To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Καταργούνται οι περιορισμοί για την ίδρυση φαρμακείων

Επισήμως... τέλος στους περιορισμούς που κρατούσαν κλειστό το επάγγελμα του φαρμακοποιού βάζει το Νομοσχέδιο που οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή, όπως διέρρευσε αργά το απόγευμα. Όπως προβλέπει χαρακτηριστικά, το επάγγελμα του αδειούχου φαρμακοποιού και η λήψη άδειας ίδρυσης και λειτουργίας φαρμακείου από αδειούχο φαρμακοποιό δεν υπόκεινται πλέον σε κανένα περιορισμό, πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια.

Η μεταφορά και η ίδρυση φαρμακείων θα μπορεί να γίνεται, όπως ορίζει το Νομοσχέδιο, ακόμη και κοντά σε δημόσια νοσοκομεία. Ο αριθμός όμως των νέων φαρμακείων δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ήδη λειτουργούντων στην περιοχή.




Ελεύθερη η τιμή των μη συνταγογραφούμενων

Τα μη συνταγογραφραφούμενα σταματούν να τιμολογούνται από τον ΕΟΦ από την 1η Ιανουαρίου 2017, παύουν δηλαδή να είναι διατιμημένα. Για όσα κυκλοφορούν ήδη, το Νομοσχέδιο ορίζει ανώτατο πλαφόν, καθώς καμία αύξηση δεν θα επιτρέπεται στην τιμή των μη συνταγογραφούμενων μέχρι το τέλος του 2016.

Τα νέα ΜΗΣΥΦΑ που θα τεθούν σε κυκλοφορία στην Ελλάδα και για τα οποία υπάρχουν ήδη σε κυκλοφορία όμοια ως προς τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις φαρμακοτεχνικές μορφές, θα διατίθενται στις ίδιες ή κατώτερες τιμές με αυτές των ομοίων ήδη κυκλοφορούντων, ενώ αυτά με δραστικές ουσίες που δεν υπάρχουν στην Ελληνική αγορά, τιμολογούνται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών -μελών της Ε.Ε.

Ωράριο λειτουργίας

Όλα τα φαρμακεία θα μπορούν να λειτουργούν κατά τις απογευματινές ώρες από Δευτέρα έως Παρασκευή, καθώς και το Σάββατο. Η επιλογή και τήρηση τυχόν διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας φαρμακείου γίνεται ελεύθερα από τον εκάστοτε αδειούχο φαρμακοποιό. Το διευρυμένο ωράριο δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθεί εκ των προτέρων στους οικείους φαρμακευτικούς συλλόγους και στον αρμόδιο Περιφερειάρχη και δεν είναι απαραίτητο να ταυτίζεται ή να συμπίπτει με αυτό των εφημεριών, όπως αυτές ορίζονται από τον οικείο φαρμακευτικό σύλλογο.

Αν και στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου διατηρείται η διάταξη σύμφωνα με την οποία η άδεια λειτουργίας χορηγείται μόνο σε φαρμακοποιό, πολλά είναι τα σημεία αντιπαράθεσης με τους φαρμακοποιούς, ειδικά αναφορικά με το πόσες άδειες θα μπορεί να κατέχει ένας φαρμακοποιός.

Και ενώ η απεργία των φαρμακοποιών συνεχίζεται, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, με αφορμή την κατάθεση του Νομοσχεδίου, πραγματοποιεί αύριο στις 11:00 έκτακτη συνέντευξη τύπου, με τη συμμετοχή εκπροσώπου από τους κλάδους του βιβλίου, της κτηνοτροφίας και των αρτοποιών, κάνοντας μάλιστα λόγο για «σχεδιαζόμενη καταστροφή σε βάρος της εθνικής οικονομίας».

(Πηγή: capital.gr)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: