To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Υποχρεωτικά μέσω τραπεζών θα καταβάλλονται τα ενοίκια

Το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη φοροδιαφυγή από αδήλωτα έσοδα από ενοίκια εξετάζει τη θέσπιση μέτρου που προβλέπει την υποχρεωτική πληρωμή των ενοικίων μέσω των τραπεζών.

Με στόχο την αποφυγή φοροδιαφυγής για εισοδήματα από την ακίνητη περιουσία, πλέον αλλάζουν τα πάντα στον προσωπικό τρόπο με τον οποίο μέχρι σήμερα συμφωνούσαν ενοικιαστής και ιδιοκτήτης για την πληρωμή των ενοικίων και εξετάζεται η υποχρεωτική καταβολή μέσω τραπεζών.


Η κυριότερη πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στο εισόδημα από ενοίκια είναι αυτή της υποχρεωτικής εξόφλησης των μισθωμάτων με τραπεζικά μέσα από ένα όριο μηνιαίου μισθώματος και πάνω. Στην πράξη κάθε ενοικιαστής θα υποχρεώνεται, εφόσον το μηνιαίο μίσθωμα που καταβάλλει είναι μεγαλύτερο από 100 ή 150 ευρώ, να το εξοφλεί με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη ή με επιταγή. Εφόσον δεν το κάνει δεν θα θεωρείται ότι το ενοίκιο έχει εξοφληθεί ενώ θα αποτελεί και φορολογική παράβαση τόσο για τον ενοικιαστή όσο και για τον ιδιοκτήτη.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να επικαλεστούν μη είσπραξη ενοικίων και κατά συνέπεια δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν για αυτά εφόσον δεν εμφανίζονται να τα έχουν εισπράξει μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Με το πέρασμα των ενοικίων από το τραπεζικό σύστημα το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων η οποία λαμβάνει συγκεκριμένες μορφές. Η κυριότερη από αυτές είναι η δήλωση χαμηλότερου τιμήματος από αυτό που πραγματικά εισπράττει ο ιδιοκτήτης και καταβάλει ο ενοικιαστής. Στην πράξη συμφωνούν μεταξύ τους στην αναγραφή ενός χαμηλότερους τιμήματος στο μισθωτήριο συμβόλαιο και στην καταβολή του υπολοίπου με μετρητά στα χέρια του ιδιοκτήτη. Ο τελευταίος δηλώνει στη φορολογική του δήλωση μόνο το μίσθωμα που φαίνεται στο μισθωτικό συμφωνητικό.

Με την υποχρεωτική καταβολή του ενοικίου μέσω της τραπέζης ο ενοικιαστής θα πρέπει να καταβάλει το δηλωμένο μίσθωμα σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη και να καταβάλει το υπόλοιπο μετρητά. Στην πράξη δημιουργείται ένα επιπλέον κόστος σε χρόνο για τον ενοικιαστή ενώ η όλη διαδικασία περιπλέκεται.

(Πηγή: dikaiologitika.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: