To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Πώς να επενδύσετε σε έντοκα γραμμάτια και ομόλογα για υψηλότερες αποδόσεις

Ανταγωνισμό από το… δημόσιο έχουν πλέον οι τράπεζες, καθώς σε διάστημα λίγων μόνο ημερών πραγματοποιήθηκαν δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων (έξι και τριών μηνών αντίστοιχα) με ιδιαίτερα ελκυστικό επιτόκιο, το οποίο μάλιστα είναι και αφορολόγητο για όσους διακρατήσουν την επένδυση μέχρι τη λήξη τους.

Τα επιτόκια που προσφέρει το δημόσιο είναι υψηλότερα σε σχέση με αυτά των προθεσμιακών καταθέσεων στις περισσότερες τράπεζες και έτσι αρκετοί είναι εκείνου που «σηκώνουν» χρήματα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για να τα επενδύσουν στο δημόσιο.

Συγκεκριμένα, για τα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,82% ενώ για τα τρίμηνα στο 3,975%. Με δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά είναι αφορολόγητα, στην περίπτωση διακράτησης μέχρι τη λήξη, η τράπεζα για να «ανταγωνιστεί» τις αντίστοιχες αποδόσεις πρέπει να προσφέρει ονομαστικά επιτόκια άνω του 5,5% και 4,4% αντίστοιχα.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι τραπεζίτες επιδιώκουν να αποκλιμακώσουν τα επιτόκια των προθεσμιακών τους καταθέσεων, η διαφορά ανάμεσα στις δύο επενδύσεις συχνά ξεπερνά τη μία ή ακόμη και τις δύο μονάδες υπέρ των εντόκων γραμματίων, για την ίδια πάντα διάρκεια.

Πώς γίνεται

Η διαδικασία για την απόκτηση των εντόκων γραμματίων έχει ως εξής:

Τα έντοκα γραμμάτια τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας, που δημοπρατήθηκαν τις τελευταίες ημέρες είναι διαθέσιμα και στους ιδιώτες, με αφορολόγητες αποδόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν:

Μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ. Η προθεσμία της δημόσιας εγγραφής λήγει συνήθως μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημοπρασίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για να τα αποκτήσουν.

Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή για την περίπτωση των εξαμήνων εντόκων γραμματίων μέχρι και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι –όπως αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ- επειδή η διακράτηση των τίτλων θα παρακολουθείται από το Σύστημα Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των εντόκων γραμματίων από το ευρύ κοινό, είναι η καταχώρηση τους σε μερίδα του ΣΑΤ .Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας είναι απλή και γίνεται μέσω των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιριών. Απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα και ο ΑΦΜ.

Και ευκαιρίες στα ομόλογα

Πέρα όμως από τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, η μεγάλη μείωση της αξίας των μακροπρόθεσμων ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά δημιουργεί πλέον επενδυτικές ευκαιρίες, όπως διατείνονται τουλάχιστον διεθνείς οίκοι και τράπεζες. Μεταξύ άλλων, σε πρόσφατες εκθέσεις και ανακοινώσεις τους, αγορά ελληνικών ομολόγων συνιστούν HSBC, Goldman Sachs, Societe Generale καθώς διαπιστώνουν ότι τα χειρότερα πέρασαν για τις χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg, τα χειρότερα πέρασαν για τις χρεωμένες χώρες της ευρωζώνης όπως τονίζουν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές ομολόγων στη Γερμανία. Μέσα στα επόμενα χρόνια, το spread στις αποδόσεις των ομολόγων από Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία αναμένεται ότι θα πέσουν μεσοσταθμικά στις 220 περίπου μονάδες βάσεις έναντι των γερμανικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων θα διαμορφωθεί από τις 1000 μονάδες σήμερα στις 650 μονάδες στο τέλος του 2010, θα υποχωρήσει ως τις 450 μονάδες το 2011 και ως τις 120 μονάδες το 2012. Ανάλογες θετικές προβλέψεις γίνονται και για την Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Έτσι: HSBC και Goldman Sachs συστήνουν την αγορά 30ετών ελληνικών ομολόγων, αφού η τιμή έχει μειωθεί στο περίπου 50% της ονομαστικής τους αξίας.

Η Societe Generale προτείνει την αγορά τριετών ελληνικών ομολόγων, υποστηρίζοντας ότι ένα ράλι στα διετή ομόλογα, θα διευρυνθεί και στο μακροπρόθεσμο χρέος.
Υπενθυμίζεται ότι το κρατικό νορβηγικό fund με 450 δισ. δολάρια σε κεφάλαια υπό διαχείριση, αγοράζει ισπανικά, πορτογαλικά και ελληνικά χρεόγραφα.

Ο χάρτης των αποδόσεων

Καταθέσεις ταμιευτηρίου: 0,5%-1%
Προθεσμιακές καταθέσεις: έως 5%
Τρίμηνα έντοκα γραμμάτια: 3,975%
Εξάμηνα έντοκα γραμμάτια: 4,82%
Κλιμακωτές προθεσμιακές: έως 10%
Λογαριασμοί μισθοδοσίας: έως 7%
Ομόλογα ελληνικού δημοσίου: έως 10%
Τραπεζικά ομόλογα: έως 12%
Εταιρικά ομόλογα: άνω του 12%

(Πηγή: bankingnews.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: