To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Επιστροφή του 35% των εσόδων από τα φωτοβολταϊκά

«Επιστροφή» εσόδων που αντιστοιχεί στο 35% του τζίρου που πραγματοποίησαν το 2013 επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών και 10% για τις άλλες τεχνολογίες,γενναίο «κούρεμα» στις ταρίφες και ετήσιο όριο 200 μεγαβάτ για νέες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ με το οποίο επιχειρείται ο μηδενισμός του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ. Το νομοσχέδιο βγήκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 13 Μαρτίου.

Το κείμενο του νομοσχεδίου που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ, προβλέπει μεσοσταθμική μείωση 29,5% στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών, 6,4% των αιολικών και 5,4% των μικρών υδροηλεκτρικών. Επίσης, προτείνει παράταση των συμβάσεων πώλησης για πέντε χρόνια. Στο διάστημα αυτό, οι επενδυτές θα μπορούν να επιλέξουν είτε την πώληση της παραγόμενης ενέργειας με τιμή που θα προσφέρει η αγορά, είτε με προτεραιότητα πώλησης στο σύστημα και με τιμή σταθερή 80 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες και για ποσότητα που θα καθορίζεται από το νόμο με βάση την τεχνολογία.




Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα δεν προβλέπει κάποια ρύθμιση για τα δάνεια που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις ΑΠΕ, οι οποίες όπως είχε επισημανθεί αρμοδίως, αποτελούν προϋπόθεση για το "κούρεμα" προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των δανείων. Οι ρυθμίσεις αυτές αναφέρουν οι πληροφορίες, θα κατατεθούν στη φάση συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι προκειμένου να πετύχει παραγωγός ΑΠΕ το επίπεδο τιμή που αντιστοιχεί στην κατηγορία Χωρίς Ενίσχυση (ΧΕ στους πίνακες) η οποία είναι υψηλότερη έναντι της τιμής Με Ενίσχυση (ΜΕ στους πίνακες) θα πρέπει να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία που θα επιδεικνύουν ότι δεν έλαβε κάποιου είδους ενίσχυση. Μέχρι τότε θα αμείβεται με την τιμή ΜΕ. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι παραγωγοί μικρών φωτοβολταϊκών στα κτίρια.

Τι λέει το υπουργείο

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου ΠΕΚΑ, το συνολικό πακέτο του new deal για τις ΑΠΕ, έχει την πλήρη έγκριση της τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κλιμάκωση στις ταρίφες ανάλογα με το χρόνο ένταξης και την τεχνολογία ΑΠΕ, έγινε με βασικό κριτήριο το βαθμό απόδοσης της επένδυσης. Έτσι ο βαθμός εσωτερικής απόδοσης (IRR) των επενδύσεων κυμαίνεται από 10% έως και 16%.

Για το θέμα αυτό αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πίεζε ώστε το ΙRR να κινείται στα επίπεδα του 7,5%-8%. Ωστόσο το υπουργείο αντέτεινε ότι οι αποδόσεις αυτές μπορεί να είναι ικανοποιητικές για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πολύ χαμηλά επιτόκια τραπεζικού δανεισμού, όχι όμως στην Ελλάδα όπου τα επιτόκια κινούνται σε επίπεδα 10 και 12%.

Tέλος, το ΥΠΕΚΑ αξιολογεί ως ιδιαίτερης σημασίας την επέκταση των συμβάσεων κατά πέντε χρόνια, καθώς με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η απόδοση επενδύσεων που έχουν αποσβεστεί και οι οποίες διαφορετικά θα έπρεπε να διακόψουν τη λειτουργία τους, καθώς έληγε η ισχύς της σύμβασης με το δίκτυο.

(Πηγή: euro2day.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: