To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ποιοι απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας ακινήτων

Συνεχίζεται το «σβήσε - διόρθωσε - γράψε» των διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με την τρόικα να εξακολουθεί να διατυπώνει ενστάσεις κυρίως για τις αλλαγές που αφορούν στον φόρο υπεραξίας των ακινήτων.

Την ώρα που οι συναλλαγές στην αγορά των ακινήτων έχουν «παγώσει» εδώ και δυόμισι μήνες, συμφωνίες για αγοραπωλησίες ακινήτων ακυρώνονται, οι συμβολαιογράφοι βρίσκονται στα όρια νευρικής κρίσης και οι μεσίτες ζητούν αναστολή του φόρου υπεραξίας μέχρι τις 30 Ιουνίου, η τρόικα φαίνεται να μη δέχεται τα εναλλακτικά σενάρια που έχει παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών.




Τα σχέδια που έχουν βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπουν μεταξύ άλλων:

1. Να καθιερωθεί ένα σύστημα αυτόματου αποπληθωρισμού της αξίας των ακινήτων.

2. Να εξαιρούνται από τον φόρο υπεραξίας όλα τα ακίνητα μέχρι το 1994 και μετά να ισχύσει το σύστημα αυτόματης απομείωσης της αξίας τους.

3. Να απαλλάσσονται από τον φόρο 15% όσοι πωλούν ακίνητα τα οποία είχαν στην κατοχή τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών.

4. Την καθιέρωση «μαθηματικού τύπου» για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας σε περίπτωση που δεν μπορεί να προσδιοριστεί η τιμή κτήσης του ακινήτου.

5. Αφορολόγητο 25.000 ευρώ για ακίνητα που πωλούνται πέντε χρόνια μετά την απόκτησή τους.

6. Ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με βάση το πραγματικό τίμημα και όχι την αντικειμενική αξία.

Για τη μείωση των προστίμων που προβλέπονται για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων και μη έκδοση αποδείξεων το σχέδιο στο οποίο επιμένει το υπουργείο Οικονομικών και φαίνεται να «περνάει» από την τρόικα προβλέπει:
- Μείωση στα 250 από 1.000 ευρώ για τα πρόστιμα στους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία.
- Μείωση στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
- Επιβολή πλαφόν 30.000 ευρώ στο πρόστιμο για μη έκδοση αποδείξεων.

Βέβαια η τρόικα θεωρεί ότι τα νέα πρόστιμα που προτείνει το υπουργείο είναι πολύ χαμηλά και αντιδρά.

Στην περίπτωση που δεν «περάσει» από την τρόικα η μείωση των προστίμων στα 250 και 500 ευρώ αντίστοιχα το εναλλακτικό σενάριο του υπουργείου προβλέπει το πρόστιμο των 1.000 ευρώ να μειωθεί στα 400 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και των 2.500 ευρώ στα 800 ευρώ.

(Πηγή: Ημερησία)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: