To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Στο στόχαστρο της εφορίας «κρυφοί» μισθοί και συντάξεις (upd)

Αποφασισμένη να περιορίσει δραστικά τη φοροδιαφυγή μέσω της απόκρυψης μισθών και συντάξεων είναι η κυβέρνηση. Θέτει σε εφαρμογή το σύστημα των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων με βάση τα στοιχεία από ασφαλιστικά ταμεία, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Μπλόκο» σε κρυφά εισοδήματα από δεύτερη δουλειά ή σύνταξη στήνει το υπουργείο Οικονομικών μέσω των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων του 2014. Στο στόχαστρο «κρυφοί» μισθοί και συντάξεις, αφού 400.000 φορολογούμενοι δεν δηλώνουν τις πραγματικές αποδοχές τους.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα βάζει στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet «προκάτ» δηλώσεις σε όλους τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, τόσο του Δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και στους «μισθωτούς» οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκια.

Στο Taxisnet ο φορολογούμενος θα βλέπει το εκκαθαριστικό σημείωμα και απλώς θα επικυρώνει τα στοιχεία.

Το μέτρο των προσυμπληρωμένων δηλώσεων τέθηκε φέτος πιλοτικά σε λειτουργία για μερίδα δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων μόνο του Δημοσίου, ενώ του χρόνου θα ισχύσει για όλους.

Για τον λόγο αυτόν, έχει περάσει διάταξη, σύμφωνα με την οποία, η ΗΔΙΚΑ ΑΕ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου υποχρεούται να μεταφέρει ηλεκτρονικά το σύνολο της φορολογητέας ύλης κάθε μορφής σύνταξης ανά συνταξιούχο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στις φορολογικές δηλώσεις θα προσυμπληρώνονται στοιχεία που αφορούν μισθούς και συντάξεις, τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος και τα ενοίκια που εισπράττει, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρχουν και τα στοιχεία των δαπανών που μειώνουν τον φόρο.

Εκ των προτέρων θα συμπληρώνονται και τα τεκμήρια (αυτοκίνητα κλπ). Εφόσον, ο φορολογούμενος έχει αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο και το συμπληρώσει στον σχετικό κωδικό, αυτόματα θα εμφανίζεται και το ποσό τεκμηρίου.

Με τον τρόπο αυτό, ο φορολογούμενος θα βλέπει στην ειδική σελίδα του TAXISNET το εκκαθαριστικό σημείωμα με τον επιπλέον φόρο ή την επιστροφή φόρου και απλώς θα επικυρώνει τα στοιχεία. Τυχόν διορθώσεις θα μπορούν να γίνονται με την προσκόμιση των αναγκαίων παραστατικών.

(Πηγή: Έθνος)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: