To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Εξαιρούνται των απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αυτοί που οφείλουν και δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, “δεν εξαιρούνται των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ όσοι οφείλουν στο δημόσιο, αλλά αυτοί που οφείλουν και δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους”, ενώ όπως σημείωσε “ο φόρος μεταβίβασης μειώνεται στο 3% για μεταβιβάσεις εξυπαχθούς αιτίας. Για μεταβιβάσεις αποχωριστικές πράξεις, για παράδειγμα γονικές παροχές, δωρεές, κλπ, οι συντελεστές είναι πολύ μικρότεροι από 3% λόγω αφορολόγητων χαμηλών συντελεστών ειδικά προς συγγενείς”.

“Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων εισάγει για πρώτη φορά με έναν ολοκληρωμένο τρόπο τη φορολογία ακινήτων, η οποία στη χώρα μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αντιμετωπιζόταν ανοργάνωτα, αποσπασματικά και κατά περίπτωση”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών:

“Η επεξεργασία του σχεδίου νόμου για τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων έπρεπε να εξασφαλίσει την δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών επιζητώντας την ισορροπία σε διάφορα επίπεδα. Δηλαδή:

Πώς θα αυξήσει την φορολογητέα ύλη και θα διευρύνει την φορολογική βάση, χωρίς να επιβαρύνει υπέρμετρα τα ακίνητα, που θα φορολογηθούν για πρώτη φορά.

Πώς θα κατανείμει το φόρο ανάμεσα στις τρείς κατηγορίες ακινήτων: κτίρια, οικόπεδα και την εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού γη.

Πώς θα κατανείμει το φόρο ανάμεσα στα ακίνητα ανάλογα με τη χρήση τους.

Πώς θα διευρύνει το αντικείμενο του φόρου στο μέγιστο δυνατό βαθμό, απαλλάσσοντας, όμως, συμπολίτες μας με πραγματική αδυναμία να καταβάλουν το φόρο.

Πώς όλα αυτά θα επιτευχθούν διαφυλάσσοντας το δημοσιονομικό στόχο.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του φόρου είναι τα εξής:

Η δομή του ΕΝΦΙΑ είναι διττή, καθώς περιέχει και κύριο και συμπληρωματικό φόρο.

Ο κύριος φόρος, ο οποίος θα αποφέρει περί το 80% των συνολικών εσόδων, θα επιβάλεται επί της επιφάνειας των ακινήτων, κτιρίων και γης. Αυτό θα γίνεται ανεξάρτητα από το πόσοι είναι οι ιδιοκτήτες ή αν ο ιδιοκτήτης είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο".

Σύμφωνα με τον υπουργό "ο κύριος ΕΝΦΙΑ αποκλείει την φοροαποφυγή μέσω της μετακίνησης ή της κατάτμησης της περιουσίας σε πρόσωπο που φορολογείται ελαφρύτερα".

Όπως σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, "ο κύριος φόρος έχει προοδευτικό χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι ο φόρος αυξάνεται όσο αυξάνεται η σχετική αξία του ακινήτου. Πρέπει, επίσης, να υπογραμμιστεί ότι ο κύριος φόρος δεν επιβάλλεται επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Το ακίνητο απλώς κατατάσσεται, σε σχέση με τα άλλα στη βάση παραμέτρων που διαμορφώνουν την αξία τους (π.χ. τιμή ζώνης, παλαιότητα κ.λπ.). Άρα, η αντικειμενική αξία δεν παίζει ρόλο για τον ΕΝΦΙΑ, παρά μόνο στην κατάταξη και όχι στο απόλυτο μέγεθος".

"Ο συμπληρωματικός φόρος καλείται να φορολογήσει τη συγκέντρωση ιδιοκτησιών σχετικά μεγάλης αξίας. Στην περίπτωση αυτή φορολογείται το σύνολο της αξίας των ιδιοκτησιών φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά οι συντελεστές φορολόγησης είναι χαμηλότεροι σε σχέση με τους συντελεστές του ΦΑΠ, με τους οποίους είναι συγκρίσιμοι. Ειδικά, μάλιστα, για τα φυσικά πρόσωπα, το αφορολόγητο όριο αυξάνεται κατά 50%, από 200.000 σε 300.000.

Τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2014 αναμένεται να κυμανθούν στο επίπεδο του αθροίσματος των εσόδων του ΕΕΤΑ και του ΦΑΠ του 2013 "και, βέβαια, πολύ χαμηλότερα από τα έσοδα των συσσωρευμένων φόρων διαφόρων ετών που κλήθηκαν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν μέσα στο 2013. Σημαντικά χαμηλότερα", ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών “ο ΕΝΦΙΑ σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ελαφρύνει κατοικίες, μαγαζιά, επιχειρήσεις που πλήρωναν μέχρι τώρα και να φορολογήσει με λογικό τρόπο τα κτίρια και τη γη που δεν πλήρωναν φόρο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο”.

Σχετικά με τα έσοδα ο Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε πως αναμένεται “ο ΕΕΤΑ του 2013 θα αποδώσει €1.9 δισ., ενώ ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ, που μπορεί να συγκριθεί με το ΕΕΤΑ, θα είναι όχι απλώς χαμηλότερος κατά €100 εκατ., αλλά το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί σε περισσότερες ιδιοκτησίες από αυτές που πλήρωναν μέχρι τώρα”.

Σχετικά με τους αδύναμους “προβλέπεται έκπτωση στο φόρο κατά 50%, από τα νοικοκυριά με εισοδήματα μέχρι και €9.000, ποσό που προσαυξάνεται κατά €1.000 για τον ή την σύζυγο και κάθε τέκνο, ώστε το εισοδηματικό κριτήριο για μία οικογένεια με 2 παιδιά να είναι €12.000.

Από το εισοδηματικό αυτό κριτήριο ωφελούνται πρωτίστως νοικοκυριά που τα έχει πλήξει η ανεργία τα οποία εξ ορισμού έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα”, τόνισε ο υπουργός.

Σχετικά με την προαιρετική φορολόγηση των εφοπλιστών το Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι εφοπλιστές απαλλάσσονται από το Σύνταγμα, άρα, “δικαιολογείται απόλυτα αυτό που κάνουμε (προαιρετικό)”.

“Είτε μας αρέσει είτε όχι το Σύνταγμα έχει ορισμένες διατάξεις που αφορούν στους εφοπλιστές”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2014 τονίζοντας ότι ο “προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, από 800 εκατομμύρια, που θα είναι φέτος”.

“Δηλαδή, προβλέπει αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης κατά περίπου 2,2 δισ. ευρώ”, σημείωσε.

Πηγή: newmoney.gr






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: