To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ταχύτερες οι συναλλαγές μας με την εφορία

Λιγότερες ώρες σπαταλούν πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με την εφορία. Οι online πληρωμές που έχουν καταργήσει τις ουρές και τα ταμεία στις ΔΟΥ και η χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών έχουν βοηθήσει σημαντικά τις επιχειρήσεις και έχουν περιορίσει τον χρόνο που απασχολούνται για την υποβολή δηλώσεων και την καταβολή των φόρων και των εισφορών στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τη διεθνή μελέτη Paying Taxes 2014, η οποία εκπονήθηκε από τον Όμιλο της Παγκόσμιας Τράπεζας σε συνεργασία με την PwC οι ελληνικές επιχειρήσεις μείωσαν σημαντικά τους χρόνους υποβολής δηλώσεων και πληρωμής φόρων και εισφορών. Φέτος, η Ελλάδα βρίσκεται στην 53η θέση στην παγκόσμια κατάταξη από την 79η θέση που ήταν το 2011, ανεβαίνοντας δηλαδή κατά 26 θέσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Η μελέτη εξετάζει όλους τους υποχρεωτικούς φόρους και εισφορές που καταβάλλει μία μεσαία επιχείρηση μέσα σε ένα χρόνο.

Ο χρόνος
Στην Ελλάδα ο χρόνος που απαιτείται για φορολογική συμμόρφωση (πληρωμή φόρων) ανέρχεται στις 193 ώρες τον χρόνο από 202 ώρες που ήταν το 2012, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις χώρες τις Ε.Ε. είναι 184 ώρες και διεθνώς 267 ώρες. Στη χώρα μας μια μεσαία επιχείρηση πληρώνει φόρους για εισόδημα, εργασία και φόρους κατανάλωσης 8 φορές τον χρόνο (μια για τον φόρο εισοδήματος, μια για τον φόρο στην εργασία και έξι για τον ΦΠΑ). Στην Ε.Ε., οι λιγότερες πληρωμές φόρων, 4 ετησίως καταγράφονται στη Σουηδία και τη Νορβηγία, ενώ οι περισσότερες πληρωμές παρατηρούνται στη Ρουμανία 39 πληρωμές τον χρόνο και στην Κύπρο όπου οι επιχειρήσεις πληρώνουν φόρους για τα εισοδήματα, την εργασία και τους φόρους κατανάλωσης 30 φορές τον χρόνο.

Ο λιγότερος χρόνος για φορολογική συμμόρφωση μόλις 12 ώρες τον χρόνο εντοπίζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η χώρα με τη μεγαλύτερη γραφειοκρατία είναι η Βραζιλία, όπου οι επιχειρήσεις απασχολούνται 2.600 ώρες τον χρόνο για να υποβάλουν δηλώσεις και να πληρώσουν τους φόρους τους.

Στις 193 ώρες
Στην Ελλάδα ο χρόνος που απαιτείται για φορολογική συμμόρφωση (πληρωμή φόρων) ανέρχεται στις 193 ώρες τον χρόνο από 202 ώρες που ήταν το 2012, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος για τις χώρες τις Ε.Ε. είναι 184 ώρες και διεθνώς 267 ώρες.

Λιγότερες πληρωμές
Στην Ε.Ε., οι λιγότερες πληρωμές φόρων, τέσσερις ετησίως καταγράφονται στη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Στα Εμιράτα
Ο λιγότερος χρόνος για φορολογική συμμόρφωση, μόλις 12 ώρες τον χρόνο εντοπίζεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η χώρα με τη μεγαλύτερη γραφειοκρατία είναι η Βραζιλία.

(Πηγή: Ημερησία)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: