Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, γνωρίζοντας ότι τα μέτρα λιτότητας και η επενδυτική άπνοια εντείνουν το βάθος και ενδεχομένως τη διάρκεια της ύφεσης και με δεδομένη τη στενότητα δημόσιων πόρων, ρίχνει το βάρος στις διαρθρωτικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις. Ωστόσο δεν κρύβει την αλήθεια. Θεωρεί ότι «κλειδί» για την επιστροφή της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς είναι να ανοίξουν οι αγορές για τις τράπεζες και τη χώρα. Μόνον έτσι θα αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στη χρηματοδότηση τα νοικοκυριά (στεγαστικά δάνεια, αγορές ΙΧ κτλ.), αλλά κυρίως οι επιχειρήσεις (κεφάλαια κίνησης, δάνεια για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό κτλ.).
Μετά το σοκ που προκάλεσε στο οικονομικό επιτελείο και κυρίως στην αγορά η βύθιση της οικονομίας κατά 6,6% το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, περιορίζοντας το εθνικό εισόδημα στα επίπεδα του 2006, κι αυτό παρά την αύξηση των εξαγωγών κατά 30%, η κυβέρνηση σε συνεννόηση με την τρόικα προετοιμάζει εκείνες τις αλλαγές στην οικονομία που θα έχουν άμεση απόδοση στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Τρεις είναι οι επί μέρους τομείς στους οποίους θα γίνουν δραστικές παρεμβάσεις:
1. Ο τουρισμός αναμένεται να παρουσιάσει εφέτος διψήφιο ρυθμό αύξησης υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεσολαβήσουν απρόβλεπτα γεγονότα, όπως διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας. Για την περαιτέρω τόνωση σχεδιάζονται κίνητρα ενίσχυσης του συνεδριακού τουρισμού και του γαστρονομικού.
2. Στις εξαγωγές θα επιταχυνθεί η επιστροφή του ΦΠΑ και μάλιστα θα γίνει συμψηφισμός οφειλών με το Δημόσιο.
3. Το κυριότερο, θα προχωρήσει ολοταχώς η απελευθέρωση του εμπορίου και της αγοράς. Το υπουργείο Οικονομικών κάνει μελέτη για τις «αγκυλώσεις» που υπάρχουν σε όλα τα στάδια του εμπορίου, στη λειτουργία των καταστημάτων, στην αδειοδότηση των νέων επιχειρήσεων, αλλά και στο ωράριο, προκειμένου η αγορά να γίνει πιο ανοιχτή σε νέες επιχειρήσεις και ανταγωνιστική.
Ο στόχος είναι διπλός, αφενός να επιταχυνθεί η ανάπτυξη, αφετέρου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του πληθωρισμού που κινείται στο 5,2% όταν η οικονομία βρίσκεται για δέκατο συνεχές τρίμηνο (από τον χειμώνα του 2008) σε ύφεση.
«Χρειάζονται επειγόντως μέτρα για την ανάπτυξη » σημειώνει ο πρώην υπουργός κ. Ν.Χριστοδουλάκης, ο οποίος θεωρεί ότι η αγορά της κατοικίας και οι κατασκευές, που μαζί με το εμπόριο έχουν δεχθεί τα πλέον ισχυρά πλήγματα, πρέπει να τονωθούν άμεσα. Οπως έχει προτείνει, η λύση είναι η είσπραξη προκαταβολών από το ΕΣΠΑ και η πίεση για έκδοση ευρωομολόγων για την ανάπτυξη. Υπέρ των κλαδικών πολιτικών ενίσχυσης του τουρισμού, της ναυτιλίας και των κατασκευών τάσσεται και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ, καθηγητής κ. Δ. Χιόνης.
Για την προσέλκυση επενδύσεων το υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνει την προσοχή του σε δράσεις που θα βελτιώσουν το επενδυτικό περιβάλλον:
* Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, καθιερώνοντας τις e-συναλλαγές με την Εφορία.
* Ουσιαστική κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Οι παρεμβάσεις όμως αυτές θεωρείται ότι δεν αρκούν για να αποκαταστήσουν το κλίμα εμπιστοσύνης και να άρουν τη διάχυτη αβεβαιότητα για την επιτυχία της προσπάθειας εξόδου από την κρίση.
Για αυτό στον προσεχή έλεγχο, και μετά τη σύγκρουση για το πρόγραμμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα αλλάζουν προτεραιότητες στην ατζέντα της οικονομικής πολιτικής και θα επικεντρώσουν την προσοχή τους στις διαρθρωτικές αλλαγές για την ανάπτυξη. Σε αυτή την προσπάθεια θα συντονιστούν και οι άλλοι υπουργοί, προκειμένου να αρθούν σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση νέων επενδύσεων.
(πηγή: tovima.gr)