1. Η υποχρεωτική αναγραφή του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ του ή της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων ή αναπήρων αδελφών.
2. Η υποχρέωση του ασφαλισμένου να καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να διεκπεραιωθεί ο φάκελος συνταξιοδότησης καθώς και να ενημερώνει το ΙΚΑ για κάθε μεταβολή (γάμος, διαζύγιο, εργασία, συνταξιοδότηση, λήξη σπουδών τέκνου, θάνατος, διακοπή κάλυψης του κλάδου υγείας από άλλο Ταμείο) μετά την έκδοση της σύνταξης. Για τις υποχρεώσεις αυτές ο ασφαλισμένος θα δεσμεύεται εγγράφως υπογράφοντας την αίτηση ο ίδιος ή ο εκπρόσωπός του (σε αυτή την περίπτωση απαιτείται θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής).
3. Η δυνατότητα δήλωσης του καταμετρημένου χρόνου ασφάλισης που έχει εκδοθεί από το υποκατάστημα του τόπου κατοικίας του ασφαλισμένου για τη σύντμηση του χρόνου έκδοσης της σύνταξης.
4. Η επιλογή των πλασματικών χρόνων που μπορούν να αναγνωριστούν για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είτε με εξαγορά (και προσαύξηση της σύνταξης) είτε χωρίς καταβολή μετρητών (επιδοτούμενη ανεργία και ασθένεια, κύηση – λοχεία).
5. Η δήλωση του ασφαλισμένου αν επιθυμεί ή όχι την έκδοση προσωρινής σύνταξης με την πρόβλεψη, ωστόσο, ότι αν του απονεμηθεί μεγαλύτερο ποσό της οριστικής, η διαφορά θα επιστραφεί με παρακράτηση του ¼ της τελικής σύνταξης.
6. Η δυνατότητα προκαταβολικής αίτησης για εξαίρεση από την κράτηση εισφοράς για τον κλάδο υγείας αν ο αιτών σύνταξη από το ΙΚΑ είναι ήδη συνταξιούχος ή θα γίνει συνταξιούχος άλλου Ταμείου.
7. Η έκδοση αναπηρικής σύνταξης με την υποχρεωτική δήλωση όχι μόνο του επίπεδου εκπαίδευσης, αλλά, και της ειδικότητας που είχε ο ασφαλισμένος (ελέγχεται αν δεν είναι ικανός για εργασία), η συνταξιοδότηση με ειδικές προϋποθέσεις αν πρόκειται για πολύ σοβαρές παθήσεις (τύφλωση, παρα – τετραπληγία κ.α.)
(Πηγή: Ημερησία)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: