To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Πώς θα αποκτήσουν απόλυτη κυριότητα οι συνιδιοκτήτες ακινήτων

Ανοίγει ο δρόμος προκειμένου πάνω από 120.000 συνιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη την Ελλάδα -που έχουν χτίσει σε εκτός σχεδίου περιοχές σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα- να αποκτήσουν την απόλυτη κυριότητα του κτίσματος που τους αναλογεί.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η διευθέτηση θα γίνει μέσω της σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας. Αν και το μέτρο αυτό προβλέπεται από πέρυσι με τον τελευταίο νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, εντούτοις, μέχρι στιγμής, δεν έχει ολοκληρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μπορεί να υλοποιηθεί.




Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες να μην μπορούν να προσδιορίζουν επακριβώς την περιουσία τους. Σύμφωνα μάλιστα με νομικούς και συμβολαιογραφικούς κύκλους, το πρόβλημα διογκώθηκε ακόμη περισσότερο μετά τη μαζική τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Κατά τους ίδιους κύκλους, το πρόβλημα αναμένεται να διογκωθεί ακόμη περισσότερο μετά την υποχρέωση υποβολής του Ε9 όλων των τακτοποιημένων χώρων, με συνέπεια να αυξηθεί η συνιδιοκτησία σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα.

Το Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο επόμενο διάστημα. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις κατασκευές είτε είναι νόμιμες είτε είναι παράνομες.

Παράδειγμα

Πατέρας αφήνει στα τέσσερα παιδιά του αγροτεμάχιο 4,8 στρεμμάτων (25% στο κάθε ένα). Κάθε ένα χτίζει σε διαφορετικό σημείο κτίσμα που νομιμοποιεί.

Με το ισχύον καθεστώς είναι όλοι συνιδιοκτήτες. Πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα να χωρίσουν κάθετα τις ιδιοκτησίες και να αποκτήσει ο κάθε ένας πλήρη κυριότητα.






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: