To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Με ποια κριτήρια θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα

9 Μαΐου χορηγείται στους ένστολους
Με βάση τα εισοδήματα του 2012, όπως αποτυπώθηκαν στις περυσινές φορολογικές δηλώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία όπως προκύπτουν από το Ε9 και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013, θα προσδιοριστούν οι περίπου 940.000 φορολογούμενοι οι οποίοι θα προστεθούν σε 64.065 ένστολους και θα μοιραστούν 500 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα των 3 δισ. ευρώ του 2013.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου ώστε στις 9 Μαΐου να καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα των 500 εκατ. ευρώ, σε 1 εκατομμύριο φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα.




Το σχέδιο για τους ένστολους έχει αρχίσει ήδη να ολοκληρώνεται, αλλά ο προσδιορισμός των δικαιούχων στους κόλπους των χαμηλοσυνταξιούχων, των χαμηλόμισθων και των ανέργων φαίνεται να έχει ακόμα πολύ δουλειά προκειμένου «να ενισχυθούν αμιγώς οι πλέον ευαίσθητες οικονομικά, κατηγορίες της κοινωνίας», όπως έχουν συμφωνήσει Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος.

Το τοπίο για τους ένστολους είναι σχεδόν ξεκάθαρο. Συνολικά 64.065 ένστολοι εκ των οποίων 26.525 αστυνομικοί, 2.315 λιμενικοί, 1.480 πυροσβέστες και 33.745 στρατιωτικοί έχουν ακαθάριστες τακτικές αποδοχές έως 1.500 ευρώ, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα και επομένως δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στους κόλπους των ένστολων, 1.145 έχουν μηνιαίες αποδοχές έως 500 ευρώ, 997 έχουν μισθό από 501 έως 1.000 ευρώ το μήνα ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων και συγκεκριμένα 61.923 ένστολοι έχουν μηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές από 1.001 έως 1.500 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό των δικαιούχων θα ληφθούν υπ' όψιν οι μηνιαίες αποδοχές όπως είχαν διαμορφωθεί τον Ιανουάριο του 2014 από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής ενώ το επίδομα θα καταβληθεί χωρίς κρατήσεις και φόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, έως το τέλος της εβδομάδας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει τη δυνατότητα να έχει καταγράψει σε κατάλογο με ονοματεπώνυμα όλους όσοι θα λάβουν το εφάπαξ επίδομα.

Οι προβολείς τώρα στρέφονται στους περίπου 940.000 επιπλέον δικαιούχους από τους κόλπους των φορολογουμένων με χαμηλά εισοδήματα και επίσης χαμηλά περιουσιακά στοιχεία.

Οι δικαιούχοι θα προσδιοριστούν στη βάση ενός πλέγματος εισοδηματικών, περιουσιακών και οικογενειακών κριτηρίων. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης και ο Γενικός Γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Χ. Τσαβδάρης έχουν επωμιστεί διασταυρώσεις δηλωθέντων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Το συντονισμό των διαδικασιών έχουν αναλάβει ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Σ. Παπασταύρου και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, στενός συνεργάτης του Γ. Στουρνάρα, Π. Τσακλόγλου.

Σήμερα μάλιστα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη ανάμεσα σε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και στελέχη του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να διαμορφωθούν τα κοινωνικά κριτήρια ενώ όπως επισημαίνεται αρμοδίως ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τους άνεργους, για τους οποίους βεβαίως θα ληφθούν υπ' όψιν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2014.

(Πηγή: euro2day.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: