To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Την Παρασκευή η κρίσιμη συνάντηση για τα "κουρέματα" δανείων

Οι προσδοκίες για κουρέματα δανείων κυρίως στον καταναλωτικό τομέα που υπάρχουν στις εισηγήσεις των τραπεζιτών στα πλαίσια της δημιουργίας των λεγόμενων υπερδιευθύνσεων για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων (bad banks), φαίνεται ότι αντιμετωπίζονται με πολύ σκεπτικισμό από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι προτάσεις αυτές που κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα θα συζητηθούν με τον Γιώργο Προβόπουλο, την ερχόμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με τραπεζίτες, όχι μόνο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί κουρέματα σε δάνεια αλλά θεωρείται και από την πλευρά τους αναγκαίο κακό, καθώς οι προβλέψεις που έχουν κάνει και φθάνουν στο 35% του συνόλου καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των κόκκινων δανείων, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχουν ανέλθει σε 70 δισ. ευρώ.

Η ΤτΕ εμφανίζεται σε πρώτη φάση και χωρίς να έχει μελετήσει λεπτομερώς τις προτάσεις ιδιαίτερα συντηρητική απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, καθώς μάλιστα στις αρχές Δεκεμβρίου θα δημοσιοποιηθεί και το πόρισμα της BlackRock.

Το πόρισμα μιλάει κατά τις πληροφορίες για πρόσθετες επισφάλειες ύψους 3-4 δισ. που όμως με τα σημερινά δεδομένα εκτιμώνται σαν εύκολα αντιμετωπίσιμες με βάση την ήδη πραγματοποιηθείσα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Τα κουρέματα δανείων έχουν μεγάλη σημασία καθώς κατά πρώτον θα επιτρέψουν στις τράπεζες να εισπράξουν απαιτήσεις που σήμερα δεν εισπράττουν με μεγαλύτερο εξορθολογισμό αλλά και στους δανειολήπτες να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε συσσωρευμένες υποχρεώσεις που είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν μελλοντικά.

Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος για μεταβίβαση κουρεμένων δανείων σε funds όπου σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί επωφελές και για τους δανειολήπτες, ενώ σε άλλες μπορεί να έχει μοιραία αποτελέσματα.

Πάντως σε αυτή την κατηγορία όσον αφορά τα στεγαστικά θα εμπίπτουν και προτάσεις που μοιραία θα παραπέμπουν σε διαδικασία πλειστηριασμών. Μία εισήγηση τραπεζιτών μιλάει ακόμα και για κούρεμα του 20% των στεγαστικών δανείων, εκεί όμως πολλά θα έχουν να κάνουν με την υποβάθμιση η μη της αξίας του ακινήτου σε σχέση με το αρχικό δάνειο, την ποιότητά του και την προοπτική της ανάκαμψης της τωρινής του αξίας. Επίσης η περίοδος χάριτος και οι προϋποθέσεις που μπορεί να παραχωρήσει η τράπεζα σ' έναν καλόπιστο δανειολήπτη, ώστε να μπορέσει να επανέλθει μελλοντικά με αξιοπιστία, εφόσον και η οικονομία το επιτρέψει.

Είναι βέβαιον ότι οι τραπεζίτες ετοιμάζουν ρεαλιστικές προτάσεις που ενδεχομένως να δοθούν και λύσεις οι οποίες μέσα από την αγορά και όχι τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα βοηθήσουν πολιτικά της εξελίξεις.

Από την άλλη πλευρά οι δανειολήπτες που βρίσκονται σε δυσμενή θέση προτάσσουν το επιχείρημα ότι από τη στιγμή που οι τράπεζες επανακεφαλαιοποιούνται με χρήματα του ΤΧΣ που δίνονται με βάση ένα πρόγραμμα κοινωνικών θυσιών αλλά και κατ' ουσίαν δεν μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα της οικονομίας, θα πρέπει να φανούν επιεικείς απέναντι σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.

Πηγή: newmoney.gr


Financial & Law:

Επικοινωνήστε τώρα μαζί μας για να ρυθμίσουμε στα μέτρα σας τις τραπεζικές σας οφειλές! Εγγύηση η συνεργασία των έμπειρων χρηματοοικονομικών και νομικών μας συμβούλων!

Τηλέφωνα: 215.5509237 - 210.3300660 - 6945976642

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: