To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Πώς θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα οι 300.000 νέοι δικαιούχοι

Η αίτηση σε 10 βήματα
Την έκταση και το εύρος της αναστάτωσης και των ανατροπών που έχουν επέλθει στην ελληνική κοινωνία στις εποχές του Μνημονίου, αποκαλύπτει ένα «λάθος»που έκανε στους υπολογισμούς του το οικονομικό επιτελείο -λάθος το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να περισσέψει σχεδόν το μισό «πακέτο» παροχών που σχεδίαζε να δώσει προεκλογικά η κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της διανομής του κοινωνικού μερίσματος, έως και τις 30 Μαΐου το επίδομα ζήτησαν και έλαβαν περίπου 320.000 νοικοκυριά. Περίσσεψαν όμως έτσι τα μισά ή και περισσότερα, από τα 450.000.000 ευρώ που ο πρωθυπουργός ήθελε να διατεθούν σε περισσότερους από 600.000 δικαιούχους.

Από τη χθεσινή σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην οποία αποφασίστηκε να υπάρχει δεύτερο «πακέτο» δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, φάνηκε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να διατεθούν περισσότερα από 300.000.000 ευρώ έως το τέλος Ιουνίου, αν δεν άλλαζαν επειγόντως τα εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή του.

Η αιτία για την οποία έπεσαν έξω οι επιτελείς της κυβέρνησης στους σχεδιασμούς τους, πρέπει αν αναζητηθεί στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι είναι οι άνεργοι ή οι χαμηλοσυνταξιούχοι που αναγκάστηκαν να ζουν υπό την ίδια στέγη με τους δικούς τους, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Φάνηκε δηλαδή ότι τα νοικοκυριά ήταν λιγότερα από όσα υπολογίζονταν με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια οι φορολογούμενοι, ενώ τα μέλη καθενός ήταν περισσότερα από όσα έδειχναν τα στοιχεία των δηλώσεων.

Έτσι αποφασίστηκε να γίνει αλλαγή κριτηρίων και νέα κατανομή, ώστε το εφάπαξ επίδομα να δοθεί σε περισσότερα νοικοκυριά από αυτά που μπορούσαν να το ζητήσουν, καθώς σε αυτά ζουν περισσότερα μέλη από όσα αρχικά υπολογιζόταν –αντί να ζουν μόνοι τους σε ξεχωριστά σπίτια.

Για να αυξηθεί ο αριθμός των νοικοκυριών που δικαιούνται «μέρισμα» από το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να «χαλαρώσει» τρεις τουλάχιστον περιορισμούς που είχε θέσει αρχικά:

1ον: να αυξήσει κατά 1.050 ευρώ το βασικό εισοδηματικό κριτήριο: από 6.000 ευρώ που ήταν, το όριο για τον άγαμο αυξάνεται σε 7.050 ευρώ.
2ον: να μην «ψαλιδίζεται» το επίδομα όσο αυξάνεται το εισόδημα: όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν ολόκληρο το ποσό της κατηγορίας στην οποία ανήκουν, χωρίς εκπτώσεις. Αν όμως υπερβούν το όριο αυτό έστω και για ένα ευρώ, τότε χάνουν ολόκληρο το ποσόν της κατηγορίας και δεν εισπράττουν τίποτε.
3ον: να συνεκτιμηθούν τα εισοδήματα του 2013: έτσι αν κάποιος έχασε εισόδημα που είχε το 2012, για το οποίο η αίτησή του απορρίφθηκε, τώρα θα μπορεί να ζητήσει και να το λάβει.

Με τα νέα δεδομένα, δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος για εφέτος θα είναι:



Τι σημαίνει αυτό;
Για παράδειγμα:

- Άγαμος με εισόδημα 7.000 ευρώ: πριν δεν θα έπαιρνε τίποτε. Τώρα δικαιούται 500 ευρώ.
- Οικογένεια με 2 παιδιά και εισόδημα 11.100 ευρώ: πριν έχανε το επίδομα. Τώρα δικαιούται να λάβει 833 ευρώ.
- Εξαμελής πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά και εισόδημα 14.000 ευρώ: θα λάβει ενίσχυση 1.000 ευρώ ενώ πριν τα έχανε.

Όσοι είχαν υποβάλλει ήδη ηλεκτρονική αίτηση στο gsis.gr δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα. Το υπουργείο Οικονομικών θα επανεξετάσει όσες απορρίφθησαν και θα βρει τους δικαιούχους που θα λάβουν το επίδομα στις 10 Ιουλίου.

Όσοι όμως δεν είχαν υποβάλει αίτηση επειδή γνώριζαν ότι αυτή θα απορριφθεί λόγω εισοδήματος, τώρα θα πρέπει να την υποβάλουν έως 30 Ιουνίου, ώστε να πληρωθούν μαζί με τους υπολοίπους στις 10 Ιουλίου.

Πώς υποβάλλετε αίτηση

1. Στο ίντερνετ κάνω κλικ στο taxis στο https://www1.gsis.gr/webtax/socdiv/index.jsp.

2. Είναι απαραίτητο username και password όπως όταν κάνετε την φορολογική δήλωση.

3. Υπάρχει ειδική εφαρμογή για την αίτηση. Στην επιλογή Άγαμος-Έγγαμος περιλαμβάνονται χηρεία, διαζευγμένοι κτλ. Ουσιαστικά επιλέξτε έγγαμος αν είστε παντρεμένος και άγαμος σε κάθε άλλη περίπτωση.

4. Συμπληρώνετε την διεύθυνση του σπιτιού μένετε τώρα. Δεν έχει σημασία αν σας ανήκει ή όχι. Το δηλώνετε με τον εννιαψήφιο (χωρίς κενά) αριθμό παροχής της ΔΕΗ. Αν δεν έχετε ρεύμα τότε επιλέγετε Δεν υπάρχει παροχή και γράφετε την διεύθυνση με το χέρι. 99% όμως πάτε με την παροχή.

5. Μετά προσθέτετε τα μέλη ένα ένα. Πατάτε για κάθε ένα "Προσθήκη μέλους" και το βάζετε. Τον/την σύζυγο αν υπάρχει, τα προστατευόμενα, δηλώνοντας αν έχει κάποιος αναπηρία και τελικά όλους τους άλλους συνοικούντες.

6. Γράφετε τον IBAN ενός λογαριασμού για να κατατεθούν τα χρήματα. Μόνο τους αριθμούς χωρίς κενά και χωρίς το αρχικό GR. Δεν έχει σημασία ποιανού είναι ο λογαριασμός.

7. Δώστε τηλέφωνο και email για να μάθετε το οριστικό αποτέλεσμα της αίτησης.

8. Οριστικοποιείτε αν όλα είναι όπως πρέπει. Η αίτηση λέει πως οριστικοποιήθηκε κανονικά.

9. Πατάτε την εκτύπωση της αίτησης. Θα σας στην βγάλει στην οθόνη και θα σας λέει αν το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό. Τότε θα ξέρετε προσωρινά αν το δικαιούστε.

10. Αν κάτι πήγε λάθος (πχ δώσατε λάθος ΙΒΑΝ), διαγραφή αίτησης και πάλι από την αρχή.

Πηγή: newmoney.gr




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: