το προσωπικό του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ και του ΟΣΕ (πρώην ΤΑΠ - ΟΤΕ).

Οι κυριότερες διαφορές που εντοπίζονται σε σχέση με τους υπόλοιπους φορείς ασφάλισης είναι δύο:

Η ασφάλιση σε Βαριές και Ανθυγιεινές Εργασίες που ισχύει για πολλές από τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων στον πρώην ΟΑΠ - ΔΕΗ. Και

Ο υπολογισμός του ποσού ως να έχει διανυθεί όλο στον ΟΤΕ και όχι με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης που ισχύει για το πρώην ΤΑΠ - ΟΤΕ.

(πηγή: Έθνος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: