To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Δεν κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις από το ΔΝΤ

Η απόφαση της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι πληροφορίες για συνεχή εκροή καταθέσεων προς το εξωτερικό και η μείωση κερδοφορίας των τραπεζών έχουν δημιουργήσει ανησυχία σε πολλούς καταθέτες και επενδυτές.

Ήταν μάλλον υποχρεωτική η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να οδηγήσει τη χώρα σ' ένα μηχανισμό δανειακής στήριξης της οικονομίας της, και στο ΔΝΤ στο οποίο προσφεύγουν χώρες που απειλούνται με πτώχευση.

Το ερώτημα που κυριαρχεί, είναι το τι γίνεται με τις τραπεζικές καταθέσεις, και εάν είναι ασφαλή τα λεφτά στις τράπεζες.

Σύσσωμοι οι οικονομολόγοι και νομικοί βεβαιώνουν ότι οι τραπεζικές καταθέσεις δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως κίνδυνο και σίγουρα δεν χρειάζεται πανικός. «Κανένας και σε καμία περίπτωση», ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους τραπεζικά στελέχη και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών για την περίπτωση απώλειας καταθέσεων.

Είναι εξάλλου γνωστό γεγονός, ότι οι εγχώριες τράπεζες προχώρησαν πρόσφατα σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα να διαθέτουν από τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ευρώπη.

Στο απολύτως θεωρητικό ερώτημα, αν κάποια τράπεζα κλείσει, τι θα συμβεί με τα χρήματά, είναι η απορία που διατυπώνουν πολλοί καταθέτες. Στην περίπτωση που κάποια τράπεζα χρεοκοπήσει, η νομοθεσία προβλέπει ότι το κράτος εγγυάται τις καταθέσεις κάθε τύπου (εκτός από repos) για ποσό έως 100.000 ευρώ ανά καταθέτη.

Αν θεωρητικά, υπάρξει περίπτωση πτώχευσης για κάποια ελληνική τράπεζα, οι πελάτες της δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους. Εξ άλλου, η είσοδος του ΔΝΤ στην Ελλάδα εγγυάται, μεταξύ άλλων, και τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών!

Στη τραπεζική πρακτική, ακόμη και αν ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αντιμετωπίσει πρόβλημα, το σίγουρο είναι ότι θα απορροφηθεί από άλλο ή άλλα, προκειμένου να μην προκληθεί πρόβλημα στην ισορροπία του συστήματος. Ο καταθέτης θα έχει πρόσβαση στα χρήματά του μέσω άλλης τράπεζας.

Στο ερώτημα να μοιρασθούν οι καταθέσεις σε πολλούς λογαριασμούς, διαφορετικών τραπεζών, είναι μια επιλογή αυτών που δεν δέχονται τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων.

Εξάλλου, είναι σκόπιμο μόνο για μεγάλες καταθέσεις. Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο καλύπτει καταθέσεις έως 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο, ανά τράπεζα.

Δηλαδή αυτό σημαίνει, ότι αν σε έναν λογαριασμό υπάρχουν δύο δικαιούχοι (π.χ. ένα ανδρόγυνο), αυτός καλύπτεται μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ. Με αυτή τη μέθοδο της κατανομής των καταθέσεων, στην περίπτωση που κάποιος καταθέσει 300.000 ευρώ σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, καλύπτεται πλήρως για το σύνολο των χρημάτων του.

Η είσοδος της Ελλάδας στο ΔΝΤ είναι γεγονός. Ο πανικός όμως μόνο κακό μπορεί να κάνε μπορεί να είναι. Μην καταναλώνετε φαιά ουσία και κόπο σε αυτό το θέμα. Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς!

ΠΗΓΗ: hbnews.gr