To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΟΑΕΔ: Ποια επιδόματα και προγράμματα καταργούνται

Τις νέες εισφορές υπέρ των λογαριασμών του ΟΑΕΔ (ΔΛΟΕΜ,ΕΛΕΚΠ και ΕΚΛΑ) γνωστοποιεί με εγκύκλιό του προς τους φορείς αρμοδιότητάς του το υπουργείο Εργασίας μετά τη μείωσή τους βάσει των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε πριν λίγο διάστημα. Η μείωση των εισφορών που θα ισχύσει από 1ης Ιουλίου 2014 αναμένεται να ''προκαλέσει'' την κατάργηση επιδομάτων και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.




Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας με την μείωση των εισφορών μειώνεται το μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και προωθείται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ειδικότερα προβλέπεται η κατάργηση από 1.7.2014:
α. της εργοδοτικής εισφοράς 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ),
β. της εργατικής εισφοράς 1% υπέρ του ΔΛΟΕΜ και
γ. της ειδικής εισφοράς 1% για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών.

Σημειώνεται ότι, με την κατάργηση των ανωτέρω εργοδοτικών και εργατικών ασφαλιστικών εισφορών καταργούνται και οι αντίστοιχες παροχές που καλύπτονταν από τους ανωτέρω πόρους. Ειδικά για το έτος 2014 καταβάλλεται το ήμισυ του προβλεπόμενου ποσού οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ

Επίσης προβλέπεται η μείωση από 1.7.2014 της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) από 0,81% σε 0,46%.

Η ανωτέρω μείωση αναλύεται ως ακολούθως:
α. η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (ΕΛΠΕΚΕ) διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,24%,
β. η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (ΕΚΛΑ) διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,12%, και
γ. η εργατική εισφορά υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (ΕΚΛΑ) διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,10%.

Οι ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλισμένου και εργοδότη, αποτελούν, πόρους του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), ο οποίος με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 34 του ν.4144/2013 (ΦΕΚ 88, Α') ενοποιήθηκε με το Λογαριασμό Κοινωνικής Πολιτικής και δημιουργήθηκε ο Ενιαίος Λογαριασμός για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

Παράλληλα προβλέπεται η μείωση από 1.7.2014 της ασφαλιστικής εισφοράς εργοδότη υπέρ του κλάδου παροχών ασθένειας και μητρότητας σε χρήμα όπως ισχύει, από 0,80% σε 0,25%.

Σύμφωνα με τα παραπάνω καταργούνται ουσιαστικά τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΑΕΔ, ενώ αναμένεται να μειωθούν στο μισό τα κονδύλια για τα παραπάνω προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Όσον αφορά στο επίδομα μητρότητας αναμένεται να μειωθεί και όχι να καταργηθεί.

(Πηγή: dikaiologitika.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: