To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ: Ρύθμιση για αύξηση των συμβάσεων με ιδιώτες γιατρούς

Μέσα σε 25 ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί από τη στιγμή που θα ξεκινήσει, η κινητικότητα του ιατρικού, υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού που ανήκει στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας. Η διαδικασία για τους 8.500 εργαζομένους στις δομές του Οργανισμού αναμένεται να ολοκληρωθεί με ρυθμούς εξπρές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του υπουργού Υγείας, στόχος είναι να μην υπάρξει «κενό» στην περίθαλψη των ασφαλισμένων.

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του προτίθεται να αρχίσει άμεσα τη διαδικασία της διαθεσιμότητας, αν οι γιατροί του Οργανισμού επιμείνουν στις κινητοποιήσεις τους, αρνούμενος να δώσει επιπλέον χρονικό περιθώριο για συμμετοχή στο διάλογο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα είναι και η τελευταία εβδομάδα «ανοχής» για το υπουργείο Υγείας και σε περίπτωση που γιατροί δεν λήξουν την απεργία τους, η κινητικότητα θα ξεκινήσει χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Συνολικά υπάρχει πρόβλεψη για μετακίνηση από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ όλων των εργαζομένων. Ο αριθμός όμως των γιατρών που θα μετακινηθεί, περίπου 5.500 σήμερα, αναμένεται να μειωθεί κατά πολύ, δεδομένου πως ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς εκτιμάται ότι θα επιλέξει να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, παρά να μεταφερθούν στα νοσοκομεία. Εκείνοι που θα επιλέξουν να πάνε στο ΕΣΥ θα έχουν πάντως ένα χρονικό περιθώριο για να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στα νοσοκομεία, αλλά και για να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία που διατηρούσαν.

Πρόβλεψη υπάρχει και για τη μείωση του τελικού αριθμού των γιατρών που θα αριθμεί ο Οργανισμός, καθώς όπως λέει το ρεπορτάζ, στο προσεχές διάστημα θα επιτραπεί η είσοδος περισσότερων ιδιωτών συμβεβλημένων γιατρών στο σύστημα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Επιπλέον, με τροπολογία που θα κατατεθεί, ο αριθμός των δωρεάν επισκέψεων ανά μήνα, από 200 που είναι σήμερα για κάθε γιατρό, θα πάει στις 400.

Οι μόνιμοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ πάντως δεν δείχνουν προς το παρόν σημάδια υποχώρησης. Αύριο το πρωί συνεδριάζουν εκ νέου οι γιατροί που ανήκουν στα πολυιατρεία της Αθήνας και του Πειραιά, δηλώνοντας ωστόσο εκ των προτέρων πως ο σκοπός τους είναι να συνεχίσουν την αποχή από τα καθήκοντά τους.

Τάξη στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ

Ο ΕΟΠΥΥ όπως φαίνεται θα λειτουργήσει με κεντρικό αυστηρό έλεγχο και ενιαίο ταμείο, το οποίο ενδεχομένως να διασπάται σε επτά κλειστούς περιφερειακούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε περιφέρειας, όπως αυτές καθορίζονται από κάθε υγειονομική περιφέρεια.

Σύμφωνα επίσης με το πόρισμα που έχει στα χέρια του ο υπουργός Υγείας με τις προτάσεις για την εξυγίανση του φορέα, τα συμβόλαια του ΕΟΠΥΥ, ως αγοραστής πλέον, υπηρεσιών θα πρέπει να διέπονται από τρεις βασικούς κανόνες: η κάλυψη να αναφέρεται μόνο σε ιατρικές παρεμβάσεις τεκμηριωμένης αποτελεσματικότητας, η σύναψη συμβάσεων να υπακούει στα κριτήρια της αποτελεσματικότητας, της αποδοτικότητας και της ισότητας, και τέλος ο έλεγχος και η αξιολόγηση να συνιστούν θεμελιώδεις παραμέτρους της διαχειριστικής διαδικασίας.

Πηγή: capital.gr






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: