Η αντίστροφη μέτρηση για τη διευθέτηση των παράνομα κλειστών χώρων (ημιυπαίθριοι, πατάρια, σοφίτες, πιλοτές) με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει αρχίσει με την ψήφιση, την Πέμπτη, του σχετικού νομοσχεδίου επί της αρχής και κατ΄ άρθρο. Η διαδικασία της διευθέτησης θα διαρκέσει 8 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σήμερα σας παρουσιάζουμε έναν οδηγό με τις νέες ρυθμίσεις.
Χρονικό διάστημα: Η διευθέτηση των παράνομα κλειστών χώρων γίνεται για 40 χρόνια. Οι χώροι που έχουν κλειστεί και για τους οποίους θα καταβληθεί πρόστιμο δεν είναι ούτε «νόμιμοι» ούτε «τακτοποιημένοι».
Στις ρυθμίσεις εντάσσονται: Ολα τα ακίνητα με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε μέχρι τις 2 Ιουλίου 2009.
Δεν υπάγονται: Τα εκτός σχεδίου ακίνητα - ή εκτός ορίων οικισμών- που βρίσκονται σε ρέματα, βιότοπους, σε αιγιαλό, σε δάση και αναδασωτέες περιοχές.
Οι χώροι: Ολοι όσοι κλείστηκαν παράνομα, αλλά βρίσκονται μέσα στο νόμιμο περίγραμμα του κτιρίου. Τέτοιοι χώροι είναι οι σοφίτες, οι ημιυπαίθριοι, τα πατάρια, τα γκαράζ που μετατράπηκαν σε καταστήματα, υπόγεια που έγιναν δωμάτια και πιλοτές.
Εκτός: Δεν μπορούν να υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος τα κλεισμένα μπαλκόνια.
Τα ισόγεια γκαράζ: Δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης εάν βρίσκονται σε γραφεία και εργοστάσια. Στα κτίρια που υπάρχει κατοικία, οι κλειστοί χώροι προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης.
Ο φάκελος για την Πολεοδομία: Πρέπει να περιλαμβάνει παράβολο 250 ευρώ για τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους και 350 ευρώ για τους υπόλοιπους χώρους. Επίσης, πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση, το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη, η ΔΟΥ στην οποία καταθέτει τη φορολογική του δήλωση, ο αριθμός και η περιοχή έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Ακόμη, περιγραφή του χώρου, καθώς και η ημερομηνία μετατροπής του χώρου. Η δήλωση πρέπει να συνοδεύεται από φωτογραφία του δηλωμένου χώρου και από τεχνική έκθεση του μηχανικού.
Η υποβολή: Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται είτε απ΄ ευθείας στην Πολεοδομία μέσα σε διάστημα 8 μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του νόμου, είτε με συστημένη επιστολή μέσα σε 6 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Οι εισφορές: Στην περίπτωση που ο κύριος του ακινήτου δεν έχει την πλήρη κυριότητα, τότε η δήλωση υποβάλλεται από εκείνον που έχει την ψιλή κυριότητα. Για τους δηλωμένους κλειστούς χώρους δεν οφείλονται αναδρομικά, οποιεσδήποτε εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλειας ή άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει γίνει.
Μετά την υποβολή των δικαιολογητικών και την καταβολή της 1ης δόσης: Αναστέλλεται αμέσως η επιβολή προστίμων και επιτρέπεται η σύνδεση δικτύων με τα δίκτυα κοινής ωφελείας.
Τα πρόστιμα: Κυμαίνονται από 5% έως 15% της τιμής ζώνης του ακινήτου. Για τα ακριβά εκτός σχεδίου εξοχικά- σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 1.000 ευρώ/τ.μ.- τα πρόστιμα είναι προσαυξημένα κατά 30% και κυμαίνονται από 9,4% έως 19,5% επί της τιμής ζώνης.
Η καταβολή: Μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ, οπότε υπάρχει έκπτωση 10%, είτε σε 6 ισόποσες δόσεις μέσα σε διάστημα 18 μηνών. Νέο στοιχείο: Η ταυτότητα κτιρίου. Σε πρώτη φάση θα έχουν όλα τα νέα κτίρια και στόχος είναι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια να έχουν και τα παλαιότερα κτίρια.
Τι περιλαμβάνει: Τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας- θεωρημένα από την Πολεοδομία, το πιστοποιητικό της ενεργειακής απόδοσης, τα σχέδια των κατόψεων και βίντεο στο οποίο απεικονίζονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του κτιρίου και στο οποίο αναγράφεται η ημερομηνία λήψης του.
Οι κυρώσεις: Οι παράνομα κλειστοί χώροι που δεν θα δηλωθούν θα υπάγονται στις διατάξεις περί αυθαιρέτων. Στους ιδιοκτήτες αυτών των χώρων θα επιβάλλεται πρόστιμο ανέγερσης ίσο με το 30% της αξίας του αυθαιρέτου με βάση την τιμή ζώνης κατά τον χρόνο που διαπιστώνεται η παράβαση και πρόστιμο διατήρησης 5%.
Οι μεταβιβάσεις: Θα γίνονται κανονικά. Ωστόσο, στα συμβόλαια θα πρέπει να αναγράφεται ο χώρος που έχει κλειστεί και να φαίνεται ότι έχει πληρωθεί το πρόστιμο.
Τεκμήρια διαβίωσης: Μετά την ξαφνική αφαίρεση μιας παραγράφου από το νομοσχέδιο, με την οποία διευκρινιζόταν ότι οι κλειστοί χώροι δεν υπολογίζονται στα τεκμήρια διαβίωσης, η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη δεσμεύθηκε ότι «σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών οι χώροι αυτοί δεν θα υπολογίζονται στα τεκμήρια διαβίωσης».
Στον συντελεστή δόμησης: Δεν περιλαμβάνονται εξώστες και ημιυπαίθριοι συνολικής επιφανείας έως 35% αυτής που επιτρέπεται να δομηθεί συνολικά στο οικόπεδο. Από αυτό το ποσοστό, οι ημιυπαίθριοι δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 15% του συντελεστή δόμησης. Οι ημιυπαίθριοι πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 2,50 μέτρα και βάθος μικρότερο ή ίσο με το πλάτος τους. Δεν θα γίνει αναθεώρηση: Για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από τις 2 έως τις 20 Ιουλίου 2009.
Οι έλεγχοι: Κάθε χρόνο από τις Πολεοδομίες θα ελέγχεται το 10% των οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν τον προηγούμενο χρόνο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι εργασίες έγιναν με βάση την οικοδομική άδεια που κατατέθηκε. Στους ελέγχους μπαίνει και το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που θα ελέγχουν το 2% των οικοδομικών αδειών.
Τα χρήματα: Τα ποσά που θα συγκεντρώνονται θα πηγαίνουν- σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ- για τη δημιουργία ενός Πράσινου Ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτεί έργα για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ