To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

6 αποτελεσματικοί τρόποι για να βρει κάποιος δουλειά

Οι θέσεις απασχόλησης σε Ελλάδα και Ευρώπη
Όλα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, του ΟΑΕΔ και του συστήματος «Εργάνη» (ΙΚΑ - ΣΕΠΕ) δείχνουν ότι η ανεργία αρχίζει να «αποκλιμακώνεται», αν και αργά τους τελευταίους πέντε μήνες. Όπως υποστηρίζουν στελέχη των portals που διαχειρίζονται τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας, το βασικό στοιχείο της επιτυχίας με βάση ποιοτικά στοιχεία των στατιστικών δεδομένων είναι «η κατάλληλη διαμόρφωση του βιογραφικού ανάλογα με τη θέση εργασίας η οποία προσφέρεται...».

Μικρές αγγελίες - ιδιωτικός τομέας

Εργαζομένους με τυπικά (δηλαδή μορφωτικά) χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα φαίνεται πως «ζητά» η αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», οι πιο περιζήτητοι είναι οι υπάλληλοι γραφείου, οι ανειδίκευτοι εργάτες και οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο (π.χ., καμαριέρες σε ξενοδοχεία).

Διαβάζοντας κανείς τις αγγελίες στο portal της Skywalker, βλέπει πως σε σύνολο 1.628 αγγελιών οι 278 αφορούν «στελέχη επιχειρήσεων B2B - μηχανικοί πωλήσεων», οι 225 αφορούν «call center - εξυπηρέτηση πελατών - τηλεπωλήσεις», οι 214 αφορούν «εστίαση - μάγειρες - παρασκευαστές», οι 191 «προγραμματιστές - αναλυτές - ανάπτυξη εφαρμογών web» κ.λπ.

Στο portal Kariera.gr δημοσιεύονται αγγελίες, αλλά και αναφέρονται επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν «άμεσα», αλλά και πλατφόρμα μέσα από την οποία εισάγει κανείς το βιογραφικό και «βρίσκεται» αυτόματα η θέση εργασίας που του ταιριάζει.

Στο portal της «Χρυσής Ευκαιρίας» (www.xe.gr) σε σύνολο 3.694 αγγελιών σήμερα οι 917 αφορούν μπάρμαν - σερβιτόρους - D.J., οι 722 μάγειρες-σεφ, οι 424 αισθητικούς-κομμωτές, οι 325 εμποροϋπαλλήλους, οι 1 73 εξωτερικές εργασίες, οι 80 φύλακες - προσωπικό ασφαλείας και οι 30 απασχόληση σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Δημόσιο

Πάνω από 65.000 προσλήψεις θα γίνουν στο Δημόσιο από φέτος μέχρι και το 2018, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής. Κεντρικό ρόλο στην πρόσληψη προσωπικού παίζει το ΑΣΕΠ (www.asep.gr). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο, θα γίνουν:

34.479 προσλήψεις στην Κεντρική Διοίκηση (υπουργεία, αποκεντρωμένες διοικήσεις), στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού (περιφέρειες) και στα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου.

4.620 προσλήψεις στους ΟΤΑ α΄ βαθμού (δήμοι).

1.941 προσλήψεις στις ΔΕΚΟ.

1.484 προσλήψεις στα Νομικά Πρόσωπα εντός γενικής κυβέρνησης.

Για το 2014-2015 προβλέπονται 25.154 προσλήψεις στο Δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα, βάσει του Μεσοπροθέσμου, θα προσληφθούν στο:

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: 819 άτομα ετησίως από φέτος μέχρι το 2018.

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη: 580 άτομα ετησίως για τα έτη 2015 έως και 2018.

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων: Προωθείται η πρόσληψη επιπλέον διδακτικού/εκπαιδευτικού προσωπικού το 2014, στο πλαίσιο του κανόνα μία πρόσληψη για καθεμία υποχρεωτική αποχώρηση του φορέα.

Υπουργείο Οικονομικών: 2.000 τακτικοί υπάλληλοι εντός του 2014.

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας: περίπου 1.500 υπάλληλοι το 2014.

Τμήμα της Υγείας και κυρίως σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας: 2.000 άτομα για το 2014

ΝΕΡΙΤ: 619 άτομα τακτικού προσωπικού το 2014.

ΟΑΕΔ

Τέσσερα νέα προγράμματα θα «τρέξουν» μέσω του ΟΑΕΔ από τον ερχόμενο Ιούνιο και θα απασχολήσουν συνολικά 35.000 άτομα, μέσω:

Επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 12.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών (450 ευρώ/ μήνα).

Δημιουργίας 1.000 νέων θέσεων εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για ανέργους ειδικών ομάδων του πληθυσμού, όπως άνεργων επιστημόνων και προσωπικού υψηλών προσόντων (600 ευρώ/μήνα).

Επαγγελματικής κατάρτισης 12.500 ανέργων σε ειδικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας που πρόκειται να δημιουργήσουν άμεσα νέες θέσεις εργασίας.

Επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 επωφελουμένων των δράσεων «Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης -ΤΟΠΣΑ- προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» - ΤΟΠΕΚΟ» (επιδότηση μισθού 375 ευρώ για νέους έως 25 ετών και 450 ευρώ για νέους άνω των 25 ετών).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης ή στο www.oaed.gr.

Ο ΟΑΕΔ έχει ξεκινήσει μια πιο «επιθετική» πολιτική για τη στήριξη της απασχόλησης. Για παράδειγμα, το περασμένο Σαββάτο υλοποιήθηκε το 4ο Forum Εργασίας ίου ΟΑΕΔ, στο οποίο διεξήχθησαν μαζικά interviews, με συμμετοχή 40 μεγάλων επιχειρήσεων και πάνω από 5.000 ενδιαφερόμενων νέων.

Εταιρείες απασχόλησης

Σύμφωνα με τον ΕΝΙΔΕΑ (Ένωση Ιδιωτικών Εταιρειών Απασχόλησης), εννέα είναι οι εταιρείες απασχόλησης οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα:

1. Adecco (Λεωφόρος Κηφισίας 65, Μαρούσι). Ζήτηση φαίνεται πως έχουν θέσεις προωθητών τραπεζικών προϊόντων, συμβούλων διαχείρισης οφειλών, υπαλλήλων οικονομικής διεύθυνσης κ.ά.

2. ICAP (Ελευθερίου Βενιζέλου 2, Καλλιθέα).

3. In Group (Πατησίων 64 και Χέυδεν, Αθήνα). Θέσεις εργασίας εμφανίζονται για marketing manager, πωλητή κ.λπ.

4. Human Resources (Λεωφόρος Μεσογείων 479, Αγ. Παρασκευή).

5.Tenkwalder Job Centres Υψηλάντου 63, Κολωνάκι).

6. Kluh | (Περικλέους 32 και Παπανικολή 62, Χαλάνδρι). Παρέχει ευκαιρίες απασχόλησης σε υπαλλήλους τηλεφωνικών πωλήσεων, πρατηρίου καυσίμων κ.ά.

7. ManpowerGroup (Λεωφόρος Μεσογείων 2-4, Πύργος Αθηνών, κτίριο Β΄, Αμπελόκηποι, Αθήνα). Δημοφιλείς αναζητήσεις στην εν λόγω εταιρεία είναι επιχειρηματικές υπηρεσίες, διαφήμιση, επικοινωνία-μάρκετινγκ, τραπεζική κ.λπ.

8.Optimal Business ACtion (Λ. Μεσογείων 209, Αθήνα). Δίνει έμφαση σε θέσεις εργασίας σε τράπεζες, λιανικό εμπόριο, φαρμακευτικές εταιρείες και τηλεπικοινωνίες-πληροφορική.

9.Randstad (Λ. Μεσογείων 2 και Σινώπης, Αθήνα). Μεγαλύτερες ευκαιρίες εργασίας παρουσιάζονται σε τηλεφωνικά κέντρα, σε τράπεζες, στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και του λιανικού εμπορίου.

Η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (Ciett 2012) αναφέρει ότι το 2010 περίπου 5.000 άτομα εργάζονταν μέσω ιδιωτικών εταιρειών απασχόλησης. Το πλήθος αυτό αντιστοιχούσε τότε σχεδόν στο 0,1 %. Το ποσοστό αυτό είναι μικρό σε σχέση με αντίστοιχα στη Δυτική Ευρώπη. Για παράδειγμα, στη Γερμανία και τη Γαλλία είναι 2%. Όποιος θέλει να συνεργαστεί με μια εταιρεία απασχόλησης μπορεί να έρθει απευθείας σε επικοινωνία μαζί τους (τα στοιχεία τους υπάρχουν στα πολύ ανεπτυγμένα portals τους), στέλνοντας, π.χ., μέσα από τις ειδικές πλατφόρμες των ιστοσελίδων τους το βιογραφικό του και τι είδους εργασία αναζητά ή πηγαίνοντας ο ίδιος στα γραφεία τους (βλέπε διευθύνσεις παραπάνω).

Startups - νεοφυείς επιχειρήσεις

Μια εντελώς νέα μορφή απασχόλησης στην Ελλάδα είναι εκείνη μέσω startups. Οι νεοφυείς εταιρείες αριθμούν σήμερα τις 144, σύμφωνα με το επιχειρηματικό portal www.EMEA.gr, στο οποίο μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να βρει κάθε δυνατή πληροφορία σχετικά μ΄ αυτόν κλάδο απασχόλησης.

Σύμφωνα με έρευνα του ThinkBiz (φοιτητική ομάδα επιχειρηματικότητας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), οι startups που μελετήθηκαν δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του software με ποσοστό 41 %, του hardware με 15%, του retail με 1 3% και σε άλλους τομείς με 31 %. Το 69% των startups έχει έδρα την Αθήνα, το 10% τη Θεσσαλονίκη, το 5% τον Βόλο και το 16% άλλες περιοχές.

Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται πάνω από 10 capital και private equity funds (επενδυτικά ταμεία που επενδύουν μικρά ή μεγάλα ποσά σε μια εταιρεία, με αντάλλαγμα ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο).

Αυτά τα funds εστιάζουν προπαντός σε εταιρείες που βρίσκονται σε μεγαλύτερα στάδια ανάπτυξης.

Τέσσερα νέα ταμεία, σε συνεργασία με το πρόγραμμα JEREMIE του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, δραστηριοποιούνται, τα οποία εστιάζουν κυρίως σε τεχνολογικές εταιρείες πρώιμων ή πιο ανεπτυγμένων σταδίων: Odyssey Venture Partners, Elikonos JEREMIE SICAR, PJ Tech Catalyst Fund και JEREMIE Openfund II.

Οι φορείς που παρέχουν στήριξη με συμβουλευτικές υπηρεσίες είναι οι εξής: Orange Grove, Iqbility, Egg, Aephoria.net, Metavallon και Stage One Accelerator.

Χώροι φιλοξενίας στην Αθήνα είναι -μεταξύ άλλων- οι παρακάτω: CoLab Workspace Athens (Πετράκη 28, Σύνταγμα), Found.ation (Βρυσέως 2, Κάτω Πετράλωνα), Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 26, Ψυρρή), The Cube (Κλεισόβης 8, Εξάρχεια), Synergy Project (Μιχαήλ Χατζηκωνσταντή 1 3, Πανόρμου) και Tzaferi 16 (Τζαφέρη 1 6, Κεραμεικός). Στη Θεσσαλονίκη δραστηριοποιείται ο φορέας Coho - the coworking home (Ναπολέοντος Ζέρβα 10, Αγία Τριάδα).

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Απασχόλησης - ΕURES: Mετανάστευση στην Ευρώπη

Στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Απασχόλησης - EURES (European Employment Services). Μέσα από τη EURES συνεργάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης όλων των χωρών της Ευρώπης (π.χ., ΟΑΕΔ) μεταξύ τους, υπό την αιγίδα της Κομισιόν.

Το δίκτυο EURES διευκολύνει και παρέχει πληροφορίες, συμβουλές και υπηρεσίες πρόσληψης/τοποθέτησης στον εργαζόμενο και τον αναζητούντα εργασίας σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και βοηθά τον εργοδότη να αναζητήσει βιογραφικά σημειώματα υποψηφίων για εργασία.

Οι αναζητούντες εργασία μπορούν, επίσης, να καταχωρίσουν το βιογραφικό τους σημείωμα online σε οποιαδήποτε από τις 25 γλώσσε5 της επαγγελματικής πύλης, ώστε οι εργοδότες να μπορούν να το αναζητήσουν βάσει προσόντων και ικανοτήτων.

Το δίκτυο EURES διαθέτει πολλές πληροφορίες για τις συνθήκες διαβίωσης και αγοράς εργασίας σε κάθε χώρα, έτσι ώστε ο υποψήφιος εργαζόμενος να είναι ενημερωμένος σχετικά με τον τόπο προορισμού του.

Στην Ελλάδα υπάρχουν 44 σταθμοί EURES, που λειτουργούν σε όλες σχεδόν τις πρωτεύουσες των νομών της χώρας.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο EURES (European Jobs Mobility, Απρίλιος 2014), οι κλάδοι απασχόλησης με τη μεγαλύτερη ζήτηση αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη είναι οι ακόλουθοι: προσωπική περίθαλψη, οικονομολόγοι, πωλητές-συνεργάτες, οικιακοί βοηθοί, σερβιτόροι, εμποροϋπάλληλοι, μηχανικοί και εγκαταστάτες ηλεκτρικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Πάνω από 151.000 κενέ5 θέσεις εργασίας εντοπίζονται στους παραπάνω κλάδους απασχόλησης.Οι 6 ρεαλιστικοί τρόποι για να βρει κάποιος δουλειά.

(Πηγή: "Κεφάλαιο")



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: