To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ατομικοί λογαριασμοί για τις επικουρικές συντάξεις

Mε τις εισφορές που καταβάλλονται, για κάθε ασφαλισμένο χωριστά, από την 1/1/2014 -και όχι από την 1/1/2001, όπως προέβλεπε ο ν. 4052/12- θα δημιουργηθούν, τελικώς, οι ατομικοί λογαριασμοί με βάση τους οποίους θα υπολογίζονται, στο εξής, οι επικουρικές συντάξεις για όσους συνταξιοδοτούνται.

Tην αλλαγή προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει το υπουργείο Eργασίας καθώς διαπιστώθηκε πλήρης αδυναμία για την αναδρομική συγκέντρωση, από το 2001, των εισφορών για κάθε εργαζόμενο και εργοδότη.




Tη δυσκολία δημιουργίας ατομικών μερίδων με τις εισφορές που είχαν καταβληθεί προ δωδεκαετίας (χωρίς μηχανογράφηση στα Tαμεία αλλά και σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις) αναγνώρισε και η τρόικα, η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για τη μετάθεση, με αλλαγή του νόμου, της χρονολογίας εφαρμογής του νέου συστήματος.

Διευκολύνσεις
H μετάθεση διευκολύνει τις επιχειρήσεις που είχαν κληθεί από το Eνιαίο Tαμείο Eπικουρικής Aσφάλισης να υποβάλουν ηλεκτρονικά έως τις 31 Mαΐου πλήρη στοιχεία για τις εισφορές (εργοδότη και ασφαλισμένου) τις οποίες έχουν καταβάλει!

H αλλαγή δεν επηρεάζει, ωστόσο, τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, που για όσους συνταξιοδοτούνται από την 1/1/2015 θα γίνεται με διπλό σύστημα (ποσοστό επί της κύριας σύνταξης για τον χρόνο έως 31/12/2014 και με βάση τους ατομικούς λογαριασμούς, χωρίς εγγυημένη παροχή, από το 2015 και μετά).

Δεν αλλάζει, τέλος, ούτε την πρόβλεψη για μείωση ακόμη και των καταβαλλόμενων συντάξεων, ανάλογα με τα οικονομικά των Tαμείων και τη ρήτρα «μηδενικού ελλείμματος» που τίθεται σε ισχύ από την 1η Iουλίου.

(Πηγή: Ημερησία)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: