To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Τι αλλάζει στα φάρμακα από τον Ιούνιο

Αλλάζει άρδην μετά τις εκλογές το τοπίο του φαρμάκου, με ανακατατάξεις στη λίστα των σκευασμάτων που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και μεταβολές στον τρόπο διάθεσης των ακριβών φαρμάκων για πολύ σοβαρές παθήσεις.

Πρώτη στη λίστα των αλλαγών έρχεται η διεύρυνση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Πρόκειται για σκευάσματα ευρείας χρήσης τα οποία δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κατάλογος της νέας λίστας με τα φάρμακα που θα πωλούνται ελεύθερα και χωρίς συνταγή γιατρού είναι σχεδόν έτοιμος και αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

Η κίνηση αυτή γίνεται, όπως λένε πηγές από το χώρου του φαρμάκου, για δύο λόγους: κατ΄ αρχάς προκειμένου να επιτευχθεί η τήρηση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου πως η «είσοδος» φαρμάκων στον κατάλογο με τα μη συνταγογραφούμενα σημαίνει αυτομάτως «έξοδος» από τη θετική λίστα με τα αποζημιούμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η ανανέωση της λίστας κρίνεται απαραίτητη, καθώς η δαπάνη για το φάρμακο φέτος έχει οριστεί ακόμη πιο χαμηλά: πιο συγκεκριμένα, δεν θα πρέπει να ξεπεράσει φέτος το 1,91 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 350 περίπου εκατ. σε σύγκριση με το 2013.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την επικαιροποίηση των σκευασμάτων που θεωρούνται από τον ΕΟΦ ως μη συνταγογραφούμενα και τη δυνατότητα διάθεσής τους και από τις μεγάλες αλυσίδες διανομής, εφόσον τελικά αποφασιστεί η πώλησή τους και από αυτό το κανάλι διανομής. Υπενθυμίζεται πως οι αποφάσεις για τη διάθεση φαρμάκων από σούπερ - μάρκετ και άλλες αλυσίδες θα ληφθούν το Ιούνιο, οπότε και λήγει η τρίμηνη δοκιμαστική περίοδος παραμονής τους στα φαρμακεία.

Και μπορεί να χάσουν τα φαρμακεία μέσα στο καλοκαίρι την αποκλειστική διάθεση των μη συνταγογραφούμενων, θα τους επιτραπεί όμως από την άλλη η πώληση των ακριβών φαρμάκων για σοβαρές και σπάνιες νόσους, η τιμή των οποίων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τα 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 6 χιλ. ευρώ. Προς το παρόν διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, κυρίως για λόγους εξοικονόμησης και για τον περιορισμό του φαινομένου των παράλληλων εξαγωγών.

Η απόφαση της «επιστροφής» ελήφθη σύμφωνα με πληροφορίες ως αντιστάθμισμα στη διαφαινόμενη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών (από το 18% στο 15%), αλλά και για την ευκολότερη εξυπηρέτηση των χρονίως πασχόντων.

(Πηγή: capital.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: