To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Για ποιους θα καταργηθεί το αυτόφωρο για χρέη στο Δημόσιο

Το ανθρώπινο πρόσωπο της Εφορίας και της Δικαιοσύνης προσπαθούν να αναδείξουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Χ. Αθανασίου και Γ. Μαυραγάνης εξαιρώντας από την απειλή του αυτοφώρου φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη οι οποίοι βρίσκονται, όμως, σε πραγματική οικονομική αδυναμία εξόφλησής τους.

Τις αλλαγές προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου και επιβεβαιώνει η πλευρά του υπουργείου Οικονομικών. Τώρα μένει να προσδιοριστεί πως θα διαπιστώνεται η πραγματική οικονομική αδυναμία του φορολογούμενου που θα απομακρύνει το αυτόφωρο.




Αν πρόκειται για έναν άνεργο, τα πράγματα είναι μάλλον σχετικά απλά. Αν πρόκειται για έναν επιχειρηματία, όμως, ο οποίος χρωστά τα μαλλιά της κεφαλής του, αλλά την επιχείρησή του την «έφαγε» η κρίση και πραγματικά δεν έχει να πληρώσει τους φόρους του, ποια θα είναι τα όρια που θα τον βγάζουν εκτός κάδρου αυτοφώρου;

Τα ερωτηματικά αυτά καλούνται να απαντήσουν οι ειδικοί. Σε στενή συνεργασία των δύο υπουργείων έχει συσταθεί ειδική επιτροπή η οποία αναμένεται σύντομα να παραδώσει το πόρισμά της, ώστε να προχωρήσει η κατάθεση σχετικής νομοθετικής διάταξης στη Βουλή.

Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι όποιος δεν καταβάλλει τα βεβαιωμένα στις Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία χρέη προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρείται με ποινές φυλάκισης:

· Εως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ,

· Εξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ,

· Ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ,

· Τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

Ο οφειλέτης μπορεί να διωχθεί ποινικά με τη διαδικασία του αυτοφώρου εφόσον εντοπιστεί τέσσερις μήνες από τη μη εμπρόθεσμη πληρωμή του χρέους και μέχρι τη συμπλήρωση 20 μηνών από την ημερομηνία παρέλευσης του τετραμήνου, εφόσον το συνολικό χρέος φθάνει μέχρι τις 150.000 ευρώ ή μέχρι τη συμπλήρωση 5 ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς Δ.Ο.Υ και τελωνεία, ξεπερνούν σήμερα τα 66 δισ. ευρώ (4,3 δισ. ευρώ τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα το πρώτο τετράμηνο του έτους) και οι φορολογούμενοι με «ανοιχτούς λογαριασμούς» ξεπερνούν τα 3,3 εκατομμύρια, το ζήτημα αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για την κυβέρνηση ιδίως υπό τη σκιά των πρόσφατων αποτελεσμάτων της κάλπης.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι καθόλου τυχαίες οι χθεσινοβραδυνές αναφορές τόσο του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά όσο και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. «Θα κάνουμε πιο ανθρώπινο τον εισπρακτικό μηχανισμό», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, «η φορολογική διοίκηση, έχει πολλά μα πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως και οι δύο αναφορές ερμηνεύονται και υπό ένα ακόμα πρίσμα. Αυτό των έμμεσων αλλά σαφών αιχμών -για μία ακόμη φορά- στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη.

(Πηγή: euro2day.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: