Τέτοια λάθη ή υπερβολές οδήγησαν στη λήψη διορθωτικών μέτρων προστασίας των μικροφειλετών, που κρύβουν όμως και νέες παγίδες ή απαιτούν αυξημένη προσοχή και συγκεκριμένες ενέργειες εκ μέρους τους, προκειμένου να μην βρεθούν με κινδύνους και μεγαλύτερο πρόβλημα επιβίωσης.
Με βάση τις πρόσφατες αλλαγές στις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης (ν.4254/2014) μένουν θεωρητικά στο απυρόβλητο οι μικροφειλέτες του δημοσίου και των ασφαλιστικών Ταμείων. Για να συμβεί αυτό όμως, απαιτείται και ο οφειλέτης να δηλώσει τον λογαριασμό μισθοδοσίας του στον οποίο δεν θα γίνονται κατασχέσεις ή ακόμα και να αποδείξει ποιο είναι το ύψος των μισθών του ώστε να μην κατάσχονται.
Με βάση τα νέα δεδομένα:
1. Για ποια χρέη δεν ασκείται κατάσχεση κινητών και ακινήτων: Δεν λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης επί ακίνητης και κινητής περιουσίας εις χείρας του οφειλέτη, εφόσον το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων κύριων οφειλών στο δημόσιο, δεν υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ.
2. Εξαιρούνται από κατάσχεση και χρέη άνω των 500 ευρώ: ακόμα και αν το χρέος είναι μεγαλύτερο από 500 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις, δεν ασκείται κατάσχεση εφόσον η κύρια βεβαιωμένη και ληξιπρόθεσμη οφειλή, χωρίς τις προσαυξήσεις και τους τόκους, είναι μικρότερη από το όριο των 500 ευρώ.
3. Πότε αίρεται η κατάσχεση που έχει ασκηθεί, αν το ζητήσει ο οφειλέτης: Για μικρά χρέη κάτω των 500 ευρώ (κύρια οφειλή), εφόσον έχει επιβληθεί ήδη κατάσχεση μέχρι τις 6.04.2014, αυτή αίρεται, αρκεί να υποβάλει αίτηση ο ενδιαφερόμενος στην αρμόδια υπηρεσία του δημοσίου ή του Ταμείου του.
4. Πότε αίρεται η κατάσχεση χωρίς αίτηση του οφειλέτη: εάν δεν έχει επιβληθεί κατάσχεση ως τις 6.4.2014 αλλά έχει εκδοθεί η παραγγελία κατάσχεσης, αυτή ανακαλείται «οίκοθεν» από την αρμόδια υπηρεσία που την εξέδωσε και δεν ενεργοποιείται η κατάσχεση. Έτσι η διαδικασία παγώνει, εκτός αν «ξεφύγει» από λάθος της υπηρεσίας. Ο οφειλέτης που θα πέσει θύμα τέτοιου λάθους, πρέπει να επικαλεστεί την προστασία που του παρέχει ο νόμος (ν.4254/2014).
5. Πότε δεν γίνεται κατάσχεση μισθών, συντάξεων, αμοιβών, ενοικίων κλπ από λογαριασμό στην τράπεζα: δεν επιβάλλεται κατάσχεση «εις χείρας τρίτων», όταν αυτοί είναι τράπεζες, εφόσον το συνολικό ποσό των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπερβαίνει τα πενήντα (50) ευρώ.
6. Τι συμβαίνει αν ασκήθηκε κατάσχεση σε λογαριασμό για συνολικό χρέος κάτω των 50 ευρώ: Αν επιβλήθηκε κατάσχεση για συνολικό ποσό οφειλής μικρότερο των πενήντα (50) ευρώ, το ποσό δεν αποδίδεται από την τράπεζα στην Υπηρεσία που επέβαλε την κατάσχεση και πρέπει να παραμείνει στο λογαριασμό.
7. Πότε αναστέλλεται η κατάσχεση «εις χείρας τρίτων»: Το μέτρο αίρεται αυτομάτως αν ο οφειλέτης ζητήσει και υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος.
8. Τι συμβαίνει αν δεν επαρκεί το υπόλοιπο στον τραπεζικό λογαριασμό, για να καλύψει την οφειλή: κατάσχεται όλο το ποσό που βρίσκεται διαθέσιμο στο λογαριασμό. Ωστόσο αν επιβλήθηκε «κατάσχεση εις χείρας τρίτων» στην τράπεζα, αλλά το τραπεζικό υπόλοιπο είναι μικρότερο των 50 ευρώ, τότε η τράπεζα δεν το αποδίδει αμέσως στο δημόσιο, αλλά το δεσμεύει και το αποδίδει έως ότου μπουν κάποια στιγμή στο μέλλον και άλλα λεφτά στο λογαριασμό του οφειλέτη, αφού συμπληρωθεί έτσι συνολικά το ποσό των 50 ευρώ.
9. Πότε δεν κατάσχονται μισθοί και συντάξεις και μέχρι ποίου ύψους: δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς (ανά μήνα, τρίμηνο κλπ) σε βάρος των οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το καθαρό ποσό αυτών είναι μικρότερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500,00) ευρώ μηνιαίως. Εξετάζεται σαν όριο μόνο το καθαρό ποσό και δεν υπολογίζονται (αφαιρούνται) οι υποχρεωτικές εισφορές.
10. Τι μπορεί ν κατάσχει το δημόσιο, αν ο μισθός ή η σύνταξη ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ: στις περιπτώσεις που ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500,00) ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση μέχρι του ¼ αυτών. Ωστόσο, κα τότε ακόμη, το ποσό που απομένει από τον μισθό που μπαίνει στην τράπεζα, δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500,00) ευρώ.
11. Τι πρέπει να κάνει κάποιος αν του επιβλήθηκε κατάσχεση σε μισθό κάτω των 1.500 ευρώ: Κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι την 6.04.2014, όταν ακόμα ίσχυε ακατάσχετο των 1.000 ευρώ, σε μισθούς 1000-1500 ευρώ, αίρονται μετά από αίτηση του οφειλέτη. Αν είχε υψηλότερο μισθό (πχ 2.000 ευρώ) καταθέτει αίηση και ζητά περιορισμό της στο νέο όριο ώστε να διασώσει τα 500 ευρώ. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών από τα οποία προκύπτει το συνολικό ύψος των αποδοχών ή συντάξεων. Ωστόσο η συγκεκριμένη διάταξη δεν έχει αναδρομική ισχύ και ως εκ τούτου τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί μέχρι την υποβολή της αίτησης δεν επιστρέφονται, αλλά λαμβάνεται υπόψη για να μην επαναληφθεί στο μέλλον.
12. Τι γίνεται αν ο οφειλέτης τηρεί κοινό λογαριασμό με άλλους: σε περίπτωση κοινού λογαριασμού, αυξάνεται το ακατάσχετο για απαιτήσεις φυσικών προσώπων από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα μέχρι του ποσού των δύο χιλιάδων (2.000,00) ευρώ.
13. Γνωστοποίηση λογαριασμού για αποτροπή κατασχέσεων: Για να τύχει της απαλλαγής από κατάσχεση, απαιτείται η υποβολή δήλωσης εκ μέρους του καταθέτη προς ένα μόνο εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων με τα οποία συναλλάσσεται και για ένα και μόνο λογαριασμό, για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο όριο.
Συγκεκριμένα, για κάθε φυσικό πρόσωπο, το ακατάσχετο για απαιτήσεις από καταθέσεις σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό ισχύει για ένα και μόνο πιστωτικό ίδρυμα.
Η γνωστοποίηση από το φυσικό πρόσωπο του τραπεζικού λογαριασμού, γίνεται με υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα στο Taxisnet, η οποία εν συνεχεία θα πρέπει να ενημερώσει τις τράπεζες ότι δηλώθηκε ο συγκεκριμένος λογαριασμός.
14. Ποιο λογαριασμό δηλώνουν οι μισθοσυντήρητοι: Ειδικά εάν υπάρχει λογαριασμός μισθοδοσίας, όπου γίνεται η πληρωμή κάθε μήνα μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, θα πρέπει να γνωστοποιηθεί, αποκλειστικά και μόνο, ο συγκεκριμένος λογαριασμός αυτός. Αν δηλωθεί άλλος, τότε δεν θα προστατεύεται αυτός όπου κατατίθεται ο μισθός!
15. Πότε θα δηλωθεί ο λογαριασμός που εξαιρείται της κατάσχεσης: Προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί ακόμη απόφαση σχετικά με τον τρόπο υποβολής της ηλεκτρονικής δήλωσης και πιστοποίησης του χρόνου της παραλαβής. Η ενεργοποίηση της διαδικασίας αναμένεται πολύ σύντομα.
Πηγή: newmoney.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: