Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα 7 έως 10 δισ. ευρώ ανέρχεται ο τζίρος του παρεμπορίου στην Ελλάδα που ασκείται κυρίως από τους μετανάστες στον δρόμο. Αν προστεθούν οι πωλήσεις χωρίς αποδείξεις των εμπορικών επιχειρήσεων, ο τζίρος του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων και το παραεμπόριο στα τρόφιμα (π.χ. αγροτικά προϊόντα), ο συνολικός τζίρος του παρεμπορίου εκτινάσσεται στο ιλιγγιώδες ποσό των 20 δισ. ευρώ, με τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο να ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ Οι τομείς που πλήττονται είναι κυρίως ο κλάδος της ένδυσης και το εμπόριο των δερμάτινων ειδών και των ειδών ταξιδιού. Μεγάλη έκταση έχει λάβει η παράνομη διακίνηση καυσίμων, αλκοολούχων ποτών, τσιγάρων και CD. Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, το παρεμπόριο δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτοτελές πρόβλημα, αλλά συνδέεται άμεσα με ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, που είναι η παραοικονομία. Με δεδομένο ότι το παραεμπόριο δεν καταβάλλει ούτε φόρους (φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ), ούτε τέλη, ούτε δασμούς, ούτε ενοίκια κ.λπ., είναι προφανές ότι ανταγωνίζεται αθέμιτα το υγιές εμπόριο, περιορίζει τα κρατικά έσοδα και αποτελεί σοβαρή απειλή για την υγεία και την ασφάλεια του καταναλωτή, καθώς τα προϊόντα του δεν ελέγχονται.
Οι μικροπωλητές το 50%
Από τα χέρια κυρίως αλλοδαπών μικροπωλητών «περνά» περίπου το 50% αυτού του τζίρου. Οι μικροπωλητές αυτοί αποτελούν απλώς τον τελευταίο τροχό της αμάξης, καθώς στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, το δίκτυο του παρεμπορίου είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο με πλοκάμια σε όλο τον κόσμο.
«Παρεμπόριο δεν είναι μόνο οι αλλοδαποί που απλώνουν την πραμάτεια τους στις εξόδους του Μετρό. Παρεμπόριο είναι όλες οι εισαγωγές από το εξωτερικό προϊόντων που παρουσιάζονται ως ευτελούς αξίας και μπαίνουν στη χώρα μας με το κιλό, ενώ στη συνέχεια πωλούνται με το κομμάτι, σε πολλαπλάσια αξία από την τιμή εισαγωγής», λέει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Παύλος Ραβάνης.
Ενδεικτικά, τον τελευταίο χρόνο η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων κατέσχεσε 680.000 τεμάχια προϊόντων που θα πωλούνταν στο παρεμπόριο, ενώ την περασμένη εβδομάδα το ΣΔΟΕ εντόπισε δύο μεγάλες αποθήκες με χιλιάδες παράνομα προϊόντα στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, έχει ήδη συσταθεί αρμόδια επιτροπή των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για την πάταξη της παράνομης διακίνησης προϊόντων, ενώ μεικτά κλιμάκια των δύο υπουργείων έχουν αρχίσει εντατικούς ελέγχους σε πρώτη φάση στο υπαίθριο παράνομο εμπόριο σε είδη ένδυσης, αξεσουάρ κ.λπ., και σε δεύτερη φάση αναμένεται να επεκταθούν και στους υπόλοιπους κλάδους της αγοράς.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ