To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι τέλη Ιουνίου

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο από το 2010 και μετά, οι υποχρεώσεις των φορολογούμενων φυσικών και νομικών προσώπων έχουν πολλαπλασιαστεί και οι καταληκτικές ημερομηνίες πλησιάζουν απειλητικά όπως και τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις αυτές.
Η βασική υποχρέωση των φορολογούμενων που λήγει στο τέλος του Μαΐου είναι η κατάθεση της δήλωσης Ε9 για τις μεταβολές του 2013. Ίσως είναι μακράν η κρισιμότερη δήλωση ακινήτων από το 2005 και έπειτα καθώς με βάση τα στοιχεία που θα έχει στη διάθεση της η ΓΓΠΣ μέχρι 30/05/2014, την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 01/06/2014, θα ξεκινήσει την εκκαθάριση και την αποστολή σημειωμάτων πληρωμής του νέου φόρου ΕΝΦΙΑ όπως αυτός κυρώθηκε με τον Ν.4223/2013.
Εδώ πρέπει να προσέξουμε ότι λογικά και με βάση το σχεδιασμό της ΓΓΠΣ και της ΓΓΔΕ, δεν θα περιμένουμε κάποιο χαρτί πληρωμής από το ταχυδρομείο, αλλά θα μας αποσταλεί μέσω e-mail ή μέσω του λογαριασμού μας στο Taxis η ειδοποίηση, την οποία θα πρέπει να εκτυπώσουμε και να πάμε στην Τράπεζα για πληρωμή.

Υπενθυμίζουμε ότι οι υπόχρεοι για κατάθεση δήλωσης Ε9, σύμφωνα με την ΠΟΛ 1052/2014 είναι όσοι:

(α) έχουν τακτοποιήσει ημι-υπαίθριους χώρους και αυθαίρετα μέσα στο 2013 ή παλαιότερα και δεν τα έχουν δηλώσει σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9
(β) έχουν να διορθώσουν τα τετραγωνικά κάποιου ακινήτου ώστε να συμφωνεί το Ε9 με τη ΔΕΗ και το κτηματολόγιο
(γ) θέλουν να διορθώσουν λάθη σε ακίνητα ώστε να μην έρθει αντιμέτωποι με επανεκκαθαρίσεις στο φόρο ΕΝΦΙΑ
(δ) όσοι έχουν κοινόχρηστες πισίνες ή χώρους στάθμευσης στην πολυκατοικία που κατοικούν
(ε) όσοι έχουν κάποια χρησικτησία σε ακίνητο του δημοσίου
(στ) οι κάτοχοι ακινήτων που ανήκων στην ΕΤΑΔ ΑΕ
(ζ) οι ΟΤΑ για τα δεσμευμένα υπέρ αυτών ακίνητα

30 Ιουνίου η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις

Το τέλος του μήνα θα μας βρει να λήγει η βασικότερη των φετινών υποχρεώσεων, δηλαδή η καταληκτική ημερομηνία όλων των δηλώσεων φυσικών προσώπων, στις 30 Ιουνίου 2014. Φυσικά πρέπει να υπενθυμίσουμε να μην περιμένει κανείς εκκαθαριστικό από ταχυδρομείο. Τα εκκαθαριστικά θα είναι διαθέσιμα στο λογαριασμό μας στο Taxis και από εκεί θα πρέπει να τα εκτυπώσουμε όπως και τις ειδοποιήσεις για τις δόσεις του φόρου που θα εκκαθαρισθεί. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ημερομηνίες, ο φόρος εισοδήματος το 2014 θα πληρωθεί σε τρεις, δίμηνες δόσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε στον υπολογισμό του φόρου είναι τα όσα ισχύουν για τις δαπάνες διαβίωσης ώστε να ξέρετε τι θα δηλώσετε στο Ε1 καθώς και τα ποσά στους προσυμπληρωμένους κωδικούς ώστε να έχετε χρόνο να διορθώσετε λάθη, ή να δείτε τι προβλέπεται για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.
Οι άνεργοι θα χρειαστεί να ρίξετε μια ματιά στα θέματα ανέργων και συνεπώς της τεκμαρτής φορολογίας, ή αν είστε κάτοικος εξωτερικού ή έχετε εισόδημα από εξωτερικό να διασταυρώσετε τι πρέπει να κάνετε από τώρα και όχι τελευταία στιγμή.

Σημειώνεται ότι παράταση για τα τέλη Ιουλίου πήρε η προθεσμία της τριμηνιαίας φέτος, μηνιαίας από το 2015, υποχρέωσης αποστολής καταστάσεων τιμολογίων πελατών και προμηθευτών, για το 1ο τρίμηνο του 2014. Η υποχρέωση αυτή βαρύνει ελεύθερους επαγγελματίες και εταιρείες.
Τέλος, μια επιπλέον υποχρέωση είναι οι συγκεντρωτικές δηλώσεις για πελάτες και προμηθευτές του 2013! Η συγκεκριμένη προθεσμία έχει παραταθεί έως τις 10 Οκτωβρίου για όλους τους υπόχρεους.

(Πηγή: in.gr)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: