To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Πάρτε τον έλεγχο στα οικονομικά σας!

Πιστεύω με όλο μου το είναι ότι το ισχυρότερο εργαλείο για να χτίσετε πλούτο είναι το εισόδημά σας. Οι ιδέες, οι στρατηγικές, οι στόχοι, το όραμα, η εστίαση, ακόμα και η δημιουργική σκέψη, είναι εξαιρετικά σημαντικά, αλλά αν δεν ελέγξετε και χρησιμοποιήσετε σωστά το εισόδημά σας, δεν θα χτίσετε και δεν θα διατηρήσετε τον πλούτο. Για να χτίσετε πλούτο, θα πρέπει να επανακτήσετε τον έλεγχο του εισοδήματός σας.

Όταν αποτυγχάνουμε να προγραμματίσουμε, προγραμματίζουμε να αποτύχουμε, και έτσι τα χρήματα μάς τελειώνουν πολύ πριν το τέλος του μήνα. Ο καθένας μας χρειάζεται έναν γραπτό προϋπολογισμό.

Μερικές φορές ακούω, «Εγώ ξέρω πόσα περίπου είναι τα χρήματά μου. Ξέρω τι μου συμβαίνει. Κάνω τον προγραμματισμό μου στο μυαλό μου». Όμως, η ύπαρξη ενός γραπτού σχεδίου είναι απολύτως απαραίτητη. Το να ξέρετε «στο περίπου» τι συμβαίνει με τα χρήματά σας, δεν πρόκειται να σας φτάσει στους στόχους σας. Η ανάπτυξη ενός γραπτού σχεδίου συγκεντρώνει, οργανώνει, ταξινομεί και αναλύει τις πληροφορίες για την κατάσταση των χρημάτων σας. Όταν κάνετε το γραπτό σας σχέδιο, θα δείτε με κατάπληξη να εμφανίζονται εύκολα οι απαντήσεις στα προβλήματα με τα χρήματά σας.

Καθιερώστε κάθε μήνα ένα καινούργιο γραπτό προϋπολογισμό. Στην αρχή, μπορεί να σας πάρει λίγο χρόνο, αλλά η διαδικασία σύντομα θα γίνεται γρηγορότερα. Μην προσπαθήσετε να έχετε τον τέλειο προϋπολογισμό για τον τέλειο μήνα επειδή δεν θα τον έχετε ποτέ.

Σημειώστε το κάθε σας ευρώ στο χαρτί πριν αρχίσει ο μήνας. Δώστε σε κάθε ευρώ από το εισόδημά σας ένα όνομα πριν από την αρχή του μήνα – αυτό λέγεται προϋπολογισμός από το μηδέν. Εισόδημα μείον έξοδα είναι μηδέν κάθε μήνα. Εξετάστε το εισόδημα και τους λογαριασμούς, τα χρέη και τις καταθέσεις αυτού του μήνα, και φροντίστε να δώσετε σε κάθε ευρώ από το εισόδημά σας ένα όνομα εξόδου.

Κάθε ευρώ από τα χρήματά σας πρέπει να ενταχθεί σε μια κατηγορία, ακόμα κι αν πρέπει να δημιουργήσετε νέες κατηγορίες. Οι βασικές κατηγορίες περιλαμβάνουν την αποταμίευση, την κατοικία, τους λογαριασμούς, τη διατροφή, τα μεταφορικά, την περίθαλψη, τα προσωπικά έξοδα, την ψυχαγωγία και τα χρέη. Μην ξεχάσετε να περιλάβετε την αποταμίευση για πράγματα που δεν είναι μηνιαία, όπως τα Χριστούγεννα, τα γενέθλια, οι φόροι και τα ασφάλιστρα. Εάν δεν έχετε σταθερό εισόδημα λόγω π.χ. αυτοαπασχόλησης, επιδομάτων ή συμμετοχής σε επιτροπές, και πάλι πρέπει να κάνετε έναν γραπτό προϋπολογισμό πριν από την αρχή κάθε μήνα. Το να καταγράφετε τα μηνιαία σας έξοδα, είναι σαν να θέτετε τους στόχους κάθε μήνα. Ο προϋπολογισμός σάς λέει τι πρέπει να κερδίσετε προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδά σας.

Δώστε προτεραιότητα στους λογαριασμούς, την αποταμίευση και τα χρέη σας κατά σειρά σπουδαιότητας, και όχι επείγουσας ανάγκης. Αναρωτηθείτε, «εάν έχω χρήματα για να πληρώσω μονάχα ένα πράγμα, ποιο θα ήταν;» Εφαρμόστε αυτόν τον τρόπο με όλη σας τη λίστα. Καθώς θα έχετε εισροές εισοδήματος, προχωρήστε στις επόμενες προτεραιότητες.
Μπορεί να σας πάρει δύο ως τρεις μήνες μέχρι να είναι σωστός ο προϋπολογισμός σας, αλλά, πιστέψτε με, η προσπάθεια αξίζει. Είναι το κλειδί για την οικονομική σας επιτυχία.

Dave Ramsey