To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

200.000 ευρώ επιπλέον φόρος για 720 έχοντες και κατέχοντες

Να τινάξει την μπάνκα στον αέρα βάζει στόχο για τους επόμενους μήνες η Εφορία και απλώνει δίχτυα για να τυλίξει 720 έχοντες και κατέχοντες, πλούσιους φορολογούμενους και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Ράβει κουστούμι 400.000 ευρώ κατά μέσο όρο, εκ των οποίων θα κληθούν να πληρώσουν άμεσα περί τις 200.000 ευρώ επιπλέον φόρους έκαστος, πέραν των τακτικών φόρων της χρονιάς, μετά από ειδικού τύπου ελέγχους που οργάνωσαν και έχουν εξαπολύσει ήδη οι υπηρεσίες του γενικού γραμματέα Εσόδων, κ. Χάρη Θεοχάρη. Στο στόχαστρο μπαίνουν και 1.500 μεγάλες επιχειρήσεις που θα φορτωθούν φόρους 850.000 ευρώ η καθεμία, με στόχο να πληρώσει άμεσα φέτος στο Δημόσιο τουλάχιστον τα 600.000 ευρώ. Το μυστικό, πάντως, για να μπορέσει το οικονομικό επιτελείο να εισπράξει άμεσα τα ποσά αυτά κρύβεται στη νέα πρακτική που εφαρμόζει από φέτος και έγκειται στο να βάζει χέρι στα έτοιμα λεφτά που έχουν κατατεθειμένα στις τράπεζες αντί να τους ψάχνει στα τυφλά και να αγωνιά αν και πότε θα πληρώσουν. Τα αποτελέσματα αυτά θα τα αξιοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση για να παζαρέψει με την τρόικα τον Σεπτέμβριο μειώσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους, ώστε να δουν ανακούφιση οι χειμαζόμενοι από την υπερφορολόγηση πολίτες και επιχειρήσεις της χώρας.




Το σχέδιο Θεοχάρη

Ολα τα τελευταία στατιστικά στοιχεία για τις εισπράξεις έως τον Απρίλιο του 2014 έδειξαν στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου ότι οι πολίτες έχουν ξεπεράσει τα όρια της φοροδοτικής τους ικανότητας, αφού ακόμα και με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις πτωχευμένες επιχειρήσεις και οικονομικά νεκροί φορολογούμενοι δεν πληρώνουν ούτε το 1‰ από τους φόρους που επιδικάζονται σε βάρος τους.

Αν και από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση ζητούμενο ήταν να πληρώσουν περισσότερα οι πλούσιοι, αντί να επιβάλλονται οριζόντια φόροι και χαράτσια επί δικαίους και αδίκους, για πρώτη φορά φέτος η Εφορία έχει πλέον στα χέρια της όχι απλώς διευθύνσεις και ονόματα πλουσίων για να ελέγξει, αλλά και το θεσμικό οπλοστάσιο προκειμένου να τους αναγκάσει να πληρώσουν τους φόρους που έχουν ανάγκη το κράτος και η κοινωνία. Η εντολή Θεοχάρη προς τα δύο Κέντρα Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΜΕΕΠ και ΚΕΦΟΜΕΠ) είναι «κάντε ό,τι δεν έγινε ποτέ ως τώρα στους φορολογικούς ελέγχους και τις εισπράξεις φόρων». Η λίστα με τους στόχους και οι οδηγίες που έχουν στα χέρια τους οι επικεφαλής των υπηρεσιών αυτών είναι κάτι παραπάνω από σαφείς:

■ Ως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να έχουν ελεγχθεί τουλάχιστον 720 φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου από το ΚΕΦΟΜΕΠ. Παράλληλα, τουλάχιστον 680 μεγάλες επιχειρήσεις θα δεχτούν έλεγχο μέσα στους επόμενους 7 μήνες από το ΚΕΜΕΕΠ.
■ Στους 720 πλούσιους που θα ελεγχθούν πρέπει να βεβαιωθούν φόροι και πρόστιμα ύψους τουλάχιστον 288 εκατ. ευρώ. Το «κουστούμι» φτάνει έτσι στις 400.000 ευρώ για τον καθένα! Οι στόχοι θα επιλεγούν από τους περίπου 35.000 φορολογουμένους που φιγουράρουν στη λίστα Λαγκάρντ ή στις λίστες των offshore, των σκαφάτων που δεν είχαν υψώσει «σημαία ευκαιρίας» ή δήλωναν δήθεν επαγγελματικά τα κότερά τους, των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων, των εμβασμάτων που έφευγαν στο εξωτερικό, αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών με μεγάλες καταθέσεις.
■ Από τα πρόστιμα αυτά το υπουργείο Οικονομικών θέλει να εισπράξει άμεσα το 50%, δηλαδή 144 εκατ. ευρώ. Το εγχείρημα φαντάζει δύσκολο γιατί ποτέ ως τώρα δεν έχει επιτύχει τέτοια είσπραξη: το 2013 το ΚΕΦΟΜΕΠ είχε κάνει 450 ελέγχους και βεβαίωσε μόνον 73 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισέπραξε τα 22 εκατ. ευρώ ή ποσοστό μόλις 16%. Από φέτος όμως η Εφορία εφαρμόζει για πρώτη φορά μαζικά τις νέες τεχνικές ελέγχου με τις οποίες προσδιορίζει αποκρυβέν εισόδημα και επιβάλλει πρόστιμα ανάλογα με το πόσα χρήματα βρίσκει κατατεθειμένα στις τράπεζες ή με βάση άλλα περιουσιακά στοιχεία.
■ Επιπλέον 860 εκατ. ευρώ (πέραν των 144 εκατ. ευρώ) θέλει να εισπράξει μέσα στο 2014 η Εφορία και από 680 μεγάλες και πολυεθνικές επιχειρήσεις που θα ελεγχθούν από το ΚΕΜΕΕΠ. Στόχος είναι να βεβαιωθούν σε βάρος τους 1,32 δισ. ευρώ από τώρα μέχρι τον Δεκέμβριο και μέσα στη χρονιά να εισπραχθούν τα 2/3 εξ αυτών! Πέρυσι, πάντως, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το ΚΕΜΕΕΠ είχε επιβάλει πρόστιμα μόλις 410 εκατ. ευρώ, αλλά αντί να εισπραχθούν 310 εκατ. ευρώ (75%), στα κρατικά ταμεία εισέρρευσαν τα μισά (περίπου 170 εκατ. ευρώ). Οι οικονομικές υπηρεσίες, όμως, δεν είχαν στα χέρια τους τούς μηχανισμούς ελέγχου που διαθέτουν σήμερα.
■ Την ίδια στιγμή το ΚΕΦΟΜΕΠ καλείται να εισπράξει σχεδόν 1 εκατ. ευρώ από φορολογουμένους μεγάλου πλούτου που έχουν χρέη στην Εφορία (μέχρι σήμερα έχει εισπράξει τα μισά), ενώ το ΚΕΜΕΕΠ θα αναζητήσει και άλλα 32,7 εκατ. από μεγάλες επιχειρήσεις (μέχρι τον Απρίλιο είχε πετύχει να εισπράξει 13 εκατ.).

Τα τρία κλειδιά για την είσπραξη των φόρων

Τρία είναι τα κλειδιά για την επίτευξη των στόχων που έχει αναθέσει η κυβέρνηση στον κ. Χάρη Θεοχάρη:

1. Η ενεργοποίηση των έμμεσων τεχνικών ελέγχων και το άνοιγμα λογαριασμών φυσικών προσώπων με στόχο την αποκάλυψη των περιουσιακών στοιχείων κάθε μορφής που δείχνουν το πραγματικό επίπεδο διαβίωσής τους.

2. Η αξιοποίηση κάθε λίστας με πληροφορίες (Λαγκάρντ, εμβάσματα εξωτερικού κ.λπ).

3. Η βάση δεδομένων Amadeus για τον έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών εταιρειών (transfer pricing) και των πληρωμών για δικαιώματα (royalties).

Πάνω απ’ όλα, όμως, όπως τονίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, «στην ενίσχυση της εισπραξιμότητας θα συμβάλει η αυτόματη πρόσβαση των εισπρακτικών υπηρεσιών στα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων μέσω του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, καθώς και οι δράσεις ηλεκτρονικοποίησης των εισπράξεων που ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2013».

Πηγή: newmoney.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: