To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

"Σφιχτή" η χρηματοδότηση μέχρι τα μέσα του 2011

Περαιτέρω επιβράδυνση, από τα ήδη πολύ χαμηλά επίπεδα, ενδέχεται να σημειώσει η πιστωτική επέκταση για το 2010 ως σύνολο, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών και αναλυτών, ενώ η ανάκαμψη εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει σταδιακά από τα μέσα του 2011.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της πιστωτικής επέκτασης παρουσιάζει συνεχή υποχώρηση τους τελευταίους μήνες. Ειδικότερα ο ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα στο σύνολο του (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο 2% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2010 από 2,4% τον Ιούνιο του 2010, 2,8% τον Μάιο του 2010, 4,2% τον Δεκέμβριο του 2009 και 6,6% τον Ιούλιο του 2009. Θετικό πάντως θεωρείται το γεγονός ότι ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης εξακολουθεί να διατηρείται σε θετικό επίπεδο εν μέσω των εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών για την οικονομία και τις τράπεζες, οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης του δημοσίου χρέους και της υπέρμετρης υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές της Alpha Bank, σε εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας, εξαιτίας της αβεβαιότητας που συνεπάγεται η δημοσιονομική εκτροπή και η κρίση στην αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων, έχει μειωθεί σημαντικά η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η ζήτηση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων και έχει αυξηθεί το κόστος του χρήματος για τις τράπεζες και για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των δανείων προς τα νοικοκυριά σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία διαμορφώθηκε τον Ιουλίου του 2010 στο 1,1% σε ετήσια βάση από 1,6% τον Ιούνιο του 2010, 2% τον Μάιο του 2010, 3,1% τον Δεκέμβριο του 2009 και 5,2% τον Ιουλίου του 2009.

Αναλυτικότερα, ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων υποχώρησε στο 1,9% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2010, από 2,3% τον Ιούνιο του 2010, 3% τον Μάιο του 2010, 3,7% τον Δεκέμβριο του 2009 και 5,2% τον Ιούλιο του 2009. Ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου των καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκε στο -0,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο του 2010, από 0,4% τον Ιούνιο του 2010, 0,1% τον Μάιο του 2010, 1,8% τον Δεκέμβριο του 2009 και 5,3% τον Ιούλιο του 2009. Η κάμψη της ροής των καταναλωτικών δανείων αντικρίζεται στην πτώση της ζήτησης για διαρκή κυρίως καταναλωτικά αγαθά.

Η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις επιβραδύνθηκε τον Ιούλιο του 2010 στο 2,8% σε ετήσια βάση, από 3,1% τον Ιούνιο του 2010, 3,4% τον Μάιο του 2010, 5,1% τον Δεκέμβριο του 2009 και 7,9% τον Ιούλιο του 2009. Επιβράδυνση σημειώθηκε στους περισσότερους κλάδους, ωστόσο, ικανοποιητική παραμένει η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης προς τον τουρισμό, τη ναυτιλία, τον κλάδο Ηλεκτρισμός-Φωταέριο-Ύδρευση και Μεταφορές-Επικοινωνίες. Αντίθετα, σημειώνεται η αρνητική μεταβολή των πιστώσεων προς το εμπόριο και τη βιομηχανία, η οποία συνδυάζεται και με την πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τραπεζικό στέλεχος στον τομέα της διεύθυνσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι περισσότερες τράπεζες την τρέχουσα χρονική περίοδο εργάζονται κυρίως με τους ήδη υφιστάμενους πελάτες τους και ελάχιστα με νέους πελάτες. Βασικό έργο είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων-πελατών τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων λόγω της υποχώρησης στην κατανάλωση, μέσω προγραμμάτων αναχρηματοδότησης που προσαρμόζονται στις εξατομικευμένες δυσκολίες της κάθε επιχείρησης.

Παρόμοιες τάσεις επικρατούν και στον τομέα καταναλωτικής πίστης όπου εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα όσον αφορά την αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των συναλλασσομένων. Και στον τομέα αυτό οι εργασίες των τραπεζών εστιάζονται στον τομέα αναχρηματοδότησης των υφιστάμενων δανείων που αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής, ώστε να μην βρεθούν στο "κόκκινο", με δυσμενείς επιπτώσεις και για τις τράπεζες και φυσικά για τους πελάτες. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος τράπεζας με σημαντικό μερίδιο στο συγκεκριμένο τομέα εργασιών επτά περίπου αιτήσεις στις δέκα αιτήσεις απορρίπτονται.

Βελτίωση συνθηκών από το 2011

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, η διαφαινόμενη επιτυχής εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας στο πρώτο εξάμηνο του 2010 και η αναμενόμενη σημαντική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων έως το τέλος του έτους αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης των τραπεζών από τις αγορές κατά τη διάρκεια του 2011 και στη σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες λειτουργίας και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Τόνωση στην πιστωτική επέκταση εκτιμάται επίσης ότι θα δοθεί και με την πρόσφατη επέκταση του δεύτερου πυλώνα του προγράμματος στήριξης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας πρόσφατα στην Βουλή ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η παρέμβαση αυτή έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δεν χαρίζουμε χρήματα, δεν χαρίζουμε τίποτα στις τράπεζες. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να συνεχίσουν και να επεκτείνουν την πιστωτική επέκταση προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατόν η ελληνική οικονομία να βγει από τη σημερινή ύφεση και να ξαναέρθουν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης προς όφελος του Έλληνα πολίτη".

Βαθμός χρέωσης νοικοκυριών Ελλάδας-Ευρωζώνης

Η συνολική δανειακή επιβάρυνση των επιχειρήσεων σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανήλθε τον Ιούλιο του 2010 στο 53,6% του ΑΕΠ έναντι του σημαντικά υψηλότερου μέσου όρου στη ευρωζώνη που ανέρχεται στο 80,3%.

Αντίστοιχα, η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών ανήλθε τον Ιούλιο του 2010 στο 50% του ΑΕΠ, έναντι 66,5% στη ευρωζώνη. Ειδικότερα στην στεγαστική πίστη η δανειακή επιβάρυνση στην Ελλάδα ανέρχεται στο 34,1% του ΑΕΠ έναντι 50,6% στην ευρωζώνη και στην καταναλωτική πίστη στο 16%, έναντι 15,9% στην ευρωζώνη.

Πηγή: Express.gr

Όλα τα δάνεια, στεγαστικά, δημοσίων υπαλλήλων, υπαλλήλων ΔΕΚΟ κλπ., ρυθμίσεις οφειλών, επιδοτήσεις, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στα τηλέφωνα 210.8818474 - 6945976642 (κο Παππά).