To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Πώς να κερδίσετε πλασματικά χρόνια ασφάλισης

Τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη στα επικουρικά ταμεία έχουν οι ασφαλισμένοι τόσο για την ταχύτερη θεμελίωση δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση της σύνταξης. Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπονται στον ασφαλιστικό νόμο 3663/10, ωστόσο υπάρχουν ακόμα σημεία που πρέπει να αποσαφηνιστούν για να μπορέσει να εφαρμοστεί η ρύθμιση.

Οι νέες διατάξεις αφορούν όσους δεν θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 και θα καταβάλουν το απαιτούμενο τίμημα για την εξαγορά πλασματικών ετών.

Σημειώνεται πως οι χρόνοι που υπολογίζονται στα ταμεία κύριας ασφάλισης με 20% επί του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη μπορούν να αναγνωριστούν στα επικουρικά με 6% (δηλαδή με 50 ευρώ τον μήνα).

Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει ιδιαίτερη σημασία όσον αφορά το δικαίωμα εξαγοράς χρόνων για τη θεμελίωση δικαιώματος στους φορείς επικουρικής ασφάλισης, ωστόσο υπάρχουν ακόμη «γκρι» σημεία.

Στο ΕΤΕΑΜ -τον φορέα που ασφαλίζει επικουρικά μετά και τις ενοποιήσεις τη μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών- η διάταξη που αφορά θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης με τουλάχιστον 4.500 ημέρες ασφάλισης δεν άλλαξε.

Οπως τονίζει ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, που ειδικεύεται σε θέματα Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν η συγκεκριμένη ρύθμιση εφαρμοστεί αυτούσια δεν θα μπορεί να γίνει εξαγορά πλασματικών χρόνων από τους ασφαλισμένους ώστε να θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης από τον επικουρικό φορέα, αλλά ούτε και για προσαύξηση της σύνταξης.

Στην περίπτωση που γίνει εξαίρεση των επικουρικών φορέων από τη σχετική διάταξη ή αυτή δεν ψηφιστεί ως έχει μέχρι σήμερα τελικώς, τότε ανοίγει ο δρόμος για βελτίωση του ποσού της επικουρικής σύνταξης για πολλούς υποψήφιους συνταξιούχους, αλλά και για τη συντομότερη απονομή σε εκείνους που δεν έχουν συμπληρώσει μέχρι την αίτηση τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Αυτό γιατί μέχρι σήμερα η απονομή επικουρικής σύνταξη από τον βασικό επικουρικό φορέα, το ΕΤΕΑΜ, γινόταν με τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης και την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης για την κύρια σύνταξη. Με τη χρήση πλασματικών μπορεί εύκολα να ανέβει κάποιος στις επόμενες κλίμακες (οι κλίμακες αλλάζουν ανά 300 ένσημα), βελτιώνοντας έτσι το ποσό της επικουρικής σύνταξης.

Μπορεί, όμως, και να αποφύγει τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη διαδικασία της προαιρετικής ασφάλισης που ακολουθείται για τη συμπλήρωση του απαραίτητου αριθμού ημερών, η οποία είναι αρκετά χρονοβόρα καθώς προσμετράται ένα ένσημο για κάθε ημέρα παραμονής στην προαιρετική.

Ετσι ασφαλισμένος, για παράδειγμα, που έχει συμπληρώσει 4.100 ημέρες στην επικουρική ασφάλιση και δεν έχει να αναγνωρίσει στρατιωτική θητεία, είναι αναγκασμένος να αυτασφαλιστεί για περίπου 1,5 χρόνο και μετά να αιτηθεί την απονομή επικουρικής σύνταξης.

Η χρήση των πλασματικών θα περιορίσει κατά πολύ αυτήν τη χρονοβόρο διαδικασία, δίνοντας τη δυνατότητα για εκμετάλλευση άμεσων πηγών αναγνώρισης ασφαλιστικού χρόνου. Ετσι δεν θα χρειάζεται ο ασφαλισμένος να περιμένει ένα ή και περισσότερα χρόνια για να μπορέσει να πάρει την επικουρική σύνταξη για να συμπληρώσει το εισόδημά του για την οποία έχει καταβάλει και τις αντίστοιχες εισφορές.

Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων, κατά κύριο λόγω στον ΟΑΕΕ, που έχουν όμως αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα ως μισθωτοί, να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για να τους απονεμηθεί επικουρική σύνταξη.

Παράδειγμα για μητέρα με δύο παιδιά

Ερώτηση: Εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα με 2 ενήλικα παιδιά, άνεργη κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα, έχει συμπληρώσει το 59ο έτος της ηλικίας της και 4.750 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ. Στο ΕΤΕΑΜ έχει 3.900 ημέρες. Δικαιούται επικουρική σύνταξη; Τι μπορεί να κάνει;

Απάντηση: Η ασφαλισμένη του παραδείγματος με τα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 ισχύοντα θα έπρεπε να κάνει αυτασφάλιση στο ΕΤΕΑΜ αφού κάνει αίτηση για απονομή της κύριας σύνταξης και να περιμένει 2 έτη να συμπληρώσει 4.500 ένσημα και στο ΕΤΕΑΜ. Με τις νέες διατάξεις μπορεί να εξαγοράσει 600 ημέρες ασφάλισης από τα πλασματικά έτη των τέκνων και να δικαιωθεί και για το επικουρικό απονομή σύνταξης. Η σύνταξη θα είναι μειωμένη αν βγει στα 59 και πλήρης στα 60.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΣΗΜΩΝ
Στους επικουρικούς φορείς των οποίων οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ακλουθούν τις ρυθμίσεις του Ν. 3863/2010 η χρήση των πλασματικών χρόνων θα επιτελέσει ακριβώς τον ίδιο ρόλο που επιτελεί και στην κύρια σύνταξη. Θα βοηθήσει στη θεμελίωση των σχετικών δικαιωμάτων.

Ομως, εδώ πρέπει να παρατηρήσουμε πως ιδιαίτερα για τους άνδρες είναι δύσκολη η θεμελίωση στους επικουρικούς φορείς για τις μεγάλες κατηγορίες των 10.500 ημερών ασφάλισης, αφού η επικουρική ασφάλισης κηρύχθηκε υποχρεωτική από το 1983 και ύστερα και κατά συνέπεια υπάρχει διαφορά σε πολλές περιπτώσεις ανάμεσα στα ένσημα του κύριου φορέα και σε εκείνα του επικουρικού. Βέβαια το κατά πόσον οι εξαγορές πλασματικών χρόνων θα είναι ωφέλιμες όσον αφορά το τελικό ποσό της επικουρικής σύνταξης μένει να εξακριβωθεί μετά και τις αλλαγές που θα προκύψουν στα επικουρικά ταμεία. Ας μην ξεχνάμε πως ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι αναλογιστικές μελέτες στη βάση των οποίων θα υπολογιστούν οι παροχές των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης στο εξής. Μετά το τέλος Μαΐου επομένως θα είμαστε σε θέση να διακρίνουμε σε πλήρη ανάπτυξη τι μέλλει γενέσθαι στο εξής με τις επικουρικές συντάξεις και τον ρόλο που θα διαδραματίσουν γι' αυτές το εργαλείο των πλασματικών χρόνων ασφάλισης.

(πηγή: Έθνος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: