To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Κοινωνικό μέρισμα για ακόμα 80.000 ανέργους

Ακόμα 80.000 άνεργοι αναμένεται να δουν το πράσινο φως από το TAXIS ώστε να εγκριθούν οι αιτήσεις τους για το κοινωνικό μέρισμα, έστω και αν αρχικά είχαν απορριφθεί ή είχαν μπει στην “αναμονή”.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επεξεργασία των στοιχείων από τις εμπρόθεσμα υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, αποκάλυψε ότι οι αιτήσεις τουλάχιστον 80.000 ανέργων που αρχικά το σύστημα, βάσει των παλαιών στοιχείων που είχε στη διάθεση της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, τους έκρινε ως μη δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, έχουν μπει ήδη στη διαδικασία επανεξέτασης.




Συγκεκριμένα η υπουργική απόφαση που είχε εκδοθεί για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος προέβλεπε ότι οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι μέχρι την 1/3/2014 στον Οργανισμό Ασφάλισης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν ατομικό εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 από εξαρτημένη εργασία, θα είναι δικαιούχοι το “βοηθήματος.

Ωστόσο, η περαιτέρω επεξεργασία των καινούργιων στοιχείων ανέδειξε ακόμα 80.000 εν δυνάμει δικαιούχους, εφόσον βέβαια πληρούν και τα υπόλοιπα κριτήρια.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αναδεικνύει βέβαια το γεγονός ότι οι αρχικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών έγιναν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης επεξεργασία των στοιχείων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει κίνδυνος να μείνει αδιάθετο ένα μεγάλο μέρος από το κονδύλι που είχε υπολογιστεί να διανεμηθεί για το κοινωνικό μέρισμα.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους που έχουν υποβάλει αίτηση αλλά είδαν το σύστημα να τους αφήνει εκτός, την ερχόμενη εβδομάδα όπως έγραψε χθες το Capital.gr, αναμένεται να γίνει νέα σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, ώστε να επανεξεταστεί η αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η δυνατότητα το κοινωνικό μέρισμα να δοθεί ολόκληρο και σε όσους υπερβαίνουν για λίγα ευρώ τα ισχύοντα όρια, ενώ ήδη η ΓΓΔΕ έχει ξεκινήσει την αποστολή e-mail σε φορολογούμενους ζητώντας διευκρινήσεις. Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογούμενων οι οποίοι είχαν υποβάλει αίτηση στο taxis, αλλά προς το παρόν δεν έχουν εγκριθεί καθώς κατά τη διάρκεια των ελέγχων εκτιμήθηκε ότι πρέπει να ζητηθούν περαιτέρω στοιχεία.

Η ολοκλήρωση των επανέλεγχων και ο αριθμός των δικαιούχων που τελικά θα πάρουν σε δεύτερη φάση το κοινωνικό μέρισμα, θα κρίνει και το θέμα της επανεξέτασης των εισοδηματικών κριτηρίων. Αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο φαίνεται πως είναι η διεύρυνση του εισοδηματικού κριτηρίου από τα 6.000 στα 6.500 ευρώ για τον μεμονωμένο δικαιούχο με ανάλογη προσαύξηση (1/3 για τους ενήλικες και 1/6 για τους ανήλικους που συνοικούν) για τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού.

Ωστόσο, σε περίπτωση που αριθμός αυτών των δικαιούχων είναι πολύ μεγάλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξεταστεί κλιμακωτή μείωση του ποσού ανάλογα με την υπέρβαση του ορίου, χωρίς όμως το μέρισμα να είναι μικρότερο από 200 ή 250€.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) θα συνεχιστεί έως τις 30 Ιουνίου.

(Πηγή: capital.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: