Το κράτος πρόνοιας έχει καταρρεύσει και τώρα η πολιτεία βρίσκεται στη διαδικασία θέσπισης του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να αναλάβουν ενεργό ρόλο και να καλύψουν τις «τρύπες» που αφήνει πίσω του το κοινωνικό κράτος. Ειδικά στο κομμάτι των συντάξεων και υγείας οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Χθες, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου παρουσίασε την ετήσια έκθεση του κλάδου για το 2013 και σημείωσε με έμφαση πως στο νέο περιβάλλον, «ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης θα πρέπει να είναι συμπληρωματικός στο κοινωνικό κράτος».
Σε ότι αφορά τις συντάξεις, στο μνημόνιο προβλέπεται ότι έπρεπε να υπάρχει σύστημα δεύτερου πυλώνα, δηλαδή κεφαλαιοποιητικό σύστημα συντάξεων, του οποίου ο χαρακτήρας θα είναι εθελοντικός και όχι υποχρεωτικός. Σύμφωνα με τη μνημονιακή δέσμευση θα έπρεπε μέχρι τις 30 Ιουνίου φέτος να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, όμως δόθηκε παράταση για το τέλος Ιουνίου 2015.
Οι αλλαγές που θα φέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπουν σταδιακή μετατροπή του αναδιανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό.
Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό των χρημάτων που καταβάλλονται σήμερα στο κρατικό ασφαλιστικό ταμείο, πχ ένα 20% θα πηγαίνει σε πακέτα ιδιωτικής ασφάλισης, που θα επιλέγει ο κάθε ασφαλισμένος.
Στόχος είναι σταδιακά και σε βάθος χρόνου, ολόκληρο το σύστημα να γίνει κεφαλαιοποιητικό.
Στο κομμάτι της υγείας επισημάνθηκε ότι τα προγράμματα υγείας είναι το νούμερο 1 ασφαλιστικό προϊόν σε ζήτηση. Ο κλάδος όμως υφίσταται αύξηση στο κόστος από διάφορους παράγοντες, καθιστώντας ακριβότερα και τα ασφάλιστρα.
Για το λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες της ΕΑΕΕ, με την Πολιτεία και μεταξύ των άλλων θα δημιουργηθεί και ένας Δείκτης Υγείας που θα αναφέρει αναλυτικά πως προκύπτουν τα ασφάλιστρα υγείας.
Επίσης έγινε αναφορά και στο θέμα των φυσικών καταστροφών και ειδικά του σεισμού. Στην Κεφαλλονιά μόλις 1 στα 10 σπίτια ήταν ασφαλισμένο. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη να ξεκινήσει διάλογος με την Πολιτεία για θέσπιση μηχανισμού ασφάλισης σεισμού. Το Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις οικονομικές συνέπειες ενός σεισμού και οι Έλληνες είναι ανασφάλιστοι.
(Πηγή: fpress.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: