To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Τι θα συμβεί σε όσους δημοσίους υπαλλήλους «κοπούν» δυο φορές

Μόλις λίγες μέρες έχουν περάσει από τότε που θα έπρεπε να ξεκινήσουν οι γενικοί διευθυντές του Δημοσίου να συντάσσουν τις εκθέσεις επιμερισμού των ποσοστών της αξιολόγησης των τμημάτων και των υφισταμένων υπαλλήλων, και η ατμόσφαιρα ήδη μυρίζει... μπαρούτι.

Και αυτό, γιατί περίπου 55.000 (ή το 15% των 370.000 που θα αξιολογηθούν), οι οποίοι θα μείνουν «μετεξεταστέοι» στα τέλη Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για τους περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους, θα βρεθούν πιθανότατα σε μια «γκρίζα» ζώνη επανακατάρτισης, μισθολογικής υποβάθμισης ή ακόμα και απόλυσης, η οποία, όλες οι πληροφορίες του «Κ», τόσο από πλευράς υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης όσο και από πλευράς ΑΔΕΔΥ, αναφέρουν πως θα... μαυρίσει, εάν οι ίδιοι υπάλληλοι δεν «περάσουν» τον επόμενο χρόνο (Ιανουάριος - Μάρτιος 2015) τις «εξετάσεις», τα «θέματα» των οποίων θα είναι, μάλιστα, πιο δύσκολα από τα φετινά.


Το πρώτο «φιτίλι» που καίει και έχει κατάληξη τη «βόμβα» που λέγεται ελληνικό Δημόσιο δεν είναι άλλο από τη διάταξη εκείνη του νόμου για την αξιολόγηση (Ν. 4250/14) που ψηφίστηκε στις 18 Μαρτίου και προβλέπει πως το 15% των δημοσίων υπαλλήλων θα λάβει βαθμό κάτω από τη βάση (16,9). Στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν στο «Κ» πως το τελευταίο που μπορεί να αντέξει το Δημόσιο μετά την τετραετή μισθολογική και... υπαλληλική «αποψίλωσή» του είναι η αξιολόγηση των «ουσιαστικών» προσόντων του εναπομείναντος προσωπικού.

Το δεύτερο «φιτίλι» ήταν οι επίσημες αναφορές στο σχέδιο «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση», που δημοσιεύτηκε στις 16 Απριλίου και αναφέρει δυνατότητα «επανακατάρτισης» μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και, προπαντός, «απομάκρυνσης» των υπαλλήλων που θα επιδείξουν «εξαιρετικά χαμηλή απόδοση» επανειλημμένα. Την ίδια στιγμή, ο ισχύων Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας (2007) προβλέπει απώλεια βαθμού και, άρα, μισθολογικού κλιμακίου σε όποιον «κοπεί» δύο φορές από την αξιολόγηση.

Το τρίτο «φιτίλι» προήλθε από την τελευταία αξιολόγηση της Κομισιόν για την εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα (25 Απριλίου). Σ’ αυτήν υπάρχουν δύο κρίσιμες αναφορές. Η μία αφορά την εξέλιξη του πλήθους των δημοσίων υπαλλήλων για τη διετία 20142016.

Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύεται στην εν λόγω έκθεση, κατά την επόμενη τριετία θα πρέπει να μειωθούν κατά 49 - 251 (-7,4%). Φέτος πρέπει να μειωθούν κατά 19.394 οι δημόσιοι υπάλληλοι, το 2015 κατά 12.406, ενώ το 2016 κατά 17.451. Αν και αυτή η μείωση δεν αναφέρεται ως «δεσμευτική» για την ελληνική κυβέρνηση, είναι, όμως, η πρώτη φορά στα «μνημονιακά» χρονικά που υπάρχει μια τόσο ακριβής πρόβλεψη σε αυτόν τον τομέα.

Εκτός από τη συνέχιση εφαρμογής του κανόνα 1:5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις), τους επιόρκους, όσους πλαστογράφησαν δικαιολογητικά κ.λπ. στη «λίστα» των «απολύσιμων» μέσω της «διαθεσιμότητας», μπαίνουν και όσοι «αρνηθούν να μεταταχθούν υποχρεωτικά» μετά τον Μάρτιο του 2015, οπότε θα ισχύσει ο νέος «μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας» στο Δημόσιο.

Εξαιρέσεις και αντιθέσεις

Στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (ΥΔΜΗΔ) σημειώνουν στο Capital.gr πως από αυτού του τύπου την αξιολόγηση θα εξαιρεθούν οι περίπου 150.000 ένστολοι (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες) και περίπου άλλοι τόσοι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων (δάσκαλοι-νηπιαγωγοί, καθηγητές λυκείων, ΑΕΙ-ΤΕΙ).
Συνεπώς, «μετεξεταστέοι» θα βρεθούν περίπου 55.000 δημόσιοι υπάλληλοι (δηλαδή το 15% των υπολοίπων περίπου 370.000). Το γεγονός αυτό έχει ήδη δεινές αντιδράσεις στους κόλπους των δημοσίων υπαλλήλων.

Προσωρινή, επίσης, «εξαίρεση» από την αξιολόγηση κέρδισαν και οι 85.000 (22% των υπό αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων) υπάλληλοι των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, ζητώντας, μαζί με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την αναβολή της αξιολόγησης λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 18-25 Μαΐου.

Ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύτηκε τελικά να ικανοποιήσει το αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΚΕΔΕ να ξεκινήσει η αξιολόγηση των υπαλλήλων στους ΟΤΑ στις 28 Ιουνίου και να ολοκληρωθεί στις 31 Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, η ΑΔΕ-ΔΥ, αν και εξακολουθεί να παραμένει «ακέφαλη», μιας και δεν έχει εκλέξει εδώ και πέντε μήνες προεδρείο, έχει αποφασίσει ένα αρκετά «συγκρουσιακό» σχέδιο δράσης ενάντια στην αξιολόγηση.

Από τη μεριά του, ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει πως μια μειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων είναι εκείνη που αντιδρά.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της 24ης Απριλίου, αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες η «προκήρυξη απεργίας, προκειμένου να υλοποιηθεί η αποχή των υπαλλήλων από κάθε διαδικασία που έχει σχέση με την αξιολόγηση». «Αυτή αφορά», εξηγεί η ΑΔΕΔΥ, «σε πρώτη φάση, τους γενικούς διευθυντές και, στη συνέχεια, όλους όσοι κληθούν να λάβουν μέρος με οποιονδήποτε ρόλο (αξιολογούμενους και αξιολογητές)».

«Κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου (σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί με νέα ανακοίνωση)» θα πραγματοποιηθεί «μεγάλη σύσκεψη πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων για τον καλύτερο συντονισμό των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται ενάντια στην εφαρμογή του νόμου», ενώ παράλληλα θα υπάρξει «συλλογή υπογραφών από όλους τους εργαζομένους (ανεξάρτητα της υπηρεσιακής θέσης που κατέχουν), με το οποίο θα δηλώνεται η πλήρης αντίθεσή τους στην προωθούμενη διαδικασία αξιολόγησης και η άρνησή τους να λάβουν μέρος σε αυτήν».

(Πηγή: "Κεφάλαιο")




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: