To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ποιες αλλαγές στα ασφαλιστικά φέρνει το πολυνομοσχέδιο

Αλλάζει το σύστημα στις επικουρικές – Με βάση τις εισφορές η σύνταξη
Τη μετατροπή του ενιαίου επικουρικού ταμείου σε ταμείο καθορισμένων εισφορών, στηριζόμενο στο διανεμητικό σύστημα και διπλό σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2014 και μετά, προβλέπει στις διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Εργασίας το πολυνομοσχέδιο.

Παράλληλα, οι εισφορές στον ΟΑΕΕ θα καταβάλλονται μηνιαίως και θα υποχρεώνονται να ασφαλίζονται στον Οργανισμό όσοι έχουν διπλή απασχόληση και ως μισθωτοί συμπληρώνουν λιγότερα από 25 ένσημα το μήνα.




Επίσης καταργείται μια σειρά κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι πόροι αυτοί μεταφέρονται στον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να χρηματοδοτείται το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Παράλληλα, ως έκτακτο μέτρο προβλέπεται η μείωση του κόστους των τριετιών για τους μακροχρόνια άνεργους άνω των 25 ετών σε 5% ανά τριετία και συνολικά έως 15% για τα 9 έτη, ενώ μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές, για εργοδότες και εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το Ενιαίο Επικουρικό θα λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1η/1/2014 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

Το ίδιο σύστημα ισχύει και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31/12/2013 για το χρόνο όμως ασφάλισης από 1η Ιουλίου του 2014 και μετά. Αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση των συντάξεων, καθώς θα υπολογίζονται πλέον αποκλειστικά με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον κάθε ασφαλισμένο.

(Πηγή: capital.gr)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: