To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Όλες οι αλλαγές στη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά, τριτέκνων και γονέων αναπήρων

Νέο τοπίο διαμορφώνεται όσον αφορά τα όρια συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα παιδιά, που ασφαλίζονται στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Οι αλλαγές αγγίζουν και τους τρίτεκνους, ενώ ειδικές διατάξεις προβλέπονται για τη συνταξιοδότηση από τα ειδικά ταμεία των γονέων ανάπηρων τέκνων.

Σημειώνεται πως οι αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα παιδιά και των τριτέκνων θα υλοποιηθούν με διαδικασίες-εξπρές. Ετσι, μέσα σε μία τριετία θα κλείσουν οι «πόρτες» εξόδου πριν από το 65ο έτος (μειωμένη σύνταξη θα χορηγείται στις μητέρες ανηλίκων στα 60) για όσες ασφαλισμένες δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Συγκεκριμένα, για τα ειδικά ταμεία προβλέπονται τα ακόλουθα:

Συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά

Σημαντικές είναι οι αλλαγές στο καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων, με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο. Από την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας, ώστε το 2013 η έξοδος να γίνεται στο 65ο έτος με πλήρη σύνταξη και στο 60ό έτος με μειωμένη. Ωστόσο, ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως για τη θεμελίωση του σχετικού δικαιώματος απαιτείται μόνο η συμπλήρωση του αντίστοιχου χρόνου ασφάλισης και όχι και του σχετικού ορίου ηλικίας. Επιπλέον ο νόμος ορίζει ότι μπορούμε να ανατρέξουμε στη στιγμή ενηλικίωσης του τέκνου και εάν τότε η ασφαλισμένη είχε συμπληρώσει τα απαραίτητα 25 έτη ασφάλισης έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Επομένως μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας της.

Επιπρόσθετα δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με μειωμένη σύνταξη και σε αυτές τις περιπτώσεις μετά την αύξηση του ορίου της πλήρους από τα 50.

Τέλος, σημαντική αλλαγή επέρχεται από το γεγονός ότι μπορούν και οι μητέρες που ανήκουν στα εν λόγω Ταμεία να κάνουν χρήση των γενικών προϋποθέσεων που ισχύουν στο ΙΚΑ για γυναίκες με ανήλικα παιδιά. Ετσι, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εφόσον κατά το παρελθόν, όταν συμπλήρωσαν 18,5 έτη (5.500 ημέρες), συνέτρεχε η ανηλικότητα του τέκνου. Μπορούν με τον τρόπο αυτό να συνταξιοδοτηθούν οι μητέρες που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές από τα 50 τους, με μειωμένη όμως σύνταξη σε αντίθεση με την 25ετία όπου η σύνταξη είναι πλήρης.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως, σε αντίθεση με τον δημόσιο τομέα, στα ειδικά ταμεία δεν προβλέπεται συνταξιοδότηση πατέρα με ανήλικο τέκνο παρά μόνο εφόσον δικαιωθεί με δικαστική απόφαση. Το δικαίωμα αυτό ο πατέρας μπορεί να το ασκήσει μόνο στην περίπτωση που είναι χήρος.

Συνταξιοδότηση τριτέκνων

Το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θεμελιώνεται μόνο με τη συνδρομή του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης. Ετσι, όσες μητέρες έχουν συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2010 και έχουν τρία παιδιά μπορούν να συνταξιοδοτηθούν από τους συγκεκριμένους φορείς χωρίς όριο ηλικίας.

Από την 1η Ιανουαρίου 2011 δεν αλλάζει ο χρόνος ασφάλισης, τίθεται όμως όριο ηλικίας που ξεκινά από το 52ο έτος και εξελίσσεται μέχρι το 65ο, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά πως καταργείται τελικώς το εν λόγω δικαίωμα.

Και σε αυτήν την περίπτωση -όπως για τους γονείς ανήλικων τέκνων- δεν επεκτάθηκε πλήρως στους πατέρες τριών τέκνων η δυνατότητα συνταξιοδότησης με τα αντίστοιχα όρια. Ετσι, τρίτεκνος πατέρας ασφαλισμένος στους συγκεκριμένους φορείς δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί παρά μόνο στην περίπτωση που είναι ο ίδιος χήρος ή διαζευγμένος και έχει την επιμέλεια των τέκνων με ειδικότερη σχετική δικαστική απόφαση.

Συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων και συζύγων αναπήρων

Η μητέρα ανάπηρου παιδιού ασφαλισμένη στους φορείς των ΔΕΚΟ και των τραπεζών μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να έχει συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης.
Να έχει παιδί ανάπηρο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Να έχει συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας της.
Ο πατέρας ανάπηρου παιδιού μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τις ίδιες προϋποθέσεις, με την προϋπόθεση ότι η μητέρα δηλώσει εγγράφως ότι δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος αυτού.

Επιπλέον, η μητέρα ανάπηρου τέκνου μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και με 5.500 ημέρες ασφάλισης εφόσον όμως συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας της.

Τέλος, στους ασφαλισμένους που έχουν σύζυγο ανάπηρο χορηγείται σύνταξη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης (7.500 ημέρες).
Να έχουν σύζυγο ανάπηρο σε ποσοστό 80% και άνω.

(πηγή: Έθνος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: