To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Τι έφερε η απελευθέρωση των 69 τεχνικών επαγγελμάτων

Είσοδο «νέων» έφερε η απελευθέρωση των 69 τεχνικών επαγγελμάτων, σύμφωνα με την αναλυτική λίστα που συγκέντρωσε το υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα πιο πολλά από τα επαγγέλματα το 2013 «άνοιξαν» οι δουλειές έστω και αριθμητικά... λίγο, λόγω της κρίσης: μέσα στο 2013 ξεκίνησαν δραστηριότητα 15.513 άτομα και συνολικά 21.145 την προηγούμενη διετία.


Καταγράφεται από το ΥΠΟΙΚ αναλυτικά το κόστος και οι προϋποθέσεις εισόδου στις διάφορες ειδικότητες του ηλεκτρολόγου, μηχανικού, υδραυλικού, ψυκτικού, χειριστή μηχανημάτων και άλλων τεχνικών επαγγελμάτων. Ανά ειδικότητα εξειδικεύεται το κόστος ένταξης στο επάγγελμα (άδειας, πιστοποίησης, εκπαίδευσης), η αξία παραβόλων, ο χρόνος απόκτησης αδείας, η υποχρέωση αναγγελίας, αλλά και αν υπάρχει ανάγκη θεωρητικής ή πρακτικής εξέτασης.

Σημειώνεται ότι με τις νομοθετικές αλλαγές των προηγούμενων ετών, εκσυγχρονίστηκαν διατάγματα που είχαν εκδοθεί εδώ και δεκαετίες και περιορίστηκε ο αριθμός των αδειών άσκησης επαγγέλματος, άλλαξαν οι διαδικασίες αδειοδότησης και τα απαιτούμενα επαγγελματικά προσόντα, αλλά και ο τρόπος πιστοποίησής τους. Τα τεχνικά επαγγέλματα αποτελούν ένα μόνο πεδίο της απελευθέρωσης των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων που συλλέγει το ΥΠΟΙΚ από τους αρμόδιους φορείς - επαγγελματικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα, βάσει μνημονιακής υποχρέωσης.

Και σε άλλους κλάδους, όπως στα «ρυθμιζόμενα» επαγγέλματα (νομικοί, φαρμακοποιοί, ιατροί κλπ) καταγράφεται μείωση τιμών, αύξηση ανταγωνισμού αλλά και απασχόλησης, μόνο που σε πολλές περιπτώσεις ήταν περιορισμένη λόγω της κρίσης.

(Πηγή: capital.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: